Έκαναν μετρήσεις στους δρόμους για τη ροή των αυτοκινήτων. Έθεσαν ερωτηματολόγια στους κατοίκους και συνέλεξαν τις απαντήσεις τους. Εντόπισαν σχετικές μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί από έγκυρους φορείς. Ζήτησαν απαντήσεις σε ακανθώδη ζητήματα από τη δημοτική αρχή, τον εμπορικό σύλλογο και την Αστυνομία. Εξέδωσαν φυλλάδια ευαισθητοποίησης για την ασφαλή και οικολογική μετακίνηση στην πόλη. Και διοργάνωσαν σχετικές εκδηλώσεις εντός του σχολείου τους με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Όταν κατέληξαν στα συμπεράσματα και τις προτάσεις τους, τις παρουσίασαν ενώπιον εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Βριλησσίων και θα το επαναλάβουν στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά στα 13 χρόνια που το σχολείο τους συμμετέχει στην εκστρατεία.
Ο λόγος για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Καντά στα Βριλήσσια που για ακόμη μια χρονιά, μέσω της εκστρατείας Ecomobility, κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή του. «Αν και τα Βριλήσσια θεωρούνται προνομιακά προάστια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την αυξανόμενη ροή αυτοκινήτων στην πόλη», λέει στην «Αμαρυσία» η υπεύθυνη καθηγήτρια της εκστρατείας κυρία Μαρία Τζώρτζη. «Το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης στη λεωφόρο Πεντέλης και στους δρόμους γύρω από το σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας είναι πολύ έντονο. Τα πεζοδρόμια βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ τα δρομολόγια της Δημοτικής συγκοινωνίας είναι λίγα, τα λεωφορεία είναι παλαιάς τεχνολογίας και εξυπηρετούν μόνο μαθητές», μας λέει η κυρία Τζώρτζη. «Παρόλα αυτά», τονίζει η καθηγήτρια Οικονομικών «τα Βριλήσσια διαθέτουν ένα πολύ καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, καλύτερο από εκείνα που υπάρχουν σε άλλους, γειτονικούς δήμους».
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα
Οι οκτώ μαθητές των εκπαιδευτηρίων Καντά που συμμετείχαν στην εκστρατεία ξεκίνησαν από την αναγνώριση των κυκλοφοριακών προβλημάτων των Βριλησσίων. «Από το ύψος του γηπέδου Χαλανδρίου έως την πρώην Ναυτική Βάση, παρατηρείται παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων», αναφέρεται στην εργασία των παιδιών. Πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα στο ύψος της πλατείας Βριλησσίων, ενώ η κατάσταση δυσχεραίνεται από την απαγόρευση αριστερών στροφών στη λεωφόρο Πεντέλης που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση άλλων δρόμων όπως η Κισσάβου και η 28ης Οκτωβρίου.
Ο κόμβος της Αττικής Οδού προκαλεί αυξημένη ροή αυτοκινήτων στις οδούς Μητροπούλου και Σαλαμίνος, ενώ ως γενική διαπίστωση ισχύει ότι τα Βριλήσσια τα διασχίζουν οχήματα που κατευθύνονται σε άλλους δήμους με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη ροή στη λεωφόρο Πεντέλης.
Οι μαθητές διαπίστωσαν ότι τα δρομολόγια Δημοτικής συγκοινωνίας έχουν μειωθεί καθώς όπως απάντησε ο δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξενοφώντας Μανιατογιάννης υπάρχει πλαφόν στην κατανάλωση πετρελαίου. Συνέπεια αυτού είναι η ανυπαρξία δρομολογίων από και προς το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας με τα λεωφορεία να εξυπηρετούν μόνο μαθητές και μέχρι τις 13.30.
Το πρόβλημα στην περιοχή γίνεται ακόμη πιο έντονο από την απουσία δημοτικού πάρκινγκ με αποτέλεσμα οι οδηγοί που προσέρχονται στην περιοχή του σταθμού από διάφορες περιοχές και όχι μόνο από τα Βριλήσσια, να παρκάρουν παράνομα.
Γκάλοπ στους δρόμους
Επόμενο βήμα ήταν το γκάλοπ στους δρόμους. Οι μαθητές έθεσαν στους κατοίκους της πόλης ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απάντησαν 48 άτομα, ενώ άλλα 62 το συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο.
Από το ερωτηματολόγιο προέκυψε ότι το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το παράνομο παρκάρισμα στη λεωφόρο Πεντέλης ευνοεί τα εμπορικά καταστήματα, ενώ το 45% πιστεύει ότι η απαγόρευση αριστερών στροφών αυξάνει τη διαδημοτική κυκλοφορία. Το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάργηση δρομολογίων της Δημοτικής συγκοινωνίας όξυνε το πρόβλημα, ενώ ένα συντριπτικό 81% πιστεύει ότι η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους δρόμους της πόλης δεν είναι καθόλου εύκολη.