Για τέταρτη φορά ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του δήμου Βριλησσίων τίμησε τον τίτλο του στηρίζοντας τους πρόσφυγες με είδη πρώτης ανάγκης. Η αποστολή έγινε το περασμένο Σάββατο και ο προορισμός ήταν η πύλη Ε1 και Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, εκεί όπου σύμφωνα με την πρόεδρο του Οργανισμού κυρία Βούλα Αρσένη «πρέπει να βρίσκονται περισσότεροι πρόσφυγες από όσους ακούγεται. Τους υπολογίζουμε σε περισσότερους από 6000», λέει στην «Αμαρυσία». Ο Οργανισμός σε συνεργασία με τον σύλλογο «Βριλησσό», την Κοινωνία των Πολιτών, την Πολιτική Προστασία και ασφαλώς τους εθελοντές, συγκέντρωσε τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, σκηνές, είδη ένδυσης και υπόδησης και τα παρέδωσε στην πύλη Ε1 του λιμανιού. Η Κοινωνία των Πολιτών έφερε μαζί της 2500 βρασμένα αυγά, ενώ ο «Βριλησσός» μαγείρεψε τραχανά και βοήθησε στο μαγείρεμα και άλλων φαγητών στο λιμάνι. «Παίξαμε με τα παιδιά. Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πειραιά, τα παιδιά μας ζητάνε να παίξουμε μαζί τους και αυτό δείχνει πόσο μόνα νιώθουν και πόσο πολύ θέλουν να ξεχαστούν», λέει η κυρία Αρσένη που επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες έχουν μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα και νερό. «Χρειάζονται ντουζιέρες στον Πειραιά καθώς οι υπάρχουσες δεν επαρκούν. Πολλοί άντρες πέφτουν στα νερά του λιμανιού για να πλυθούν και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Οι γυναίκες πλένουν τα παιδιά τους με μπουκάλια νερό που ζεσταίνουν στην κουζίνα».
Η γενική εικόνα που δίνει η κυρία Αρσένη για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά έχει ως εξής: «Είναι πολύ αξιοπρεπείς όλοι τους. Στην πλειοψηφία τους φαίνεται ότι περιμένουν να γίνει κάτι για να μεταβούν αλλού. Δεν σε πλησιάζουν αν δεν τους το ζητήσεις και δεν ορμάνε στα είδη που μοιράζονται. Περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους». Εντύπωση έκανε στην κυρία Αρσένη το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες μιλάνε ξένες γλώσσες, μικροί και μεγάλοι. Σημείωσε παράλληλα ότι οι οργανώσεις που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά κάνουν δημιουργική απασχόληση στα παιδιά, κυρίως με ζωγραφική. «Είδαμε ζωγραφιές μικρών παιδιών που σοκάρουν πραγματικά. Μαύρα σύννεφα και γονείς να κλαίνε στις εικόνες τους».
Η κυρία Αρσένη σημειώνει επίσης ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες προσπαθούν να κρατάνε τους χώρους καθαρούς με όποια μέσα διαθέτουν, ενώ το κράτος απουσιάζει. «Εκτός από το ΕΚΕΠΥ για τη διανομή φαρμάκων, δεν είδαμε άλλον κρατικό φορέα στον Πειραιά», λέει και προσθέτει: «Τροφή και νερό τους λείπει και οι μητέρες μας ζητάνε καροτσάκια για τα μωρά τους. Είναι πολλές οικογένειες στο λιμάνι».
Επόμενη πρωτοβουλία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του δήμου Βριλησσίων είναι η συναυλία που θα γίνει στις 2 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Αντί εισιτηρίου, οι πολίτες καλούνται να φέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.