Την «παράδοση» παλαιότερων συζητήσεων, ιδίως της δια ζώσης περιόδου, θύμισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, που συγκλήθηκε (όπως όλα, την τελευταία διετία) μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου και την οποία παρακολούθησε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Η συνεδρίαση, που είχε «βαριά» ατζέντα –ψηφίσματα για Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» και Τοπικό Ιατρείο Κάτω Χαλανδρίου– κατέληξε με την ενημέρωση της διοίκησης για τον πρόσφατο χιονιά, διαρκώντας συνολικά περισσότερες από επτά ώρες (συν τα προ ημερησίας διάταξης θέματα).
Ένταση για τη διαδικασία
Στην «παρθενική» συνεδρίαση του νέου προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Λαδόπουλου, εντάσεις και αποχωρήσεις προκάλεσε η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αιτία στάθηκε η σειρά των παρεμβάσεων από τους ομιλητές για την κακοκαιρία «Ελπίδα». Οι παρατάξεις «Χαλάνδρι σε Δράση» (Κρίστη Αγαπητού) και «Απόφαση Ευθύνης» (Παναγιώτης Βάσιος) ζήτησαν να πάρουν τον λόγο αμέσως μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, σημειώνοντας ότι η ώρα ήταν ήδη 11 το βράδυ ή εναλλακτικά να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα.
«Κόβατε δέντρα και θα μιλήσετε εσείς;» διερωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κώστας Ευθυμίου απευθυνόμενος προς την Κρίστη Αγαπητού. Η επικεφαλής του «Χαλάνδρι σε Δράση» του απάντησε ότι «μάλλον, είσαστε κουρασμένος και λέτε πράγματα που δεν σας τιμούν, διότι ως παράταξη δώσαμε το παρών από την πρώτη στιγμή και δηλώσαμε διαθεσιμότητα να αξιοποιηθούμε από τον Δήμο». Η ίδια σημείωσε ότι «θα έπρεπε να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα. Υπάρχουν προτάσεις που έχουμε να καταθέσουμε», τόνισε ανακοινώνοντας την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού, όπως έπραξε η παράταξη «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» (Δημήτρης Λέρτας) και η πλευρά του κ. Βάσιου.
Δείτε επίσης: «Χαλάνδρι σε Δράση»: «Ταραγμένη διοίκηση, “μπαχαλοποίηση” του Δημοτικού Συμβουλίου»
«Δεν ήταν μομφή. Εννοούσα ότι προηγείται η ενημέρωση από όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και μετά ακολουθούν σχόλια ή συμπεράσματα», διευκρίνισε ο κ. Ευθυμίου. Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διαχείρισης Απορριμμάτων Κώστας Γερολυμάτος παρενέβη αναφέροντας: «Μας “σταύρωνε” πέντε ημέρες ο Πορτοσάλτε από την τηλεόραση και δεν μπορούμε να μιλήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο;».
Διαβάστε ακόμη: Π. Βάσιος: «Η δημοτική Αρχή δεν ήθελε τη συζήτηση για την κακοκαιρία»
Τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων για την κακοκαιρία (κατά χρονική σειρά)
Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου
«Δεν υπήρχε κατάλληλος μηχανισμός του Δήμου για να αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο. Τρία είναι τα άτομα μόνιμου προσωπικού και 40 οι συμβασιούχοι. Ίδια μέσα έχουμε τέσσερα οχήματα και δύο αλατιέρες, τις οποίες αγοράσαμε στη θητεία μας. Προστέθηκαν 18 μηχανήματα των εργοληπτών, αλλά ενήργησαν από την Τρίτη το μεσημέρι, λόγω των κλειστών μεγάλων αρτηριών. Εκτός προγραμματισμού και βοήθειας της Περιφέρειας παρέμειναν οι μεγάλοι δρόμοι αρμοδιότητάς της που τέμνουν το Χαλάνδρι. Επιλογή μου ήταν η προτεραιότητα σε οδούς που οδηγούν από και προς τα νοσοκομεία.
Η διαβεβαίωση από την Περιφέρεια, στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Βόρειου Τομέα, το πρωί της Δευτέρας, ότι θα στείλει βοήθεια στο Πάτημα δεν έγινε πράξη. Ήταν πολιτική απόφαση της Περιφέρειας, συμπεριφέρθηκε απέναντι στο Χαλάνδρι με απαράδεκτο τρόπο. Τεράστια ήταν η καταστροφή σε φυτικό υλικό. Πάνω από 1.700 είναι τα σημεία με κλαδιά και δέντρα και περισσότερες των 500 οι κοπές. Το πιο επίπονο πρόβλημα για τους πολίτες ήταν οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος. Ο διοικητής του ΔΕΔΔΗΕ με διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν πρόβλημα για τα συνεργεία τους οι κλειστοί δρόμοι, υπήρχε τέτοια δυνατότητα από τον Διαχειριστή.
Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις Κράτους, Περιφέρειας και Δήμου. Έγινε το ανθρωπίνως δυνατό, δεν είμαστε εξοικειωμένοι να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Το πιο λυπηρό ήταν η στάση ορισμένων αυτοδιοικητικών, την ώρα της μάχης, που επέλεξαν να στοχοποιήσουν εργαζομένους και να καθυβρίζουν συνεργεία. Αποδιοπομπαίος τράγος και μουντζούρης της Πολιτείας είναι η Αυτοδιοίκηση. Διαχειρίζεται, από τις ελλείψεις του κράτους στην κακοκαιρία έως τις μάσκες στα σχολεία, με ελάχιστα χρήματα και απαγόρευση προσλήψεων.
Αισθάνομαι υπερήφανος για την ηρωική προσπάθεια εργαζομένων και αιρετών. Δεχτήκαμε άθλιο πόλεμο και στοχοποίηση από κανάλια, όπως το Σκάι και ο Άλφα. Αυτό αποτελεί τιμή για μας. Δείχνει ότι κάποιους ενοχλούμε. Η μάχη μας είναι στα προβλήματα της πόλης. Έχουμε καθαρό το κούτελο και πολύ υψηλά το αίσθημα ευθύνης. Κάναμε το 100% του πιο αυστηρού κριτή, που είναι η συνείδησή μας».
Κώστας Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Διαχείρισης Απορριμμάτων
«Συνολικά 4.000 είναι τα κυβικά κομμένου πρασίνου. Τις πρώτες έξι μέρες συγκεντρώσαμε όσα στη “Μήδεια” σε έναν μήνα . Γίνονται όλα τρίμμα. Σε 10 μέρες θα έχει τελειώσει το κομμάτι κλαδιά και δέντρα σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Δημήτρης Χριστουλάκης, αντιδήμαρχος Πόλης και Πολιτικής προστασίας
«Ζητώ συγγνώμη για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Έπρεπε να λειτουργήσω σκληρά και εν θερμώ για το ποιες ήταν οι προτεραιότητες, όπως σε περιπτώσεις πρόσβασης ασθενοφόρων. Ακόμη, όμως, και οχήματα του ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν αλυσίδες. Ήταν όλοι απροετοίμαστοι. Μόνο το 2-3% των πολιτών καθάρισε το πεζοδρόμιό του. Δεν είχαμε βοήθεια από Περιφέρεια και ΣΠΑΠ, όπως τις προηγούμενες φορές. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης δεν με κάλεσε ποτέ πίσω για να παραλάβουμε επιπλέον αλάτι. Θα έπρεπε, επίσης, η Πυροσβεστική να διαθέτει καλαθοφόρα αυτόνομα, όπως και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η κ. Κεφαλογιάννη δεν δέχτηκε να αποθέσουμε κλαδιά στο ΟΑΚΑ, όπως πέρσι, επειδή είπε ότι θα μεταφερθεί εκεί το χιόνι της Λ. Κηφισίας. Κανείς δεν σκέφτηκε από την Αττική Οδό να ανοίξει την έξοδο διαφυγής στο τούνελ. Το καλοκαίρι, σε μια φωτιά, θα καίγονταν οι άνθρωποι ζωντανοί».
Μάνος Κρανίδης, επικεφαλής «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023»
«Ήταν ανοχύρωτη η πόλη, σε τραγική κατάσταση για πολλές μέρες, χωρίς ρεύμα, με κλειστούς δρόμους. Η πολιτική προστασία κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου απέτυχε. Σεβόμαστε τον υπερβάλλοντα ζήλο αιρετών και εργαζομένων, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται προληπτικό σχέδιο, εξοπλισμός και οχήματα. Οι ευθύνες είναι προφανείς, έχουν αποδοθεί από την τοπική κοινωνία. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση και να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι αστοχίες».
Λούλα Καρατζά, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου
«Μας είχε προειδοποιήσει η κατάσταση που ζήσαμε πέρσι. Ξέραμε ότι θα επαναληφθεί. Ο ρόλος των αιρετών δεν είναι να οδηγούν οχήματα ή να μαζεύουν κλαδιά, αλλά να σχεδιάζουν και να οργανώνουν. Για παράδειγμα, ήθελα να ακούσω γιατί κόπηκε το ρεύμα στο αμαξοστάσιο, τι προετοιμασία είχαμε; Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο; Γιατί το αλάτι δεν έπεσε από την προηγούμενη μέρα; Θα μπορούσαμε να πούμε στην Αστυνομία ότι χωρίς αλυσίδες δεν μπορεί να κυκλοφορεί κανείς. Τα οχήματα του Δήμου είχαν όλα αλυσίδες για να βοηθήσουν κατ΄οίκον; Έπρεπε, επίσης, να σκεφτούμε ότι ένας ιδιώτης έχει μηχάνημα στην Ηλιούπολη και δεν θα μπορεί να έρθει (κόλλησε όχημα στο Καλλιμάρμαρο). Πρέπει να προβλέπουμε το ακραίο, η αντιμετώπιση στο λίγο δεν αρκεί. Μπορεί αύριο να πέσει από σεισμό ένα σχολείο. Τι θα κάνουμε; Χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα, τα φωνάζω 15 χρόνια. Αισθάνομαι γρουσούζα, τα λέω και μετά συμβαίνουν».
Γιώργος Θωμάς, επικεφαλής «Χαλάνδρι, πόλη για να ζεις»
«Στο Χαλάνδρι δεν λειτούργησε ο Δήμος. Έπρεπε από την προηγούμενη μέρα να είναι επιστρατευμένες όλες οι δυνάμεις με βάση ένα σχέδιο. Είχε χαθεί η μπάλα, το είχα καταλάβει από την Τρίτη, ζητώντας τηλεδιάσκεψη μεταξύ αρχηγών παρατάξεων, αλλά ο δήμαρχος ούτε που απάντησε».
Κώστας Ευθυμίου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Κοινωνικής Πολιτικής
«Εφαρμόστηκε το σχέδιο πολιτικής προστασίας. Το αν ήταν επαρκές είναι άλλη συζήτηση. Η διεύθυνση Πρασίνου ήταν στον δρόμο από την πρώτη μέρα και η κοινωνική υπηρεσία μοίρασε συσσίτιο και την Τρίτη. Τα οχήματα που επιχειρούσαν είχαν αλυσίδες. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ήταν ανοικτοί από την Τρίτη το βράδυ. Όμως, λείπουν μέσα και προσωπικό από τον Δήμο».
Σωτήρης Λαπιέρης, επικεφαλής «Χαλάνδρι Ενάντια»
«Καλό θα ήταν να μην συζητάμε τι έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου, αλλά τι έπρεπε και πόσα μπορούσε να καταφέρει. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κάτι που έχει ως λογικό συμπέρασμα όχι ότι έγιναν καλά ή σωστά, αλλά πως δεν αρκούσαν. Αν δεν ανοίξει η συζήτηση, θα επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα».
Έλενα Χριστούλη, αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας
«Ήταν τεράστιες οι δυσκολίες. Το φαινόμενο αποδείχθηκε εντονότερο της “Μήδειας”. Σπασμένα κλαδιά και παρατημένα οχήματα υπήρχαν σε πολλά σημεία. Η πρόγνωση ήταν για χιονόπτωση από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Είχαμε προνοήσει οι οδηγοί των οχημάτων μας να έρθουν στις 10 το πρωί, αλλά ήδη εγκλωβίστηκαν, δύο ώρες πριν. Αδιανόητο είναι ότι έμειναν οι κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας κλειστές. Δεν μπορούσαμε, όμως, να ανοίξουμε από την πρώτη μέρα όλους τους δρόμους μας. Αφού δεν καθαρίστηκαν οι μεγάλες, περιφερειακές οδοί, ήταν αναμενόμενο να μπλοκάρει το σύστημα. Χρειάζεται εκπαίδευση και των πολιτών, για παράδειγμα πότε και πώς βγάζεις το όχημά σου κι αν έχεις προτεραιότητα όταν ο διπλανός σου είναι με ένα νεφρό».
Χάρης Μαυρουδής, αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών – Αθλητισμού
«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε περισσότερες δυνατότητες να διαχειριστούμε μια τέτοια θεομηνία. Αν δεν παραμείνουν οι συμβασιούχοι, των οποίων λήγει στο τέλος του μήνα η σύμβαση, θα υπάρχουν οι τρεις μόνιμοι εργαζόμενοι. Εφόσον δεν υφίσταται στήριξη από Πολιτεία και Περιφέρεια, τι θα μπορεί να κάνει ένας Δήμος; Πρέπει να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μην είναι ετεροδιοίκηση. Οι πολίτες θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και χρειάζεται κι εμείς να τους εμπνεύσουμε».
Ιωάννα Αθανασάτου, αντιδήμαρχος Παιδείας – Προσχολικής αγωγής
«Διοίκηση και εργαζόμενοι έκαναν το περισσότερο δυνατό, στην πρώτη γραμμή. Οι ειδικοί έλεγαν για πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο. Κλιματική αλλαγή και έλλειψη προσωπικού είναι δύο δομικά θέματα. Το Χαλάνδρι κακώς στοχοποιήθηκε. Ο Δήμος μας έκανε το καλύτερο, όπως και οι υπόλοιποι».
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Διαβάστε επίσης: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας στο Χαλάνδρι