Δώρα Σπανού, Μαρία Σταμούλα, Σοφία Κόλλια, Αργύρης Καπνισάκης. Είναι τέσσερις εργαζόμενοι στα ΚΕΠ του Δήμου Χαλανδρίου, οι πρώτοι και μοναδικοί πανελλαδικά, που εξυπηρετούν δια ζώσης συνανθρώπους μας στην ελληνική νοηματική. Επί μια διετία -και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με εκπαίδευση δυο ωρών σε καθημερινή βάση (συνολικά 240!), έμαθαν τη γλώσσα που τους επιτρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αποκλεισμούς.
Όπως είπαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, δήλωσαν εθελοντικά συμμετοχή στα αντίστοιχα μαθήματα, καθώς τους κέντρισε το ενδιαφέρον η δυνατότητα που τους δινόταν να βοηθήσουν συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής. «Γνωρίσαμε έναν κόσμο που μέχρι πρότινος δεν ξέραμε, τον βλέπαμε μόνο στα δελτία ειδήσεων. Μας άρεσε η ιδέα να επικοινωνούμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο. Αυτά τα μαθήματα ήρθαν ως μια πολύ σημαντική ευκαιρία που δεν θέλαμε να χάσουμε», τόνισαν χαρακτηριστικά στην «Α».
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, η προσπάθειά τους επικυρώθηκε, καθώς σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, παρέλαβαν τα σχετικά διπλώματά τους από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας (ΟΜΚΕ).
Ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας και αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Αθλητισμού Χάρης Μαυρουδής πήρε πρώτος τον λόγο, ευχαριστώντας τους υπαλλήλους για την ανταπόκρισή τους. «Η ίση προσβασιμότητα σε όλους τους ανθρώπους θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο» , σημείωσε, τονίζοντας ότι ο Δήμος Χαλανδρίου είναι πρωτοπόρος στη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρίες. «Ελπίζω το μοναδικό στην κατηγορία του, πανελλαδικά, ΚΕΠ να λειτουργήσει ως πρότυπο προς μίμηση σε όλη τη χώρα, ώστε μία μέρα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν αυτό το πρόσωπο, που σπάει στερεότυπα και αποκλεισμούς», ανέφερε ο ίδιος.
Το άλλο πρόσωπο του υπαλλήλου στο Δημόσιο
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, στον δικό του χαιρετισμό, ευχαρίστησε τους τέσσερις υπαλλήλους, που, όπως είπε, ανοίγουν δρόμους στην κοινωνία, δίνουν ένα θετικό παράδειγμα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο υπαλλήλου στο Δημόσιο, το οποίο έχει συκοφαντηθεί, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπογράμμισε ότι στρατηγική της δημοτικής Αρχής, ιδίως στη δεύτερη θητεία της, από το 2019, είναι να κάνει ορατούς τους αόρατους ανθρώπους του Χαλανδρίου. «Πλέον άνοιξε διάπλατα η πόρτα της συνομιλίας με πολίτες που ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού, υπάρχουν γύρω μας αλλά δεν τους βλέπουμε, γιατί η Πολιτεία και οι κοινωνικές πλειοψηφίες έχουν φροντίσει η καθημερινότητα να είναι απαγορευτική γι’ αυτούς», δήλωσε, επισημαίνοντας τη σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου ως προς την ισότιμη προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, στα σχολεία, στην άθληση, στον πολιτισμό αλλά και στα σχέδια Πολιτικής Προστασίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνος Σίμψης συνεχάρη το προσωπικό για την εθελοντική προσπάθεια και επάρκεια στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας, η οποία θα καλύψει σημαντικές ανάγκες. «Περίπου το 10% των πολιτών υπολογίζεται ότι έχει προβλήματα ακοής, είναι άνθρωποι κωφοί, κωφάλαλοι ή βαρήκοοι, που στα γκισέ δημοσίων υπηρεσιών και ιδίως νοσοκομείων δεν μπορούν να μιλήσουν μόνοι τους, δια ζώσης, την ίδια γλώσσα με το κράτος», είπε ο ίδιος, εκφράζοντας την προσδοκία να ακολουθήσει και η υπόλοιπη Πολιτεία το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου.
Τον λόγο πήρε και ο εκπαιδευτής των εργαζομένων του ΚΕΠ Βασίλης Χατζησάββας, ο οποίος στάθηκε στη συνέπεια και τον ζήλο του προσωπικού. «Σε δύο χρόνια μαθημάτων με μεγάλες δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, είχαν μόλις μία απουσία», ανέφερε, τονίζοντας ότι όλοι τους γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τη νοηματική γλώσσα. «Θα συνεχίσουμε την επαφή για να φρεσκάρονται οι γνώσεις», σημείωσε ο ίδιος, ευελπιστώντας και άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου να μάθουν τη γλώσσα.
Η εκδήλωση, παρουσία και των προϊσταμένων στις δημοτικές υπηρεσίες, ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση εξυπηρέτησης πολίτη στη νοηματική στο Κεντρικό ΚΕΠ της πόλης, απόσπασμα της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ. Ανάλογη δυνατότητα τέτοιων υπηρεσιών θα υπάρχει και στο παράρτημα του Μετρό Χαλανδρίου.