Δικαίως χαρακτηρίζονται ως σχεδόν οι «φύλακες – άγγελοι» ενός τοπόσημου για Xαλάνδρι, της Ρεματιάς. Εθελοντές, πολλές φορές από το υστέρημα του χρόνου ή ακόμα θυσιάζοντας μια άλλη ασχολία στην ελεύθερη ώρα τους, προστατεύουν -επικουρικά στο προσωπικό κυρίως του Δήμου- αυτό τον χώρο της σπάνιας φυσικής αξίας, δίπλα στην πόλη. Αποτελούν ζωντανά παραδείγματα προς μίμηση, άνθρωποι που συνεχίζουν ιεραποστολικά, ακόμα και σήμερα, την προσπάθειά τους για τη Ρεματιά.
Γιάννης Κεφαλληνός
Αν κάποια στιγμή περνώντας στην περιοχή γύρω από το Θέατρο, δείτε τον Γιάννη Κεφαλληνό, μην προσπεράσετε βιαστικά. Κοντοσταθείτε, ρίξτε μια καλύτερη ματιά και σκεφτείτε ότι όλο το καλοκαίρι (και παραπάνω) κάνει κρεβάτι του τη φύση. Περιπολεί εδώ και 25 χρόνια, για να μπορούν οι υπόλοιποι στη γειτονιά να κοιμηθούν ήσυχοι.
Αν τυχόν δει μια σπίθα – του έχει συμβεί πάνω από 10 φορές έως τώρα, φτάνει μπροστά από την Πυροσβεστική, δίνει μαθήματα πυροπροστασίας, ενίοτε φυτεύει και λουλούδια. «Τη Ρεματιά και τα μάτια μας, είναι ο τελευταίος πνεύμονας της περιοχής που δεν έχει ερημοποιηθεί. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση από όλους», δήλωσε ο ίδιος στην Αμαρυσία. Το μέλος του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου ανήκει στην κατηγορία… πιο εθελοντής δε γίνεται! Αν θελήσετε να τον ευχαριστήσετε, προσφέρετε του έστω ένα ποτήρι δροσερό νερό, όπως συμβουλεύουν τους περίοικους άνθρωποι που γνωρίζουν τον ίδιο.
Γιάννης Ζήβας
Είναι διερμηνέας σε Δικαστήρια. Κάνει δωρεάν μαθήματα ιταλικής και ρωσικής γλώσσας, ομιλίες με θέμα την κλασσική μουσική και νοερά ταξίδια. Ανταποκρίνεται πάντα όταν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου ζητεί… χείρες βοηθείας. Οι γνώσεις του, μαζί με την ευγενική και φιλική συμπεριφορά του, τον ανέδειξαν με πολλές ψήφους στο Συντονιστικό του Σώματος Εθελοντών, όπως αναφέρουν για τον Γιάννη Ζήβα οι συνοδοιπόροι του στην οργάνωση. Εδώ και μερικά χρόνια ο κάνει και αυτός βάρδιες στη Ρεματιά τις απογευματινές ώρες.
Η εφημερίδα μας μίλησε μαζί του, τον οποίο ρώτησε πώς πήγε η προσπάθεια, έως τώρα: «Η προστασία του δάσους φέτος βαίνει καλώς. Συνεργάζομαι άψογα με τον έτερο Γιάννη, τον Κεφαλληνό και με δύο άτομα ακόμα που μέσω αυτού γνώρισα». Όπως διευκρίνισε, «η πυροφύλαξή μου περιορίζεται στον χώρο κάτω από τον Προφήτη Ηλία δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή, επειδή τις άλλες μέρες έχω δουλειά».
Αναφερόμενος στο έργο του είπε ο ίδιος, «συνήθως μαζεύω πολλά απορρίμματα, τα οποία οι συχνάζοντες στον χώρο μετά τη συνάντηση, που έχουν και δεν μαζεύουν για να τα πετάξουν. Χρειάζεται προσοχή». Ο κ. Ζήβας τόνισε πως «ήταν πολύ καλή η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε πρόσφατα για τη συλλογή ξερόχορτων», καταλήγοντας: «Κάνω τις δικές μου βόλτες στην περιοχή. Όμως, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για πιο τακτική περιφρούρηση».
Ζεύγος Κώστα και Αναστασίας Κομματά
Όταν η πόλη ξεκουράζεται… κάποιοι ακόμα επαγρυπνούν για να προλάβουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Κυρίως όμως, όπως λένε κια οι ίδιοι, για να δώσουν το μήνυμα ότι είμαστε μία κοινωνία και ό,τι αφορά έναν, αφορά τους πάντες. Ανάμεσα στους «φρουρούς» της Ρεματιάς είναι και ο πρωταθλητής του Μαραθωνίου δρόμου, Κώστας Κομματάς μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία και την… χαριτωμένη τετράποδη Ιρμα.
Ακόμα και ανήμερα της Παναγιάς, βρέθηκαν στην περιοχή, συντροφιά με τον υπάλληλο του δήμου Χαλανδρίου, Παναγιώτη Πράπα και δίπλα τους το υδροφόρο όχημα σε ετοιμότητα.
«Κύριοι και Κυρία, τα σέβη μας! Α, παρακαλούμε μια καλή μερίδα νόστιμα κοκκαλάκια στη …νεαρή!», τόνισαν χαριτολογώντας από το Σώμα Εθελοντών της πόλης.
Γιώργος Κυριακίδης
Ασπρίζει τα δέντρα, διαμορφώνει μονοπάτια, κατασκευάζει σκαλάκια, φυτεύει λουλούδια, μαζεύει ξερές πευκοβελόνες (σε… τόνους, σύμφωνα με τους περίοικους), φτιάχνει χάρτες σημειώνοντας τα σημεία κινδύνου με τις πιθανές δυνατότητες πυρόσβεσης, καταγράφει τους πυροσβεστήρες ή τις ελλείψεις τους, κάνει προτάσεις ακόμα και προς τη δημοτική αρχή του προαστίου κι είναι πάντα εκεί, εδώ και δεκαετίες! Ο αεικίνητος Γιώργος Κυριακίδης.
«Για τη Ρεματιά μας!», λέει ο ίδιος με περηφάνια και αγωνία. «Μας ανησύχησαν λίγο φέτος οι σφοδροί άνεμοι, αλλά ευτυχώς δεν κράτησαν πολλές μέρες» Στέκι του αποτελεί το πυροφυλάκιο στη διασταύρωση των οδών Πεντέλης και Αχαΐας, αλλά δεν θα τον δει ποτέ κανείς να κάθεται… Είναι για τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν ο μπάρμπα Γιώργος. Ποιος, όμως, προσπαθεί να του μοιάσει; «Φέτος είχαμε πολλές ξερές πευκοβελόνες, μάζεψα τις κοντινές, αλλά αυτές που είναι χαμηλότερα μαζί με πολλά χόρτα δεν μπόρεσα. Ας έρθει κάποιος να με βοηθήσει…» Υπάρχει αυτός ο κάποιος;
Δήμος Χαλανδρίου: Κινήσεις ενίσχυσης της πυρασφάλειας
Νέο όχημα, φέτος, εντάχθηκε στον στόλο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η προσθήκη αύξησε την ικανότητα επέμβασης, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Εξάλλου, ο Δήμος ενισχύθηκε με 48 άτομα (σε δύο φάσεις) για τις ανάγκες πυρασφάλειας, με τετράμηνη σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.
Οι προσλήψεις αφορούσαν 14 οδηγούς, 16 κηπουρούς, 8 φύλακες και 10 εργαζόμενους γενικών καθηκόντων. Εξάλλου, η διοίκηση υπενθυμίζει την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε ευπαθείς περιοχές, όταν υπάρχει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5. Πρόκειται για δύο σημεία στην πόλη: την οδό ήπιας κυκλοφορίας Αθανασίου Διάκου, από Βάρναλη έως Λειβαδιάς και τον πεζόδρομο της οδού Λειβαδιάς, όπου υπάρχει πρόσβαση οχημάτων προς τη Ρεματιά.
Δείτε: Η Ρεματιά της σπάνιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αλέξανδρος Καζαντζίδης