Mπορεί τα τελευταία 24ωρα να βρέθηκαν στο επίκεντρο οι χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, διαρκής είναι η ανησυχία των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε σοβαρή βροχόπτωση, με οδυνηρές συνέπειες τα προηγούμενα χρόνια. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, που έχει αναδείξει το ζήτημα με σειρά ρεπορτάζ ετών, απευθύνθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πορεία των επιτακτικών αντιπλημμυρικών έργων, ιδίως στην περιοχή των οδών Κόδρου και Φιλελλήνων, στα όρια με την Λεωφόρο Κηφισίας.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Σημειώνεται ότι η λύση του ζητήματος έχει από το 2019 ενταχθεί στη μελέτη για συνολική διευθέτηση του ρέματος Ποδονίφτη, την οποία ανέλαβε η διεύθυνση αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων της Γ.Γ. Υποδομών του αντίστοιχου υπουργείου. Από τις απαντήσεις, πάντως, προκύπτει ότι δείχνει μακρύς ο δρόμος μέχρι την έναρξη αντιμετώπισης του προβλήματος, στην πράξη.
Η θέση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας
Απαντώντας στο ερώτημα της «Α» για την πορεία των εκκρεμών παρεμβάσεων, εκ μέρους της Γ.Γ. Υδραυλικών & Κτηριακών Υποδομών, η Γεωργία Καστραντά ανέφερε:
«Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 223129/13-8- 2021 Απόφαση Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών (ΑΔΑ:63ΕΧ465ΧΘΞ-Ι5Π) ο χαρακτηρισμός του έργου με τίτλο «Έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη» ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού.
Για την ωρίμανση του έργου, ανατέθηκε, έπειτα από ανοικτό διαγωνισμό, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και συμπλήρωση με πρόσθετες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη».
Η σύμβαση της μελέτης υπεγράφη στις 30-06-2023 (ΑΔΑΜ: 23SYMV012985214 2023- 06-30), με προθεσμία περαίωσης 36 μήνες, ήτοι έως 30-6-2026. Η μελέτη αφορά στον γενικό σχεδιασμό των απαιτούμενων συνολικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης – αναδιευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη
στο σύνολό του, δηλαδή από την εκβολή του στον Κηφισό έως την οδό Δερβενακίων στο ύψος της Αττικής Οδού (στην έξοδο του κόμβου Δ. Πλακεντίας της Αττικής οδού προς την Περιφερειακή Υμηττού), με την αξιολόγηση και επικαιροποίηση υφισταμένων μελετών, τη σύνταξη των απαιτούμενων νέων μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων.
Στην παρούσα φάση έχουν υποβληθεί από τον ανάδοχο μελετητή οι κάτωθι μελέτες 1ου σταδίου, aποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης έργων Ρέματος Ποδονίφτη και κυρίων συμβαλλόντων, υδρολογική μελέτη – υπολογισμός παροχών για Τ=10, 20, 50 και 100 έτη, υδραυλικός έλεγχος ανομοιόμορφης ροής για την επάρκεια του Ρ. Ποδονίφτη και εναλλακτικές προτάσεις έργων διευθέτησης – αναδιευθέτησης ρέματος Ποδονίφτη, υδραυλική Προμελέτη προτεινόμενης λύσης, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη και Τοπογραφική Αποτύπωση.
Οι εν λόγω μελέτες δεν είναι ακόμη εγκεκριμένες. Σύμφωνα με τον ανάδοχο μελετητή, στην περιοχή υπό της Λεωφόρου Κηφισίας το τεχνικό «στενεύει» σε τραπεζοειδή διατομή, με αποτέλεσμα τα πλεονάζοντα νερά να μην μπορούν να διοχετευτούν από τον αγωγό και να δημιουργούν μια κλειστή λίμνη στη διασταύρωσή της με την οδό Κόδρου. Ως αναφέρεται στην υποβληθείσα στην Υπηρεσία μας μελέτη «Εναλλακτικές προτάσεις έργων διευθέτησης – αναδιευθέτησης ρέματος Ποδονίφτη», στα τοιχώματα της υφιστάμενης πέτρινης γέφυρας έχουν κατασκευασθεί πλευρικές τριγωνικές ενισχύσεις από σκυρόδεμα με πιθανή αιτία τη στατική ενίσχυση λόγω πρόβλεψης αυξημένων
κινητών φορτίων.
Για την αντιμετώπιση της κατάκλυσης της περιοχής αυτής, διερευνήθηκαν από τον μελετητή πέντε εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες αποτυπώνονται στην Προμελέτη και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν είτε την αναδιευθέτηση του υφιστάμενου τεχνικού, είτε την εκτροπή της πλεονάζουσας παροχής που δεν μπορεί να παροχετεύσει το υφιστάμενο τεχνικό.
Στην παρούσα φάση, η υποβληθείσα από τον ανάδοχο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ελέγχεται από την Υπηρεσία μας και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης επί των προτεινόμενων έργων και των εναλλακτικών λύσεων, για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Κατά τη φάση της διαβούλευσης θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια των
παραρεμάτιων Δήμων. Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, θα εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες των περιβαλλοντικά αδειοδοτημένων έργων και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι, στην ως άνω υπ. αριθ. 223129/13-8-2021 Απόφαση Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών (ΑΔΑ: 63ΕΧ465ΧΘΞ-Ι5Π) ορίζεται ρητά ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής διατηρεί στο ακέραιο και ασκεί στο σύνολο τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας του Ν.3852/2010, ήτοι έργα και μελέτες επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση, καθαρισμό και αστυνόμευσης του ρέματος, κατά τη διάρκεια εκπόνησης και έγκρισης της μελέτης του θέματος, των διαδικασιών εξασφάλισης πίστωσης χρηματοδότησης του έργου και ανάθεσης του έργου μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου που θα αναλάβει το έργο της οριστικής διευθέτησης του ρέματος Ποδονίφτη, με βάση την συνολική μελέτη που θα εκπονήσει η ΔΑΕΕ/ΓΓΥ. Διευκρινίζεται επίσης ότι την αρμοδιότητα επεμβάσεων, αστυνόμευσης και
καθαρισμού και των κλειστών τμημάτων του ρέματος θα έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι
σύμφωνα με το Ν.3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών
(διευθετημένων) ρεμάτων».
Περιφέρεια Αττικής
Πηγές της Περιφέρειας σημείωσαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ότι το έργο του Ποδονίφτη έχει ανατεθεί στο Υπ. Υποδομών & Μεταφορών και έχει επισημανθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ως πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή το σημείο στην οδό Κόδρου.
Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, έχουν εξεταστεί όλες οι τεχνικές λύσεις επί σειρά ετών και αυτό αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με την οριστική διευθέτηση του ρέματος η οποία αυτή τη στιγμή εκπονείται από το υπουργείο.
Δήμος Χαλανδρίου
Από την πλευρά της, η δημοτική Αρχή ανέφερε στην «Α»:
«Ήδη από το 2014, ο Δήμος Χαλανδρίου πίεσε επίμονα την Περιφέρεια Αττικής, της οποίας αποκλειστική αρμοδιότητα αποτελεί η Λ. Κηφισίας να δοθεί λύση στο ζήτημα που απασχολεί την περιοχή από το 1977.
Αποτέλεσμα των συνεχών διαβουλεύσεων υπήρξε η ένταξη του έργου αποκατάστασης της κακοτεχνίας που στενεύει τον αγωγό κάτω από την Κηφισίας στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, από το έτος 2017.
Για το σκοπό αυτό ο Δήμος δημοπράτησε ολοκλήρωσε και παρέδωσε ολοκληρωμένη προμελέτη αποκατάστασης της κακοτεχνίας στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην οριστική μελέτη, μιας και αυτή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διευθέτησης των ρεμάτων, την ευθύνη της Κηφισίας και των διαδημοτικών έργων. Δυστυχώς η μελέτη παραπέμφθηκε προς το υπουργείο Υποδομών στα πλαίσια της συνολικής αντιμετώπισης του Ποδονίφτη και το μέλλον της αγνοείται, ενώ το έργο απεντάχθηκε από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά την δίκη που προκλήθηκε για τις τυχόν ευθύνες στελεχών της Περιφέρειας Αττικής για τις πλημμύρες του Ιουλίου 2018, η δίκη πραγματοποιήθηκε με αθωωτική απόφαση. Στα πλαίσια δε της προανάκρισης κατατέθηκε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για τις ενέργειες που θα όφειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν κάνει. Με δεδομένη ωστόσο την ειλημμένη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για παραπομπή του θέματος της Κόδρου στη συνολική μελέτη του Ποδονίφτη, ο Δήμος δεν έχει κανένα περιθώριο η αρμοδιότητα επιπλέον παρέμβασης».