Μια νέα λέξη αλλά και διαδικασία, η ανωκύκλωση (Upcycling), μπήκε στην… καθημερινότητα του Δήμου Χαλανδρίου. Είναι η αξιοποίηση τροφίμων και ποτών, με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων ικανών για κατανάλωση. Για το εγχείρημα διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση στις 30 Απριλίου, στο δημοτικό κτήριο της οδού Σολωμού.
Στο πάνελ ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας αποτροπής απωλειών τροφών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων – εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Λυμπεράτος και οι επιχειρηματίες Χαλανδρίου Φώτης Αναστασίου (Zυθοποιία Αναστασίου) & Θωμάς Τσαλαμάνης (Τhe Preppy Experience), συνεπικουρούμενοι από το προσωπικό του προγράμματος, τη χημικό μηχανικό Νάσια Μπάρκα και την επικοινωνιολόγο Βάλια Χριστούλη.
Ο Γ. Λυμπεράτος μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις προσπάθειες που συντελούνται στο κομμάτι της μείωσης των τροφικών αποβλήτων στον Δήμο αλλά και στη σωστή διαχείριση του πλεονάσματος που δημιουργείται αναπότρεπτα σε όλη την αλυσίδα τροφίμων από το χωράφι μέχρι το πιάτο. Όπως είπε, σύμφωνα με την πυραμίδα ιεράρχησης διαχειριστικών μεθόδων, η αναδιανομή για ανθρώπινη κατανάλωση αποτελεί την πλέον επιθυμητή προσέγγιση. Εκτός από την αναδιανομή, στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, μία ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα σημείωσε ότι προσφέρει η ανωκύκλωση που αποτελεί το πείραμα αξιοποίησης χρησιμοποιημένης βύνης για την παραγωγή cookies, στο οποίο πήραν μέρος δυο επιχειρήσεις του Χαλανδρίου, η «Ζυθοποιία Αναστασίου» και το «Τhe Preppy Experience».
Όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, η πειραματική διαδικασία που συντελέστηκε ήταν ότι με τη χρησιμοποιημένη βύνη η οποία «μένει» έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής μπύρας και συνήθως πετιέται -όπως επιβεβαίωσε και ο ζυθοποιός Φώτης Αναστασίου- φτιάχτηκαν από τον σεφ του «Τhe Preppy Experience» τραγανά Cookies. Παρήχθησαν δηλαδή προϊόντα ανώτερης διατροφικής αξίας από ένα παραπροϊόν που θα κατέληγε στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση θα γινόταν τροφή για ζώα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής, παρήχθησαν 3.200 γρ. καθαρό βάρος Cookies με χρήση 1.150 γραμμαρίων βύνης. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναδεικνύει πως μέσα από τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων (B2B) μπορούν να επιτευχθούν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Στην αξία του πειράματος και τη σημασία του να μην πετιέται το συγκεκριμένο παραπροϊόν της επιχείρησής του αναφέρθηκε ο Φ. Αναστασίου αλλά και στις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες αξιοποίησής του πριν από τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Επίσης, ο ζυθοποιός ανέφερε παραδείγματα του εξωτερικού, τονίζοντας και τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου αποτελέσματος.
Ο Θωμάς Τσαλαμάνης, αφού συνεχάρη για την προσπάθεια που συντελείται στο Δήμο, αναφέρθηκε στο όφελος που μπορεί να έχει μια επιχείρηση από αντίστοιχα προγράμματα. Επίσης, στάθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχε για αυτούς η διαδικασία του να παράγουν συνταγή που να είναι εξ ολοκλήρου μηδενικών αποβλήτων όπως «Fish and Chips» σε προηγούμενη δραστηριότητα της μονάδας, αλλά και στη νέα διαδικασία της Ανωκύκλωσης με την παραγωγή cookies. Μίλησε για τη φανταστική γεύση αλλά και την ανώτερη διατροφική αξία του νέου προϊόντος που παράχθηκε, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται κι από τους ίδιους για τη σωστή διαχείριση και την αποτροπή απωλειών τροφών με διάθεση π.χ. προϊόντων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.α.
Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι προσβλέπει στο να συνεχίσει τη συνεργασία με τη ζυθοποιία, ώστε το προϊόν αφού περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους να βρεθεί στα ράφια των σουπερμάρκετ με τον Φώτη Αναστασίου να συναινεί. Στο σημείο αυτό, ο Γεράσιμος Λυμπεράτος συμπληρώνοντας ανέφερε ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και το ΕΜΠ.
Για το κοινωνικό παντοπωλείο μίλησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Ευθυμίου. Στη συνέχεια έγιναν και απαντήθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έδειξαν εκπρόσωποι άλλων Δήμων για την διαδικασία. Παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου Θύμιος Κουράσης, Χριστίνα Μαχαίρα, Ιωάννης Λαδόπουλος, η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Ειρήνη Κουνενάκη, στελέχη του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και καθηγητές.
Πριν από τη λήξη της συνάντησης έγινε δειγματισμός του νέου προϊόντος το οποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές, εντυπωσίασε, ενώ συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook