Με κεντρικό σύνθημα «Μαγειρέψτε Έξυπνα Σώζοντας Τρόφιμα», ο Δήμος Χαλανδρίου ανέδειξε τα περιθώρια δράσης προς την κατεύθυνση της αποτροπής τροφικών απωλειών
Η σχετική συζήτηση φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Νεότητας στις 13 Απριλίου, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Κυκλική Οικονομία Γεράσιμος Λυμπεράτος. Ο καθηγητής παρουσίασε σημεία της έρευνας –από τις ελάχιστες που, όπως σημείωσε, έχουν γίνει στη χώρα μας- την οποία υλοποίησε η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων & Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν παιδικοί σταθμοί, σχολεία, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και νοικοκυριά.

Στην πρόσκληση συμμετοχής στη δράση, όπως ανέφερε ο Δήμος, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία τοπικές επιχειρήσεις εστίασης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και χάρη στη βοήθεια της μονάδας τεκμηρίωσαν τη δράση τους ως επιχειρήσεις με φιλοσοφία zero waste και ανέπτυξαν συνταγές που εκπαιδεύουν το κοινό προς αυτή τη κατεύθυνση. Μάλιστα, δημιουργήθηκαν νέες τάσεις, όπως αυτή του Γ. Λυμπεράτος σε συνεργασία με τη χημικό μηχανικό Νάσια Μπάρκα, την οποία ονόμασε «ανωκύκλωση» (food upcycling).
Οι επιχειρηματίες που έφτιαξαν για την περίσταση φαγητά με φιλοσοφία «χρησιμοποιώ όλα τα υλικά όσο περισσότερο και καλύτερα μπορώ», στηρίζουν το κοινωνικό παντοπωλείο και την έρευνα της Μονάδας, αλλά πλέον δημιουργούν και μια μοναδική στο είδος της συνέργεια με το Δήμο στον οποίο δραστηριοποιούνται, όπως σημείωσαν οι ομιλητές. Ο καθηγητής πρότεινε, μάλιστα, τρόπους για να περιορίσουμε τα υπολείμματα κουζίνας που καταλήγουν στα σκουπίδια. Ο ίδιος στάθηκε στα μεγάλα ποσοστά αποτρέψιμων τροφικών αποβλήτων, -κατάλληλων δηλαδή για βρώση φαγητών- που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με καλύτερη διαχείριση.

Τη σημασία των ευρημάτων της έρευνας τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Σε ένα πλανήτη με τεράστια ανισοκατανομή στο αγαθό της τροφής, όπου το 1/3 πετάει τα τρόφιμα και περισσότερο από τα 2/3 τα στερείται, το Χαλάνδρι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, και αν καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές, τους επιχειρηματίες, τις δημοτικές υπηρεσίες, σε μια διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο διαχείρισης του αγαθού της τροφής, τότε κάτι θα έχουμε καταφέρει, κάτι θα έχουμε αφήσει πίσω μας».
Παράλληλα, ο ίδιος στάθηκε στη σημασία των συνεργειών που αναπτύχθηκαν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Με το κλείσιμο του προγράμματος FoodRUs, ανοίγει, όπως φαίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην πόλη, με την ενεργή συμμετοχή του κλάδου της εστίασης, όπου βλέπουμε ότι δραστηριοποιούνται νέοι άνθρωποι, με έξυπνες ιδέες κι αίσθημα εντοπιότητας, αγάπη δηλαδή για την πόλη και τους ανθρώπους της. Ως διοίκηση έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».
Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους εργαζομένους στο Δήμο, μόνιμους και συμβασιούχους, στους Παιδικούς Σταθμούς, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που όπως είπε, με μεράκι και αλληλεγγύη στήριξαν τις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs. Η εκδήλωση, σύμφωνα με τον Δήμο, αξιοποιήθηκε ως ζωντανό εργαστήριο του προγράμματος Horizon ToNoWaste, διαμοιράζοντας ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης και αυτοαξιολόγησης.
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του Χαλανδρίου, στη λογική της αξιοποίησης τροφικών υπολειμμάτων (zero waste cooking), συνοδεία μουσικής από το κουαρτέτο τζαζ της Φιλαρμονικής του Δήμου. Διανεμήθηκε επίσης το φυλλάδιο «Μαγειρεύοντας έξυπνα σώζουμε τρόφιμα», που περιλαμβάνει τις συνταγές που παρασκευάστηκαν, αλλά και το δεκάλογο που δημιούργησε η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων, για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων στο σπίτι. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον Δήμο, το φυλλάδιο θα διανεμηθεί δωρεάν και σε άλλα νοικοκυριά του Χαλανδρίου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνια Καραγιάννη, οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Κώστας Ευθυμίου, Αλέξης Μαυραγάνης, Χάρης Μαυρουδής, Χριστίνα Μαχαίρα, Ευθύμιος Κουράσης, Δημήτρης Χριστουλάκης, η επικεφαλής της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» Κρίστη Αγαπητού, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης ΦΛΥΑ ΑΕ Ιωάννα Αθανασάτου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΛΥΑ Α.Ε. Κώστας Τσίγκος, οι καθηγητές Δημήτρης Δαμίγος (ΕΜΠ) και Κων/νος Αμπελιώτης (Χαροκόπειο), όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Ο Δήμος Χαλανδρίου ευχαρίστησε θερμά τους ιδιοκτήτες και σεφ των καταστημάτων εστίασης που με συνταγές και νοστιμιές στην εκδήλωση διέδωσαν το μήνυμα του «zero waste» και του «save food». (Αναλυτικά η λίστα των συμμετεχόντων ΕΔΩ)