Στη σκηνή του θεάτρου: «ΑΥΛΑΙΑ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑΣ», το φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση: «Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ». Μια ξεχωριστή παράσταση με υψηλή καλλιτεχνική αξία και ουσιαστικά μηνύματα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Ιωαννίδης ενώ το κείμενο υπογράφει ο Μάνος Κουκουβιός. Επι σκηνής οι: Δημήτρης Χαβρές, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Γιάννης Γκρέζιος, Κατερίνα Αντζουλάτου, Κώστας Μελισσάς, Αναστασία Ζούλια.
Eμείς μιλήσαμε με τον Δημήτρη Χαβρέ που ενσαρκώνει μοναδικά τον «Παρουσιαστή».
Σε μια συνέντευξη από καρδιάς, μας μιλάει για την παράσταση, για το πως ένιωσε διαβάζοντας το κείμενο αλλά και τι τον συγκίνησε περισσότερο στον δικό του ρόλο.
Εγώ δεν έχω παρά να σας παραδώσω τη σκυτάλη, με την επιθυμία να απολαύσετε μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση σαν και αυτές που νιώθουμε όμορφα όταν συμμετέχουμε.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Παρουσιαστής»- Μιλήστε μας για την παράσταση και για τον ρόλο σας
Πρόκειται για μία παράσταση, που μας μεταφέρει στο πλατό της επιτυχημένης, υψηλής θέασης, ζωντανής εκπομπής «Μεταξύ μας»! Μία κοινωνική εκπομπή που μπαίνει 10 χρόνια στα σπίτια των τηλεθεατών & είναι στημένη σε αληθινές «εξομολογήσεις» ενώ φιλοξενεί και ζωντανό κοινό που συμμετέχει, ( σε αυτό το ρόλο πρωταγωνιστούν το θεατρικό κοινό) στην ζωντανή εκπομπή! Αυτό από μόνο του, δίνει έναν διαφορετικό παλμό σε κάθε παράσταση! Είναι αυτό που λέμε ήταν «ωραίο» το κοινό σήμερα!
Ως «Παρουσιαστής» του «Μεταξύ μας» σε κάθε παράσταση, είμαι & είμαστε όλοι σε μία πραγματική σύνδεση με τον κόσμο, κάτι που σε μεγάλο μέρος της παράστασης, «καταργεί» τον 4ο τοίχο που λέμε στο θέατρο, φέρνοντας μας σε θεατρικό «διάλογο» κάτι που εμένα προσωπικά μου δίνει πολύ ενέργεια, για να την επιστρέψω από καρδιάς πίσω στον κόσμο!!!
Είναι ένα τολμηρό εγχείρημα, συγγραφικό & σκηνοθετικό, αλλά για εμάς τους ηθοποιούς, αποτελεί και ένα κομμάτι που δεν «προβάρεται» 100% και που αποτελεί μία έκπληξη κάθε φορά, καθώς η ενέργεια, η συμμετοχή του κόσμου προσφέρει μία μοναδική εμπειρία κάθε βραδιά!
Ο Ανδρέας Ρήγας που υποδύομαι είναι ένας ρόλος μέσα σ΄ ένα ρόλο που σε κάθε παράσταση με εξιτάρει ακόμη περισσότερο!!! Τον βλέπουμε ως κεντρικό παρουσιαστή, ως ένα πρόσωπο εξαιρετικά επιτυχημένο on air… αλλά και ως άνθρωπο με τους συνεργάτες την εκπομπής του off air, ως σύζυγο, πατέρα, ως άνθρωπό! Μέσα στα 75 λεπτά που διαρκεί η παράσταση, ακολουθεί μία συναισθηματική διαδρομή, γεμάτη αποκαλύψεις, που θίγονται όλα όσα απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο! Ο ρόλος μπορεί να τελειώνει στο φινάλε της παράστασης, αλλά ηθοποιοί & κοινό έχουμε την δυνατότητα να βρεθούμε στο after party που στήνεται μετά από κάθε παράσταση στο φουαγιέ του θεάτρου, να μοιραστούμε σκέψεις & ένα «ποτό» όπως συνήθως κάνουμε μετά από μία παράσταση, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία στο θεατή, χωρίς επιπλέον χρεώσεις!
Πως νιώσατε διαβάζοντας το κείμενο
Είναι ένα σύγχρονο θεατρικό κείμενο, του Μάνου Κουκουβιού, που φέρνει στο φως, όλα όσα μας απασχολούν σε σχέση με την «εικόνα» που δημιουργούμε, αυτή την γεμάτη «φίλτρα ωραιοποίησης» και το πόσο ξεμακραίνει από την αλήθεια μας!
Γινόμαστε εμείς ως μονάδες μία «ιδεατή» εκδοχή του εαυτού μας, ή είναι κάτι που σιγά σιγά και υποδόρια γίνεται επιβεβλημένο σε μία εποχή που η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδης ταχύτητα και οι άνθρωποι ήδη συνομιλούν, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τον AI βοηθό!? «Ο Παρουσιαστής» θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας και το «πάνελ» του έχει όλα τα κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης, που χρειάζονται φροντίδα, αλλά και σύνδεση!
Η Σκηνοθεσία του Νίκου Ιωαννίδη προσφέρει σε εμάς τους ηθοποιούς την ασφάλεια, αλλά και την ελευθερία που χρειάζεται ένα τέτοιο κείμενο που «συνομιλεί» με το κοινό, με τρόπο τόσο δυναμικό!!!
Από την πρώτη στιγμή που το διάβασα, ένιωσα το πόσο διαφορετικός είναι ο ήρωας που καλούμαι να ζωντανέψω στη σκηνή και αυτό είναι κάτι που συναρπάζει τον ηθοποιό, έχω την δυναμική της εξωστρέφειας του, σίγουρα, όμως ο Ανδρέας, έχει γίνει ένας «φίλος» που δίνοντας του οντότητα, από τις πρόβες κιόλας, ένιωσα να τον συμπονάω! Φτάνοντας στο φινάλε κάθε παράστασης, νιώθω πώς θέλω να τον αγκαλιάσω και να του πω… «Αχ βρε Ανδρέα μου… δεν είσαι μόνος»
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο στην εποχή μας, με τα τόσα ερεθίσματα, τα τόσα εργαλεία επικοινωνίας, οι άνθρωποι τελικά να είναι τόσο μόνοι… στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στον γάμο τους! Το έργο ήταν για μένα ένα κάλεσμα, να ανακαλύψω δυναμικές του εαυτού μου και την πρόκληση να τις εκφράσω ακόμη και μέσα από τη σιωπή!
Τι σας συγκίνησε περισσότερο στον δικό σας ρόλο;
Θα μπορούσα να είμαι «Παρουσιαστής» θα μου άρεσε! Οπότε είχε ενδιαφέρον να εξερευνήσω αυτή την δυναμική θεατρικά! Όμως αυτό που με συγκινεί στον Ανδρέα, είναι το πόσο υποφέρει, προσπαθώντας να κρατήσει αυτά που δημιούργησε, θυσιάζοντας τον αληθινό του εαυτό… Η αγωνία του πατέρα για το παιδί του ή για το «παιδί» που δημιούργησε με τόσο κόπο επαγγελματικά! Όσο πιο μεγάλο το φως, τόσο μεγαλύτερη και η σκιά αν δεν είσαι κεντραρισμένος… και ο ήρωας μου είναι εξαιρετικά λαμπερός και έχει μία επίσης λαμπερή σύζυγο και συμπαρουσιάστρια!!! Όμως καταλήγω, πως επειδή είμαστε όλοι «Παρουσιαστές» του εαυτού μας, στο έργο της ζωής, όλοι με κάποιον τρόπο ταυτιζόμαστε και συγκινούμαστε, πρωτίστως για εμάς τους ίδιους!!!
Παρακολουθώντας την παράσταση, ένιωσα πως το έργο θίγει σύγχρονα ζητήματα- Τι σας διδάσκει (και αν σας διδάσκει)- εσάς προσωπικά το συγκεκριμένο έργο και η παράσταση
Η δουλειά της τέχνης δεν είναι να απαντάει, αλλά να γεννάει ερωτήματα! Το θέατρο και το πόσο υποφέρουν οι χαρακτήρες, τους οδηγεί στην λύτρωση, στην κάθαρση! Άρα το θέατρο, μπορεί να μας εμπνεύσει να ανακαλύψουμε τους δικούς μας δρόμους λύτρωσης… κάθαρσης! Το ότι ακροβατεί εντέχνως «Ο Παρουσιαστής» ανάμεσα στη «μαύρη» κωμωδία και στο δράμα των ηρώων του, κάνει την θέαση πιο ευχάριστη μεν, αλλά περνάει τα μηνύματα, πολύ πιο άμεσα και γεννάει στον καθένα μας τις δικές μας απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε! Αν «διδάσκει» κάτι μέσα σε πολλά εισαγωγικά… είναι, το να μας θυμίσει πως ποτέ δεν είναι αργά να αφυπνιστούμε, αρκεί να είναι τώρα!!! Το δικό μου μήνυμα μέσα από το έργο, είναι αυτό που και ως ο άνθρωπος έχω ως επιθυμία να επικοινωνήσω… το να δημιουργούμε δυνατές συνδέσεις με τους ανθρώπους μας, αλλά και με τον εαυτό μας!!! Φοβάμαι πως είμαστε μία κοινωνία, ολοένα και πιο ασύνδετη, αποκομμένη και με απουσία ενσυναίσθησης!!!
Ποιο στοιχείο της προσωπικότητας του προσώπου που ενσαρκώνετε, «αγγίζει» υπερβολικά στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας
Ο Ανδρέας ως πατέρας! Είμαι μπαμπάς της Ελισάβετ που είναι πλέον στην Γ’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και είναι στοχοπροσηλωμένη από την Ε’ Δημοτικού στην βασική της επιθυμία, να ασχοληθεί με το τραγούδι, τη σύνθεση και την υποκριτική… όλη της η ζωή, παρότι είναι μία άριστη μαθήτρια, είναι γεμάτη τέχνη, μουσική, τραγούδι, θεατρικά, παραστάσεις! Πόσο ωραίο είναι ένα παιδί να ξέρει από τόσο μικρό τί θέλει και να βαδίζει βήμα βήμα στο δρόμο του!
Αν όμως ήμουν δικηγόρος και ήθελα να αναλάβει το super γραφείο μου; …ή αν έχοντας ζήσει τις δυσκολίες του επαγγέλματος του ηθοποιού προσπαθούσα να την αποτρέψω από τις τέχνες, παρότι και στις δύο εκδοχές, γνωρίζω πως είναι ταλαντούχα!; Είναι σκέψεις που προβληματίζουν όλους όσους έχουν παιδιά! Στο σήμερα ακόμη πιο πολύ, καθώς στα επόμενα 5 χρόνια θα υπάρχουν επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη τους, ενώ άλλα, θα έχουν εκλείψει!
Για να επιστρέψω πάλι στη σύνδεση! Πόσο αληθινά συνδεδεμένοι είναι οι γονείς με τα παιδιά τους! Πόσο μας απορροφά η εργασία, η επιβίωση, οι προσωπικοί στόχοι, το άγχος της εποχής μας, ο ανταγωνισμός… και πόσο στα αλήθεια γνωρίζουμε τα παιδιά μας, πόσο τους αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο, πόσο αφουγκραζόμαστε τα θέλω τους… και πόσο απέχουν από τα δικά μας! Τα καμαρώνουμε για αυτό που είναι και για αυτά που θέλουν!; …ή νομίζουμε πώς είναι εδώ για να εκπληρώσουν κοινωνικά τους σκοπούς μας!; Αν για κάτι είμαι αληθινά περήφανος, είναι για αυτό το οικογενειακό σύμπαν, που έχουμε δημιουργήσει με την Λιάνα και την Ελισάβετ, που έχει τόση αγάπη, που χωράει τους πολλούς φίλους μας και τους φίλους της Ελισάβετ που είναι σαν παιδιά μας και αυτά!!!
Κλείνοντας. Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον/α να δει την παράσταση.
Κάθε παράσταση που σηκώνει αυλαία, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας των συντελεστών, από την στιγμή που φτάνει το κείμενο στα χέρια μας, δουλεύει ο καθένας αναζητώντας να του αποκαλυφθεί η αλήθεια του χαρακτήρα του, προκειμένου να τον ζωντανέψει με τρόπο αληθινό!
Δουλεύουμε λαμβάνοντας οδηγίες από τον σκηνοθέτη, γινόμαστε ομάδα και η ενέργεια ρέει ανάμεσα μας, δημιουργώντας μία πολύ ισχυρή σχέση! Είναι υπέροχο να μπορείς να νιώσεις σύνδεση εντός & εκτός σκηνής με τους συμπρωταγωνιστές σου!
Όλοι δουλεύουμε για μήνες, ο συγγραφέας έχει ήδη κάνει τη δουλειά του, είναι πανταχού παρόντας ακόμη και με την απουσία του!
Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί του έχουν μία σχέση τολμώ να πω γονεϊκή και αγαπησιάρικη!
Ο σκηνογράφος, η σχεδίαση των φωτισμών, η μουσική, είναι αυτοί οι εξέχοντες, υπέροχοι συγγενείς που όλοι αγαπούν γιατί αποτελούν μέρος της «ρίζας» που στηρίζει αυτή την μοναδική οικογένεια!
Όλοι μαζί αγκαλιάζονται από μία παραγωγή που θα κάνει τα πάντα για να φέρουν στο φως αυτό το ομαδικό δημιούργημα!!! Όλοι θέλουμε να επι-κοινωνήσουμε το «έργο» της ζωής μας! «Ο Παρουσιαστής» φιλοξενείται στο θέατρο «Αυλαία» και ήδη οι πρώτες κριτικές, αλλά και η αγάπη του κοινού από τις πρώτες μας παραστάσεις μας δίνουν τη χαρά πώς το μήνυμα μας, φτάνει στην καρδιά του παραλήπτη!!! Αυτή είναι η βαθιά επιθυμία, κάθε δημιουργού, να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία, γιατί αυτός είναι ο σκοπός του Θεάτρου, η αφύπνιση, η σύνδεση, η επικοινωνία για κάτι που υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί!
https://www.youtube.com/shorts/s2cYdp9BtwY
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πέμπτη στις 20:00 | Παρασκευή στις 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
18€ Γενική είσοδος
16€ Φοιτητές Άνεργοι,ΑμεΑ, άνω των 65
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: www.ticketservices.gr
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία: Νίκος Ιωαννίδης
Κείμενο: Μάνος Κουκουβιός
Παίζουν:
Δημήτρης Χαβρές
Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη
Γιάννης Γκρέζιος
Κατερίνα Αντζουλάτου
Κώστας Μελισσάς
Αναστασία Ζούλια
Σκηνικά & Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξάνδρου
Μουσική: Βάιος Πράπας
Media: Κώστας Σιούτος
Φωτογραφία: Δημήτρης Κοτάκος
Βίντεο: Κάρολος Πορφύρης
Οργάνωση Παραγωγής: Ελευθερία Χαραλάμπους
Παραγωγή: Ember Remnant








































































































