Το δικό τους στίγμα έδωσαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων (ΔΕΠΙΣ), η παράταξη «Χαλάνδρι σε δράση», ο Σύλλογος Γυναικών και το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και ο σύλλογος «Αργώ», σε ξεχωριστά τους μηνύματα για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας
«Η επέτειος μνήμης και τιμής της απεργίας των εργατριών της Νέας Υόρκης για δικαιώματα στην εργασία βρίσκει την ελληνική κοινωνία σε κατάσταση επιβεβαίωσης ότι η πατριαρχία καλά κρατεί. Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες εναντίον ατόμων που εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία τους, το κύρος και τις υψηλές γνωριμίες τους για να εφαρμόσουν πρακτικές σεξισμού και βίας εναντίον γυναικών και παιδιών, αποδεικνύουν ότι στην ελληνική κοινωνία τα στερεότυπα είναι ακόμη πολύ ισχυρά.
Ταυτόχρονα, η πανδημία που πλήττει όλον τον πλανήτη έχει επιδεινώσει την κατάσταση των γυναικών, πολλές εκ των οποίων έχουν χάσει θέσεις εργασίας, αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες με τηλεργασία από το σπίτι (συχνά απλήρωτες και με επισφαλείς όρους), ενώ υφίστανται τη βία που εντείνεται σε συνθήκες εγκλεισμού, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχει καταγράψει η γραμμή SOS 15900.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και περισσότερα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων, για την διαπαιδαγώγηση στην κουλτούρα του σεβασμού, της ισότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειας, καθώς και για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Τα αιτήματα για ισότιμη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εναρμόνιση στις σχέσεις εργασίας και οικογένειας παραμένουν ακόμη απραγματοποίητα.
Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου:
► Συντάσσεται με τις γυναίκες και τους άντρες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν σεξιστικές, μειωτικές και κακοποιητικές συμπεριφορές
► Διεκδικεί:
-Την ενίσχυση των πολιτικών για τη διασφάλιση θετικών δράσεων για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σε οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.
-Κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες στην κοινότητα, στα σχολεία και στο σύστημα δικαιοσύνης, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων και την διόρθωσή τους, πριν αυτά εξελιχθούν σε μη αναστρέψιμες συνθήκες.
-Αντιμετώπιση του προβλήματος φτωχοποίησης των γυναικών με κατάλληλη συμβουλευτική, κατάρτιση και προστασία των θέσεων εργασίας.
-Ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό όπως οι άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες, ανάπηρες, Ρομά.
-Ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κατάρτιση και τον σχεδιασμό πολιτικών για έξοδο από την κρίση και διαμόρφωση ενός κράτους δικαίου για όλους τους πολίτες, για να οικοδομηθεί μια πιο αυθεντική, ισότιμη και δίκαιη κοινωνία.
Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου χαιρετίζει την απόφαση του «Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία», για στάση εργασίας τις 8 Μαρτίου από τις 12.00 ως τη λήξη της βάρδιας, η οποία υιοθετήθηκε από την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».
«Χαλάνδρι σε δράση»
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια ευκαιρία, μια αφορμή για να αναδειχθούν τα προβλήματα και δικαιώματα των γυναικών και να καυτηριάζονται τα κακώς κείμενα που τις αφορούν. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες κατακτούν μια όλο και πιο σημαντική θέση στους χώρους της εργασίας, της γνώσης και της κοινωνικής προσφοράς καταβάλλοντας επίμονες και διαρκείς προσπάθειες, η αναγκαιότητα για ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή παραμένει πάντα επίκαιρη καθημερινά.
-Ίσες ευκαιρίες, Σεβασμός και Καταξίωση είναι το τρίπτυχο που θα πρέπει να μας οδηγεί συνεχώς στην προσπάθεια για ισοτιμία και αναγνώριση του σημαντικότατου ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα.
-Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση την εργασία και γενικότερα στην ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία των πολιτών.
-Σεβασμός στο εκπαιδευτικό, στο εργασιακό, το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον για κάθε γυναίκα. Σεβασμός στην προσωπικότητά της, σεβασμός στην καθημερινότητά της, σεβασμός στις αξίες της, σεβασμός στην προσωπική και κοινωνική της έκφραση.
-Καταξίωση ως μαθήτρια, φοιτήτρια, εργαζόμενη, μητέρα, συνεργάτιδα. Καταξίωση που πρέπει να προκύπτει αβίαστα με βάση τις ικανότητες τις προσπάθειές της, και τις επιτυχίες της. Καταξίωση που κάθε γυναίκα σε όλη την πορεία της ζωής της πρέπει να απολαμβάνει.
Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτείται από μία ζοφερή επικαιρότητα με αποκαλύψεις που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Γι’ αυτό και είναι φέτος περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η ενδυνάμωση της προσπάθειας όλης της κοινωνίας μας για την πραγματική κατοχύρωση του ισότιμου ρόλου της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία. Είναι στο χέρι όλων μας να το πετύχουμε».
Ο Σύλλογος Γυναικών
«Τιμάμε αγωνιστικά την 8η Μάρτη. Η φετινή 8η Μάρτη μας βρίσκει σε πρωτοφανείς συνθήκες. Η Κυβέρνηση μετά από ένα χρόνο πανδημίας επιλέγει τον εγκλεισμό,την καταστολή,χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας ,που βρίσκεται μόνιμα πιά στο κόκκινο. Φτάσαμε στους εμβολιασμούς και ακόμα και αυτούς τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την πολιτική της στην Υγεία.
Η σωματική και ψυχική υγεία μας δοκιμάζεται ανάμεσα στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών των φαρμακευτικών εταιρειών,των πολιτικών της Ευρωπαϊκής ένωσης και των Κυβερνήσεων. Και ενώ ο λαός βρίσκεται σε καραντίνα η κυβέρνηση και τα επιτελεία της μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που στην ουσία συμφωνούν (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ ΜΕΡΑ25),φέρνουν στη Βουλή και ψηφίζουν το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια Διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης,10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, τηλεεργασία ενώ δίνουν πακτωλό χρημάτων σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και καναλάρχες.
Παράλληλα εμπλέκουν όλο και βαθύτερα το λαό μας στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ στέλνοντας τα παιδιά μας σε ΝΑΤΟικές αποστολές από τα Αραβικά Εμιράτα έως το μακρυνό Μάλι. Διαπιστώνουμε,για άλλη μια φορά, ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν υπηρετούν τον άνθρωπο άλλα τα κέρδη των επιχειρήσεων.
111 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και οι εργαζόμενες βιώνουμε νέες επιθέσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα. Εντατικοποίηση και ευελιξία κάθε μορφής ,ακανόνιστα ωράρια,ανεργία Εκμεταλλεύονται την ανάγκη της νέας γυναίκας στη μητρότητα για να την χρησιμοποιούν ,ως εργαζόμενη, όποτε και όποιες ώρες θέλουν οι εργοδότες. Σε αυτό το εχθρικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον ,εκτεθειμένες στην εργοδοτική και κρατική βία και τρομοκρατία που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση,καλούμαστε οι γυναίκες να σταθούμε όρθιες .
Έχουμε συμμάχους; Το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα ,τη συλλογική δράση,τα ταξικά σωματεία,τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ,στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε μορφής εκμετάλλευσης και της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην υγεία ,την παιδεία,την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Όλων αυτών των αναγκών μας που ο παράγων <<κέρδος>> τις αντιμετωπίζει ως <<κόστος>>.
-Η πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων χτίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων.
-Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που θα εξασφαλίσει την ισοτιμία μας.
-Η πανδημία να μην αποτελέσει όχημα για χτύπημα και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
-Απαντάμε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού της αγανάκτησης των γυναικών,που προέρχεται από τα επιτελεία της Ε.Ε.,των κυβερνήσεων ,των ΜΚΟ,μέσω διαφόρων <<φεμινιστικών>> οργανώσεων. Στέλνουμε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες του μόχθου ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν και φωνή και δύναμη να κάνουν στην άκρη μια χούφτα παράσιτα που θησαυρίζουν με τη δικιά τους δουλειά».
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου
«Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857, πνίγηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργάτριες εκείνη την εποχή δούλευαν περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών εργατών. Ετσι, με την απεργία και τις διαδηλώσεις τους διεκδικούσαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με αυτά των ανδρών κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».
Τιμάμε τους μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άντρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο, επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καθώς και, τις τελευταίες δεκαετίες μετά τις ανατροπές, το μεγάλο πισωγύρισμα που έχουμε στις χώρες αυτές όπως και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.
Στη χώρα μας οι γυναίκες, συμμετέχοντας στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές αλλά και στην μεγάλη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για μια Ελλάδα του λαού της, ενάντια στους ντόπιους δυνάστες του και στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους των αστών, άρχισαν να κατακτούν την ισοτιμία τους παλεύοντας πλάι πλάι με τους άντρες -αντάρτες μαχητές συντρόφους – και με το όπλο στο χέρι, αλλά και από κάθε μετερίζι του αγώνα. Το ΕΑΜ, την περίοδο της κατοχής, για πρώτη φορά διασφάλισε το δικαίωμα της γυναίκας να ψηφίζει, όπως και για τους νέους από 18 χρονών, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή της στα κοινά, τη συμμετοχή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη.
Αυτή η περίοδος ανάτασης του λαού μας αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι φάρος που θα φωτίζει και θα δείχνει το δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών, μέσα από τους κοινούς αγώνες αντρών και γυναικών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Σήμερα οι γυναίκες, όπως και οι άντρες, αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα όποια δικαιώματα είχαν κατακτηθεί υπονομεύονται ή παίρνονται πίσω. Η ανεργία, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, η τηλεργασία, οι μισθοί πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της μητρότητας, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του γυναικείου οργανισμού στους τόπους δουλειάς. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους που υπηρετεί η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών, αλλά και των ανδρών συναδέλφων τους, όπως τα στοιχειώδη κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, περιορίζονται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης είτε της «δίκαιης ανάπτυξης» για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Με αφορμή την 8η Μάρτη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τις γυναίκες, με την ιστορική πείρα των αγώνων της μεγάλης δεκαετίας 1940-1949, να συμμετέχουν στους αγώνες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και των εργατικών σωματείων, με το ταξικό εργατικό κίνημα και να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Είναι ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας της γυναίκας και τη γυναικεία χειραφέτηση. Τα ιδεολογήματα του νεοφεμινισμού και της «αυτοδιάθεσης», απλώς συσκοτίζουν το πρόβλημα και κρύβουν τις αιτίες και τους υπαίτιους της ανισοτιμίας, της ταξικής υπερεκμετάλλευσης της γυναίκας, ουσιαστικά σιγοντάρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Καλούμε τις γυναίκες να αντιπαλέψουν μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτά, όπως γίνεται με την Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας με τον όποιο τρόπο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Τις καλούμε να συμπορευτούν με το τιμημένο ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες όπως και τότε που οργάνωσε, καθοδήγησε και υπήρξε η ψυχή στους μεγάλους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και τους κατοπινούς κοινωνικούς-λαϊκούς αγώνες. Συμμετέχοντας στην επέτειο της 8ης Μάρτη, καλούμε όλες τις γυναίκες της χώρας μας να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα και η ΟΓΕ στην Αθήνα, τη Δευτέρα στις 8 Μάρτη, στις 5.30μ.μ., στα Προπύλαια».
Σύλλογος «Αργώ»
«Ιδού, αυτές οι γυναίκες φέρνονται θαυμαστά• αυτές είναι μεγαλόψυχες, και λένε ότι μαθαίνουν από μας•
δε δειλιάζουν, μολονότι τους επάρθηκε η ελπίδα που είχαν να γεννήσουν τέκνα για τη δόξα και για την ευτυχία. Eμείς λοιπόν μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτές και να τες λατρεύουμε έως την ύστερην ώρα…..»
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αυτές τις μέρες που η άσκηση βίας προς τους συναθρώπους μας – μικρούς και μεγάλους – έχει γίνει καθημερινότητα και έχει συγκλονίσει την κοινωνία μας, εμείς θα σταθούμε σήμερα σε ένα από τα μεγάλα θύματα της βίας, ενδοοικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής. Στις γυναίκες, καθώς σήμερα είναι η Ημέρα της γυναίκας. Στις συνθήκες της πανδημίας η ανεργία των γυναικών αυξήθηκε με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς απ΄ότι αυτή των ανδρών, αναδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά, το χάσμα του φύλου. Σ΄αυτές τις συνθήκες όμως, οι γυναίκες στέκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή. Οι γιατρίνες, οι νοσηλεύτριες, οι μαίες, οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία, εργάζονται ατέλειωτες ώρες, πολλές φορές με ελλιπή προστατευτικά μέτρα, με το φόβο μήπως μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Καθημερινά αντιμετωπίζουν το θάνατο. Όλα αυτά, με χαμηλότερες αμοιβές.
Πολλές είναι οι καταγγελίες του γυναικείου πληθυσμού στον τομέα της κορωνο-υγείας και όχι μόνο. Οφείλουμε όλοι να τις ακούσουμε, να νοιαστούμε! Για αυτή την ιδιαίτερη ημέρα αφιερώνουμε στις σημερινές γυναίκες της πανδημίας τους δυο χαρακτηριστικούς στίχους του Διονύση Σολωμού από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και έναν πίνακα του Pablo Picasso».
Δείτε επίσης: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου: «Επίκαιρη η διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας»