Τις διαδικασίες προστασίας του ιστορικού διατηρητέου της πλατείας Κέννεντυ δρομολογεί με ομόφωνη απόφασή του στις 20 Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου. Λίγα 24ωρα μετά την κινητοποίηση κατοίκων για τη βίλα Κεφαλληνο κατόπιν καλέσματος του Άγγελου Νταβία (επικεφαλής της κίνησης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία) και έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων, εγκρίθηκε σχετική πρόταση ύ, την οποία κατέθεσε ο Γιώργος Θωμάς, αρχηγός του συνδυασμού «Μία πόλη για να ζεις, Χαλάνδρι η πόλη μας».
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
1.»Το ΔΣ ομόφωνα ζητεί τον χαρακτηρισμό της Βίλας Κεφαλληνου, η οποία ευρίσκεται στο Χαλάνδρι Αττικής, επί της οδού Αγ. Παρασκευής, 99, ως Νεώτερου μνημείου, σύμφωνα με τον Ν 3028/2002 & και ως έργο τέχνης σύμφωνα με τον Ν. 1469/1950, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο στα όρια της ιδιοκτησίας, όπως αυτός αποτυπώνεται και προσδιορίζεται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα. Η προστασία του περιβάλλοντος χώρου ο οποίος αποτελούσε τον κήπο της βίλας, οργανωμένος με καθιστικά, περίτεχνες πέργκολες και διαδρομές, πέρα από το γεγονός ότι έχει την δική του καλλιτεχνική αξία, κρίνεται απαραίτητη, καθότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το κτίσμα, με συνέπεια η μορφολογία του να επηρεάζεται από αυτόν, είναι αναγκαίος για την προβολή και ανάδειξη του μνημείου και ως σύνολο έχουν ιστορικό χαρακτήρα για την περιοχή και για την ιστορία της πόλης».
2.Το ΔΣ αποφασίζει να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 6γ του Νόμου 4067/2012 ( ΝΟΚ) συμφώνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ή οι νομείς κτιρίων που έχουν κριθεί διατηρητέα, οφείλουν να διατηρούν τα αρχιτεκτονικά , καλλιτεχνικά και στατικά στοιχεία αυτών και σε περίπτωση καταστροφής να τα ανακατασκευάζουν. Αν οι ιδιοκτήτες ή νομείς παραλείπουν την υποχρέωσή τους αυτή, μπορεί να επεμβαίνει το δημόσιο ή οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εκτελεί τις εργασίες καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη σε βάρος των υποχρέων».
3.Ο Δήμος να λάβει όλα τα απαραίτητα άμεσα σωστικά μέτρα, αποτροπής κατάρρευσης του κτιρίου.
Συναινετικό κλίμα
Για την άμεση προφύλαξη του κτιρίου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, ήδη εστάλη έγγραφο προς την Πολεοδομία, προκειμένου ο Δήμος να πάρει έγκριση παρέμβασης. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κουράσης δήλωσε ότι το πιο σημαντικό είναι να καταστεί το κτίριο διατηρητέο, ώστε να σωθεί, ενώ ο αρχηγός του συνδυασμού «Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι» Γιάννης Λαδόπουλος εξέφρασε την συμφωνία του για τις διαδικασίες.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» Άγγελος Νταβίας χαρακτήρισε «αποφασιστικό βήμα» την εισήγηση του Γιώργου Θωμά, ενώ πρότεινε φύλαξη του χώρου με ιδιωτικό σεκιούριτι, «αν και διαφωνούμε ιδεολογικά». Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τζούρας χαιρέτησε τη συναίνεση όλων στο θέμα, ενώ κατέθεσε την ιδέα πολιτιστικής διαδρομής ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια της πόλης.
Παρέμβαση από την πρωτοβουλία πολιτών «Χαλάνδρι Ενάντια»
«Για εμάς, είναι αυτονόητο ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεκινήσει άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να προλάβουμε την δημιουργία τετελεσμένων. Υπάρχουν προθεσμίες που πρέπει να τρέξουν, διαβήματα που πρέπει να γίνουν, υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες πέραν του Δήμου, που πρέπει να κινητοποιηθούν. Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν ΧΘΕΣ». Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε παρέμβασή της για τη βίλα Κεφαλληνού η πρωτοβουλία πολιτών «Χαλάνδρι Ενάντια». «Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η προώθηση της απαλλοτρίωσης του διατηρητέου και η αξιοποίηση του», τονίζει η δημοτική κίνηση.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα
«ΑΡΓΩ»: Να διασώσουμε ό,τι απέμεινε από τις μνήμες μας
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ», αναφερόμενος γενικότερα στο πρόβλημα της απώλειας του «πράσινου» χαρακτήρα του προαστίου και τη «ραγδαία μετατροπή» σε «πόλη πολυκατοικιών και εμπορικών – επαγγελματικών χρήσεων». Παράλληλα, δηλώνει «παρών» σε όποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες αναληφθούν προκειμένου να αναστραφεί η παραπάνω εικόνα.
Δείτε αναλυτικά στο ΣΧΕΤΙΚΟ ΛΙΝΚ