Σε μία εποχή με εξαιρετικά αναγκαίους αλλά δυσεύρετους τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, η έκταση μεταξύ των οδών Αβέρωφ & Παπανικολή, στο Χαλάνδρι, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και έχει γίνει «εστία» μόλυνσης, όπως καταγγέλλουν περίοικοι στην «Αμαρυσία». Στο πάρκο της περιοχής έχει εγκατασταθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια άτομο που κάτοικοι αναφέρουν ότι έχει «οικειοποιηθεί» το σημείο, ενώ του έχουν δοθεί λύσεις για να στεγαστεί.
Αποτέλεσμα είναι ο χώρος, σύμφωνα με τους πολίτες, να έχει γεμίσει από απορρίμματα, παπούτσια, ρούχα, μπουκάλια αλκοόλ στα παγκάκια, με έντονη την κακοσμία και το πάρκο απροσπέλαστο για τη γειτονιά, ιδίως μετά το μεσημέρι. Την κατάσταση κάνει ακόμη σοβαρότερη, με βάση τους ίδιους, το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά, όπου προ καραντίνας συγκεντρώνονταν πολλά παιδιά (αυτή την περίοδο μεμονωμένα), που πιθανότατα θα ξαναβρεθούν μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Οι κάτοικοι κατήγγειλαν το θέμα στην αστυνομία, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για την αποχώρηση του ατόμου, αλλά επέστρεψε στην περιοχή έπειτα από λίγο καιρό. Ενήμερη είναι επίσης η Πολιτική Προστασία και οι κοινωνικοί λειτουργοί, που, όπως σημειώνουν οι πολίτες στην «Α», απάντησαν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι ο άνθρωπος δεν συνεργάζεται». Οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, καθώς το πάρκο και η διπλανή παιδική χαρά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό, ενώ τονίζουν πως υπάρχει νόμος που ρητά προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται να αποκλείεται χώρος δημόσιος – πρασίνου.
Η θέση του Δήμου
Η «Αμαρυσία» απευθύνθηκε για το θέμα στη δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, η οποία σημείωσε ότι «για την περίπτωση του ‘’αστέγου’’ στο πάρκο Αβέρωφ θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας πως ο Δήμος έχει κάνει ό,τι είναι σύννομο για την απομάκρυνσή του, αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει, αν ο ίδιος δεν συναινεί. Ο συμπολίτης μας έχει σπίτι όπου θα μπορούσε να διαμείνει».
Η διοίκηση προσθέτει ότι «έχουν κινηθεί δύο εισαγγελικές παραγγελίες για την απομάκρυνσή του και στις δύο περιπτώσεις απομακρύνθηκε προσωρινά και στη συνέχεια αφέθηκε, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, να επιστρέψει στο χώρο. Ο Δήμος έχει εξαντλήσει όλες τις νόμιμες δυνατότητες απομάκρυνσή του. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει να απομακρυνθεί βίαια ένας άνθρωπος, αν δεν συναινεί ο ίδιος σ’ αυτή τη μετακίνηση».
Οι κάτοικοι αναμένουν άμεσες λύσεις, ευελπιστώντας μέχρι τότε να μην «συμβιώνουν» με μία επικίνδυνη υγειονομική κατάσταση σε δημόσιο χώρο.
Δείτε επίσης: «Βήμα» για προσβάσιμα σχολεία από ΑμεΑ σε όλη την πόλη