Μια σημαντική πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο πήρε η Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών – Νοητικά Υστερούντων (ΠΕΓΚΑΠ – ΝΥ) στην έδρα της, στο Χαλάνδρι.
Ο φιλανθρωπικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φιλοξένησε, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις του επί της Λεωφόρου Πεντέλης, συνάντηση με τους εκπροσώπους των έξι όμορων -στις δύο δομές της- Δήμων (η έτερη βρίσκεται στην Άνοιξη).
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Στόχος της εκδήλωσης, που κάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ήταν να γνωρίσουν οι αιρετοί τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γονεϊκές μονάδες της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ και να συνεργαστούν μαζί. Απώτερος σκοπός είναι να προγραμματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κοινές δράσεις, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Erasmus κ.α. για την πρόληψη & αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με απώτερη επιδίωξη να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση.
Έπειτα από ένα σύντομο καλωσόρισμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Όμηρος Εμμανουηλίδης έθεσε την ατζέντα της συνάντησης, αναλύοντας τη δράση της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, που ιδρύθηκε το 1960. Πρωταρχικός σκοπός του οργανισμού είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα ατόμων με νοητική υστέρηση, ανεξάρτητα από το γένος ή την ηλικία και να μεριμνά για τη σωστή ανάπτυξη κι ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
Στη συνέχεια, οι συνεργάτες των δύο δομών παρουσίασαν τις υπηρεσίες του φορέα, που παρέχει ειδικά εκπαιδευτικά θεραπευτικά προγράμματα σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες παιδιών και ενηλίκων, για όση διάρκεια αξιολογείται ως απαραίτητο.
Μηνύματα συνεργασίας
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων και τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για μελλοντική συνεργασία. Τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνάντηση ήταν η πρώιμη παρέμβαση για τις ηλικίες 0 – 6 ετών, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η τρίτη ηλικία ατόμων με αναπηρία, τα προβλήματα άνοιας, η κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ, οι παρεμβάσεις υποστήριξης των οικογενειών και η καταγραφή ατόμων με αναπηρία από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη δήλωσε στο πλευρό της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ για βοήθεια με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τη στήριξή του μετέφερε και ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Ανατολικής Αττικής Κώστας Ευαγγελόπουλος που εκπροσώπησε την αντιπεριφερειάρχη Βασιλική Καβαλλάρη,
Από πλευράς Δήμου Χαλανδρίου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κωνσταντίνος Ευθυμίου στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη κρατικών δομών, ενώ πρότεινε συνεργασία με την ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ για κοινωνική κουζίνα του Δήμου και παροχή τεχνογνωσίας από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο αντιδήμαρχος Θεμάτων Υγείας & Στήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ιωάννης Λαδόπουλος αναφέρθηκε στις έως τώρα συμπράξεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας τις εκατέρωθεν επισκέψεις μελών του ΚΑΠΗ του Δήμου και ανθρώπων της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, οι οποίες μπορούν να θεσμοθετηθούν. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και η δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου Δήμητρα Γκασούκα κι η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μάρω Γλυνού.
Εκ μέρους του Δήμου Διονύσου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Υγείας Νικόλαος Κοκκαλάς αναφέρθηκε στα σχέδια της νέας διοίκησης, επισημαίνοντας, παράλληλα, τις ελλείψεις προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον αιρετό συνόδευε στην εκδήλωση η κοινωνική λειτουργός του δημοτικού κέντρου κοινότητας Αντωνία Γιαννίρη.
Από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης Πέτρος Κόνιαρης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών για τα σχετικά προβλήματα ανθρώπων και δομών. Το στέλεχος της δημοτικής Αρχής πλαισίωσε στη συνάντηση η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Έφη Γιαννάκου.
Τον Δήμο Κηφισιάς εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Κεφαλά, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη παρουσίας ψυχολόγων και ειδικών επιστημόνων στα σχολεία, για να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα παιδιά με προβλήματα.
Εκ μέρους του Δήμου Βριλησσίων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Σοφία Μαντινίδου και Λίλη Τζίμα, με τη δεύτερη να επισημαίνει το πλεονέκτημα τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις συνέργειες όλων των εμπλεκομένων.
Τον Δήμο Πεντέλης εκπροσώπησε η πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Σέβη Πάχνη και η κοινωνική λειτουργός Μαρία Καρυπίδου.
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) Ιωάννης Μοσχολιός. Στάθηκε στην ανάγκη συνεργασιών των αντίστοιχων δομών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι το κράτος έχει ρίξει όλο το βάρος των ευθυνών στις οικογένειες.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΓΚΑΠ παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος Αναστασία Μακρή και ο ταμίας Κώστας Καψιμάλης, ενώ παρέστη κι η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ένωσης Ασπασία Καλλιέρου. Επίσης, τον Σύλλογο Πέταγμα εκπροσώπησαν ο διευθυντής του, Βασίλης Καλοπίσης το μέλος Δ.Σ. Αγγελική Χριστοδούλου και η ψυχολόγος της δομής Λουκία Κϋμενάκη. Το ΚΔΑΠ Κρίκος εκπροσώπησαν οι ψυχολόγοι Δήμητρα Κατσαφάνα και Γιώτα Σορανίδου, ενώ από το «Στουπάθειο» παρέστη η διευθύντρια του Μαρία Αμπατζόγλου.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr