Με την παρθενική, πανευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε η συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου στο διεθνές πρόγραμμα για τα τροφικά απόβλητα «Horizon 2020 FoodRUs», όπως ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο οποίος περιέγραψε στην Αμαρυσία τα επόμενα σχέδια της δημοτικής Αρχής, κορωνοϊού… επιτρέποντος. Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου πήρε μέρος, στις 19 Νοεμβρίου, στην προκαταρκτική συζήτηση των 29 εταίρων από άλλες 9 χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Αυστρία, Βουλγαρία).
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης των βορείων προαστίων, στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η δημιουργία ενός συνεργατικού συστήματος για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων στο επίπεδο των νοικοκυριών, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, παραγωγή – κατανάλωση και απόρριψη. «Αρχικά θα ακούσουμε τις πρακτικές των υπολοίπων, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και στο τέλος θα εφαρμόσουμε ορισμένες από τις επιλογές στο Χαλάνδρι», σημείωσε ο κ. Λυμπεράτος.
«Αξιοποίηση» της εστίασης
Στο νέο πρότζεκτ, που θα διαρκέσει 42 μήνες, ο Δήμος Χαλανδρίου προσέρχεται με την «παρακαταθήκη» στη συλλογή και αξιοποίηση οικιακών υπολειμμάτων τροφών από το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας Waste4Think, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. «Κορωνοϊού επιτρέποντος, σχεδιάζουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ως προς τα απόβλητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη. Για παράδειγμα, είναι εφικτό να κάνουμε κάτι με τον χρησιμοποιημένο καφέ, το λεγόμενο “κέικ” (κατακάθι), που είναι μια μεγάλη ποσότητα και μέσα από ένα σύστημα συλλογής κάλλιστα θα αξιοποιούνταν», επεσήμανε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.
Επίσης, στο πλαίσιο του «Horizon 2020 FoodRUs» ο καθηγητής του ΕΜΠ τόνισε ότι, με την προϋπόθεση ανάσχεσης της πανδημίας, η διοίκηση του Δήμου σχεδιάζει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των κατοίκων σε σχέση με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών με προτάσεις – ιδέες.
Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα
Το «Horizon 2020 FoodRUs» θα λειτουργήσει κατά το ένα μέρος με τρεις πλήρεις πιλοτικές εγκαταστάσεις. Η πρώτη θα είναι στη Δανία και θα αφορά την παρακολούθηση της τροφικής αλυσίδας κρέατος και ψαριού, η δεύτερη στην Ισπανία για τα λαχανικά και η τρίτη στη Σλοβακία που θα συνδέεται με προϊόντα αρτοποιίας. Κατά το άλλο μέρος, προβλέπεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και με τις υπόλοιπους εταίρους, όπου σε επίπεδο πόλεων μετέχουν επίσης: Βαλένθια (Ισπανία), Κλουζ- Ναπόκα (Ρουμανία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Λιντς (Αυστρία) και Φιλιππούπολη (Βουλγαρία).
Το κονσόρτσιουμ περιλαμβάνει ειδικούς στην αγροβιομηχανική παραγωγή, στην ανάλυση κύκλου ζωής, στην κοινωνική καινοτομία και οικονομία, στη διατροφή, στη γαστρονομία, στη σήμανση προϊόντων, στα χρηματοοικονομικά, στην πληροφορική, καθώς και οικονομικούς οργανισμούς, φορείς εμπλεκόμενους στις τροφικές αλυσίδες (παραγωγούς, αγρότες, χονδρεμπόρους και εμπόρους λιανικής, συσκευαστές, υπηρεσίες logistics, καταναλωτικούς συνεταιρισμούς), διαχειριστές αποβλήτων, επιχειρηματίες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων, κοινωνικές κουζίνες.
Δείτε επίσης: Σ. Ρούσσος: «Προτεραιότητα η αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι να λήξει η καραντίνα»