Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες από κατοίκους του Πατήματος στο Χαλάνδρι για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί χώρος στέγασης της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου στην περιοχή. Περισσότεροι από 200 πολίτες της γειτονιάς συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου μπροστά από την εγκατάσταση του ΧΕΥ 9, επί της Λεωφόρου Ηρακλείου, όπου ο Δήμος αγόρασε ακίνητο.
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, Άντα Λαμπάκη και Γιώργος Ανδρικόπουλος εξέφρασαν την ανησυχία των περίοικων το σχεδιαζόμενο από τον Δήμο αμαξοστάσιο να μετατραπεί σε έκταση όπου θα «αποτίθενται τα σκουπίδια του Βορείου Τομέα». Τις προηγούμενες μέρες, όπως ανέφεραν, εργολάβος του Δήμου «γέμισε τον χώρο με μπάζα, κλαδιά και μηχανήματα», ενδεικτικό, σύμφωνα με τους ίδιους, για το «τι εννοεί ο Δήμαρχος όταν υποστηρίζει πως εδώ θα φτιαχτεί ένα “στολίδι”».
Η κ. Λάμπακη πρότεινε κλιμάκωση των διαμαρτυριών με πορεία των κατοίκων του Πατήματος στο Δημαρχείο, ενώ απάντησε στο κάλεσμα του Σίμου Ρούσσου για διάλογο: «Όταν στις 20 Φεβρουαρίου ζητήσαμε να αποσυρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση για την αδειοδότηση μελετών και να προηγηθεί μεταξύ μας συζήτηση, αρνήθηκε. Τώρα αντιπροτείνουμε έκτακτο Δ.Σ. για να να ανακληθούν οι μελέτες και εκεί θα μιλήσουμε».
Gepostet von Eleftheria Afaloniati am Sonntag, 31. März 2019
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν επικεφαλής των συνδυασμών και δημοτικοί σύμβουλοι που παρέστησαν στη συγκέντρωση. Ο τέως δήμαρχος Γιώργος Κουράσης σημείωσε πως «δεν θα αδιαφορήσουμε στις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας». Όπως ανέφερε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, «ψηφίσαμε να αποκτήσουμε τον ΧΕΥ, αλλά όχι για αυτή τη χρήση».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι – Φιλική Πόλη» Στάθης Ανδρέοπουλος δεσμεύτηκε για «τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής», ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση αμαξοστασίου. Και ο ίδιος είπε ότι «είχε ταχθεί υπέρ της απόκτησης χώρου», αλλά «παραπλανηθήκαμε από τον Δήμαρχο».
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Λούλα Καρατζά υπενθύμισε πως «εμείς “όχι” σε όλα έχουμε ψηφίσει», τονίζοντας πως «δεν θα λύσουμε εδώ τις διαφορές που δεδομένα έχουμε μεταξύ μας οι παρατάξεις», καθώς «μπροστά μας είναι το έγκλημα». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια των περίοικων θα είναι νικηφόρα, «όπως όλων των επιτροπών κατοίκων στο προάστιο».
Ο Γιώργος Θωμάς, αρχηγός του συνδυασμού «Χαλάνδρι, πόλη για να ζεις», υποστήριξε ότι ο Σίμος Ρούσσος επέλεξε τον χώρο αυτό για τις υπηρεσίες καθαριότητας με ιδεολογικά κριτήρια που έχει για τους κατοίκους του Πατήματος. Παράλληλα, δήλωσε «από την αρχή στάθηκα απέναντι για το ΧΕΥ 9».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι αλλάζουμε πορεία» Άγγελος Νταβίας χαρακτήρισε ως «πρώτο έγκλημα» την αγορά του χώρου, την ώρα που, όπως είπε, τέτοιες εκτάσεις παραχωρούνται σε άλλους δήμους. Επεσήμανε ότι «αναδείξαμε το θέμα μόνοι μας από το 2015», υπογραμμίζοντας πως είναι «ένας ακατάλληλος χώρος» για όσα σχεδιάζει η δημοτική Αρχή. Στάθηκε επίσης στις ευθύνες που έχει και η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου, όπως και ο τοπικός σύλλογος «Αναγέννηση».
Εκ μέρους της πρωτοβουλίας πολιτών «Χαλάνδρι Ενάντια», ο Σωτήρης Λαπιέρης σημείωσε πως «είναι καταστροφικό έτσι κι αλλιώς το μοντέλο σταθμού μεταφόρτωσης, καθώς γεννά νέους ΧΥΤΑ», ενώ είπε πως τα σχέδια του Δημάρχου δεν χωρούν στον συντελεστή δόμησης 0,2 της περιοχής. Όπως πρόσθεσε, «οι δημοτικοί μας σύμβουλοι έχουν υπογράψει το αίτημα να ανακληθεί η απόφαση για την δημοπράτηση των μελετών». Στη διαμαρτυρία παρέστη και ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Βάσιος, ωστόσο, όπως ενημέρωσαν οι διοργανωτές, λόγω ενός προβλήματος αποχώρησε εκτάκτως. Στο τέλος, οι κάτοικοι συμβολικά διέκοψαν για λίγα λεπτά την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Ηρακλείτου.
Αλέξανδρος Καζαντζίδης