Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, την Κυριακή 17 Ιουλίου, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 54 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές στο Πικέρμι, στις 21 Ιουλίου 1944.
Στη σεμνή εκδήλωση, που περιλάμβανε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών, παραβρέθηκαν από πλευράς Χαλανδρίου ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, ο προκάτοχός του Γιώργος Κουράσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντας 2023» Μάνος Κρανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Χαλάνδρι σε Δράση» Κώστας Αγγελής και ο πρώην αντιδήμαρχος Ηλίας Ντάβαρης.
Επίσης, παρέστησαν ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο αντιδήμαρχος της περιοχής Σπύρος Κάρλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο άλλοτε νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, o στρατηγός ε.α κ. Νίκος Αλικάκος, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, του ΚΚΕ, μέλη της αδελφότητας των συγγενών – απογόνων των εκτελεσθέντων.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται στον τόπο εκτέλεσης των 54 πατριωτών, στο 19ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Μαραθώνος. Ο απαγχονισμός των 54 πατριωτών, μεταξύ των οποίων και ο κοινοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου Μιχαήλ Μάνος, όπως σημείωσε ο Δήμος των βορείων προαστίων, ακολούθησε τις επιθέσεις από τμήματα του ΕΛΑΣ σε γερμανική φάλαγγα και στο «οχυρό» της Ραφήνας, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί ο Γερμανός λιμενάρχης, ο φρούραρχος του «οχυρού» και ο οδηγός τους.
Μερικές μέρες αργότερα, άλλοι 200 συλληφθέντες σε μπλόκα, αλλά και κρατούμενοι στις φυλακές Χαϊδαρίου, εκτελέστηκαν μετά από φριχτά βασανιστήρια στο Λόφο του Λεβίδη, στην Παλλήνη. Τα οστά τους μεταφέρθηκαν στην μεταπολεμική περίοδο με μυστικότητα σε άγνωστο χώρο, ενώ, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στο σημείο της εκτέλεσης δεν υπάρχει ούτε καν μνημείο
Σίμος Ρούσσος: «Αξίζει να θυμόμαστε»
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, «το τοπίο είναι σήμερα αγνώριστο. Ο λοφίσκος όμως, εκεί που άφησαν την τελευταία τους πνοή τα 54 μέλη και στελέχη του ΕΑΜ, του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, τα οποία μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι, πλην τεσσάρων που τους συνέλαβαν σε μπλόκο, είναι χαραγμένος στη συλλογική μας μνήμη. Παραμένει εκεί για να θυμίζει ότι η μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αιώνιος αγώνας ενάντια στην εξουσία. Σε μέρες μνήμης όπως η σημερινή, αξίζει να θυμόμαστε. Γιατί όποιος περιφρονεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει», κατέληξε ο Σίμος Ρούσσος.
Μάνος Κρανίδης: «Συγκλονιστική θυσία»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» ανέφερε: «Είχα τη μεγάλη τιμή να παραβρεθώ στην ετήσια εκδήλωση τιμής της θυσίας των 54 Ηρώων Πατριωτών, απαγχονισθέντων από τους Γερμανούς Ναζί την 21/7/1944 στο Πικέρμι Αττικής, που σήμερα είναι το ομώνυμο μνημείο. Είναι οι μεγάλοι ήρωες που τους χρωστάμε την Ελευθερία μας. Μια συγκινητική εκδήλωση με την παρουσία των οικογενειών και πολλών φίλων. Συγχαρητήρια στην «Αδελφότητα οικογενειών των 54 απαγχονισθέντων». Στους 54 Ήρωες και ο Χαλανδραίος Μιχαήλ Μάνος, η υπέροχη οικογένεια του οποίου προσφέρει υπερήφανα και σημαντικά στην οργάνωση και δράση της εν λόγω Αδελφότητας, τόσες δεκαετίες για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ηρωικής πράξης. Στο μνημείο μαζί με τον δισέγγονο του Μιχαήλ Μάνου, Γιώργο Μώρο την μητέρα του Μίκα Μπάρμπα, και τους φίλους Αλέκα Ανδρείκου και Ηλία Ντάβαρη. Μνήμη και Υπερηφάνεια για τους Ήρωες Πατριώτες μας και τη συγκλονιστική τους Θυσία για την Πατρίδα μας. Τα λόγια περιττεύουν», κατέληξε ο Μάνος Κρανίδης.
Κώστας Αγγελής: «Αιώνια η μνήμη τους»
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o δημοτικός σύμβουλος τόνισε: «Ημέρα μνήμης. 78 χρόνια πέρασαν αλλά δεν έσβησαν τίποτα από την μνήμη μας, από το αίμα που χύθηκε για τη λευτεριά. 21 Ιουλίου 1944 όπου 54 παλληκάρια εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στο Πικέρμι. Αιώνια η μνήμη τους. Αθάνατοι», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελής.
Δείτε επίσης: Το Φεστιβάλ Ρεματιάς υποδέχεται τον Σταύρο Ξαρχάκο