Διανύοντας την πέμπτη χρονιά στην προεδρία του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου, ο Χρήστος Ευαγγέλου γνωρίζει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση σε μια μητροπολιτική αγορά, όπως είναι αυτή της πόλης των βορείων προαστίων, η οποία την τελευταία δεκαετία αποτελεί πόλο έλξης για καταναλωτές και επισκέπτες πολλών γύρω περιοχών. Σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω πανδημίας και ενόψει εορτών, ο ίδιος περιγράφει, μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, τις βασικές προτάσεις της διοίκησής του προς την κυβέρνηση και τον Δήμο, τα κυριότερα προβλήματα των επιχειρήσεων, ενώ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να επισκεφθούν τα καταστήματα του Χαλανδρίου, που εγγυόνται υγειονομική ασφάλεια και ποιοτικές αγορές σε όλο το φάσμα των προϊόντων.
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Πώς είναι η κατάσταση στην αγορά μετά τα τελευταία υγειονομικά μέτρα;
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Η αναταραχή σε υγειονομικό επίπεδο κι η ανασφάλεια που επιφέρει στους πολίτες το τι θα προκύψει τις επόμενες ημέρες προκαλεί ένα πάγωμα στην αγορά. Από τον Οκτώβριο και μετά η κίνηση είναι πεσμένη κατά 30%.
Τι προσδοκίες υπάρχουν για τις γιορτές;

Ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει κάποιο από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρσι στην αγορά. Τα καταστήματά μας είναι ασφαλή κι αν η ψυχολογία του καταναλωτή παραμείνει καλή, ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυξημένη κίνηση.
Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη στήριξη της Πολιτείας και του Δήμουμ στη διάρκεια της πανδημίας;
Θεωρούμε ότι το λιανεμπόριο αδικήθηκε από την Πολιτεία στην αντιμετώπιση που είχε. Από επίσημα χείλη ακούστηκε πως τα καταστήματα δεν επιβάρυναν στο υγειονομικό κομμάτι. Από πλευράς Δήμου, υπήρξε ελάφρυνση στο θέμα των τελών και παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι πολλά στην πόλη.
Ποια είναι η θέση του εμπορικού συλλόγου για το ύψος των δημοτικών τελών του 2022;
Επειδή η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τα καταστήματα, δε θα έπρεπε να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στις χρεώσεις. Εμείς δε μπορούμε να υποδείξουμε σε μία διοίκηση τι να αποφασίσει. Ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως κι οι υπόλοιποι της χώρας, απέκτησε μια πιο διευρυμένη για τα τετραγωνικά μέτρα πλατφόρμα διότι αναθεωρήθηκαν τα δηλωθέντα τ.μ. Αυτό έφερε μια καινούργια εισροή «φρέσκου» χρήματος που δεν είναι μικρή. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το «πάγωμα» των τελών στις επιχειρήσεις τουλάχιστον το 2022. Η νέα επιβάρυνση, που θα προκύψει, έρχεται, μάλιστα, να προστεθεί στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος και στην υποχρέωση των καταστημάτων να επιστρέψουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές από τις αρχές του νέου έτους.
Αναφερθήκαμε στο θέμα των τελών. Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι επαγγελματίες με την ανταποδοτικότητά τους, σε ζητήματα όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων;
Στην καθαριότητα, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια σταθερή και αισθητή βελτίωση. Συνολικά η πόλη και ιδίως το εμπορικό κέντρο είναι καθαρό. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, υπάρχουν κάποια θέματα, όπως ορισμένες καθιζήσεις στον πεζόδρομο που δεν έχουν διευθετηθεί. Ο τομέας στον οποίο υπάρχει ζήτημα είναι ο φωτισμός. Δεν έχει υπάρξει βελτίωση. Ενδεικτικά, η οδός Σωκράτους, με την πρόσφατη ανάπλασή της, είναι ένας δρόμος σωστός από άποψη φωτισμού και διέλευσης πεζών και αυτοκινήτων. Είναι μια οδός που μπορεί να δείξει το πώς μπορούν να βελτιωθούν κι άλλα κομμάτια της πόλης και του εμπορικού κέντρου.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη και ιδίως στο κέντρο είναι το κυκλοφοριακό κι η στάθμευση. Έχετε καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης;
Μια σημαντική αλλαγή των τελευταίων μηνών ήταν τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης. Μειώθηκε ο αριθμός των θέσεων πάρκινγκ αλλά τα οχήματα αυτά, λόγω της άναρχης στάθμευσης, εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Πλέον, βελτιώθηκε η προσβασιμότητα σε κεντρικούς δρόμους όπως η οδός Παπάγου. Μια «ανάσα» στο πρόβλημα δίνουν τα 9 ιδιωτικά πάρκινγκ που υπάρχουν στο Χαλάνδρι (πριν από δύο χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα τέσσερα). Από την πλευρά μας έχουμε προτείνει τον χώρο απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, όπου σταθμεύουν οχήματα και μηχανήματα του Δήμου, να χρησιμοποιηθεί ως δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ 30-40 θέσεων για το καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, η μεγάλη κυκλοφοριακή αλλαγή στην περιοχή θα έρθει με την ολοκλήρωση του νέου δημαρχείου. Έχουμε ζητήσει να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση του κέντρου της πόλης και το υπόγειο πάρκινγκ που θα δημιουργηθεί, κατά ένα τμήμα του, να είναι διαθέσιμο για το κοινό ακόμη και με αντίτιμο. Άλλο ένα αίτημά μας είναι η σύνδεση του κέντρου της πόλης, μέσω δημοτικής συγκοινωνίας και τακτικών δρομολογίων (π.χ. ανά μισή ώρα), με τους τρεις σταθμούς μετρό που γειτνιάζουν με την πόλη. Είμαστε ένα μητροπολιτικό εμπορικό κέντρο, η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά της Αττικής, με επισκέπτες από Χολαργό, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, και Πεντέλη και μια τέτοια δυνατότητα θα εξυπηρετούσε αυτό το κοινό.
Ποιο μήνυμα θα θέλετε να περάσετε ως πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου για την επόμενη μέρα;
Το μήνυμα που στέλνω, αρχικά, προς τους Χαλανδραίους είναι να στηρίξουν την τοπική αγορά. Οι διαπροσωπικές σχέσεις παραμένουν πολύ σημαντικές, οι πελάτες είναι και φίλοι μας. Επίσης, θα ήθελα όλος ο κόσμος να γνωρίζει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται στο ακέραιο από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Η πόλη διαθέτει όλων των ειδών τα καταστήματα, σε όλο το φάσμα προϊόντων, από επώνυμα μέχρι και παραδοσιακά. Θεωρώ ότι οι καταναλωτές αξίζει να επιλέξουν την αγορά του Χαλανδρίου και δεν θα βγουν χαμένοι.
Δείτε επίσης: Επιτυχής η δεντροφύτευση στο Πάρκο Φραγκοκλησιάς και Πεντέλης