Να διεκδικήσει τη διέλευση της γραμμής 4 του μετρό μέσα από το εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου αποφάσισε ομόφωνα Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση, μετά από σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Στο Συμβούλιο παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Ασημακόπουλος, προκειμένου να ενημερώσει τους συμβούλους για τις μέχρι τώρα κινήσεις του Συλλόγου αναφορικά με το θέμα. Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη η νέα γραμμή του μετρό (4), που σχεδιάζεται να περάσει από τα Σίδερα Χαλανδρίου, να διέρχεται οπωσδήποτε μέσα από το κέντρο του Χαλανδρίου, θέση που είχε εκφράσει με παλιότερες δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, όπου είχε τονίσει ότι «μόνο τότε το Χαλάνδρι μπορούμε να πούμε ότι θα έχει μέλλον, αλλιώς, είναι καταδικασμένο να… αργοσβήνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».
Σύμφωνα, με τον ίδιο, από τις αρχές Νοεμβρίου 2008 ο Σύλλογος άρχισε να κάνει σκέψεις για το πώς θα μπορούσε η γραμμή 4 του μετρό να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Έτσι, στις 11 Φεβρουαρίου του 2009 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», Γ. Γιαννή. Ο τελευταίος τούς ενημέρωσε ότι το 2004 ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, είχε καταθέσει πρόταση στην εταιρεία ώστε η επικείμενη γραμμή 4 να περάσει μέσα από το Χαλάνδρι. Η πρόταση όμως τότε απορρίφθηκε.
Η έλλειψη τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ο κίνδυνος καθίζησης του εδάφους, με τις μνήμες νωπές από την πτώση του οδοστρώματος επί της Δουκίσσης Πλακεντίας (2003) κατά τη διάρκεια έργων για το μετρό, συνέβαλαν σ’ αυτή την απόφαση. Από τότε, όμως, τα δεδομένα σύμφωνα με τον κ. Γιαννή έχουν αλλάξει. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στους εμπόρους «και κάτω από την θάλασσα μπορούσαμε να φτιάξουμε μετρό».
Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» συμβούλευσε τους παριστάμενους να κινηθούν ενωμένοι ως φορείς και σύλλογοι της πόλης, προκειμένου να επιτύχουν την έλευση του μετρό στο κέντρο».
Τα λεγόμενα του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι, σε συνομιλία που είχε και ο ίδιος με τον κ. Γιαννή, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» του είπε ότι «θα ήταν καλό να υπάρξει και απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έτσι θα ισχυροποιεί την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου».
Τόσο όμως οι τοποθετήσεις του δημάρχου όσο και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του Σώματος, Γιώργου Κουράση, ο οποίος αναρωτήθηκε, εάν η εταιρεία χρειαζόταν ομόφωνη και ομόθυμη απάντηση και στις κατασκευές των υπόλοιπων σταθμών μετρό…».
Γρ. Ζαφειρόπουλος
«Αν και διαφωνούμε θα το στηρίξουμε»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος δεν έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Ασημακόπουλου για τα οφέλη από τη διεύλευση του μετρό.
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, αλλά και στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση στην εμπορική ανάπτυξη της πόλης, υποστηρίζοντας ότι δημότες, τόσο του Χαλανδρίου όσο και όμορων δήμων, θα έρχονται στο κέντρο της πόλης όχι για να κάνουν τις αγορές τους, αλλά για να πάρουν το μετρό και να κατέβουν στην Αθήνα για τις αγορές τους. Η κίνηση αυτή που δεν θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της τοπικής αγοράς, αλλά θα οδηγήσει στο μαρασμό της.
Ωστόσο, παρ’ όλο που δήλωσε ότι «είναι δικαίωμά μας ως διοίκηση να έχουμε αντίθετη άποψη», πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και θα τον στηρίξουμε σε ό,τι αποφασίσει».
Αναφορικά με την πρόταση του δημάρχου το 2004 προς την «Αττικό Μετρό» και το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τροποποίηση της γραμμής 4, περιλάμβανε τους εξής προτεινόμενους χώρους για τη δημιουργία σταθμού: α) Στο οικόπεδο κοντά στην πρεσβεία του Ιράκ. Επειδή, μάλιστα, ο συγκεκριμένος χώρος γειτνιάζει με τα γραφεία γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και με το ρωσικό σχολείο, υπήρξαν προτάσεις από τους προαναφερθέντες φορείς να πληρώσουν μέρος της κατασκευής του σταθμού, καθώς η ανέγερσή του εκεί θα εξυπηρετούσε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους μαθητές, αλλά και τους υπαλλήλους του ρωσικού προξενείου. β) Στο πάρκο επί της οδού Αβέρωφ, όπου στεγάζεται η παιδική δημοτική βιβλιοθήκη. γ) Στο πάρκο επί της οδού Καλαμά.
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς. Πλην του λόγου που αναφέρθηκε παραπάνω, ένας πρόσθετος παράγοντας γι’ αυτό ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, η επιμονή των Δήμων Ψυχικού και Φιλοθέης στο ΥΠΕΧΩΔΕ να παραμείνει η γραμμή του μετρό επί του οδικού άξονα της Λ. Κηφισιάς.
Όσο για την πρόταση που θα κατατεθεί εκ νέου για τη διέλευση του μετρό, αυτή θα περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή ενός ακόμα νέου σταθμού, κοντά στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, η κατασκευή σταθμού στο συγκεκριμένο σημείο, όπως και στο πάρκο Καλαμά, αλλά και στο οικόπεδο κοντά στην ιρακινή πρεσβεία, θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της περιοχής. Ο λόγος είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι θα προτιμήσουν για τις μετακινήσεις τους από και προς τον χώρο εργασίας τους το μετρό, ελαχιστοποιώντας τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου τους.
Τέλος, ο κ. Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι ο Δήμος θα υποβάλει την πρότασή του στην «Αττικό Μετρό», σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάποια σχετική μελέτη, αφού η εταιρεία έχει όσα στοιχεία τής χρειάζονται.
Μία πρόσθετη πρόταση έγινε από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Μιχάλη Κόσσυβα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης των κατοίκων στα σημεία που πρόκειται να κατασκευαστούν σταθμοί, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές διενέξεις δημοτικών συμβούλων και κατοίκων.
«Ελπίζουμε να μην είναι πλέον αργά»
Με ικανοποίηση δέχτηκε σύσσωμη η μειοψηφία την απόφαση της διοίκησης να αλλάξει στάση για την ενδεχόμενη τροποποίηση της γραμμής 4 του μετρό (απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Αναγέννηση» Νίκος Πανταζής). Ωστόσο εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρεόπουλος, υποστήριξε ότι «η διοίκηση ήρθε αδιάβαστη» και πρόσθεσε ότι «δείχνει προχειρότητα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα». Επίσης, αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Μύρωνα Ανδριανάκη, τόνισε ότι «θα έπρεπε να ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ με το θέμα». Παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν τελικώς θα προλάβουν τις ημερομηνίες για την υποβολή της νέας πρότασης στην «Αττικό Μετρό», αλλά πάντως δήλωσε ότι η παράταξή του είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την πλειοψηφία, καθώς πρόκειται για «έργο πνοής για την πόλη».
Την ευχή να μην είναι πλέον αργά εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Λουκάς Μάρκος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αίσια έκβαση του έργου. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει παράταξη ή δημότης που θα έχει αντίρρηση να γίνει οποιαδήποτε παρέκκλιση στη γραμμή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί κατά το μέγιστο δυνατό το Χαλάνδρι».
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι Αγωνιστική Πορεία», Λούλα Καρατζά, σημείωσε από την πλευρά της ότι «δεν χρειάζεται μελέτη, αλλά συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων με τον Εμπορικό Σύλλογο». Πρότεινε δε τη διαμόρφωση εισήγησης στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να περάσει το μετρό από το κέντρο της πόλης. Στόχος θα πρέπει να είναι, όπως ανέφερε, η προστασία του μικρών μαγαζιών στο εμπορικό κέντρο, αφού «οι μικροεπιχειρήσεις είναι η οικονομική βάση της πόλης».
Ακόμα πρότεινε σειρά δράσεων, όπως:
α) Να γίνει έκτακτη συνεδρίαση μόνο μ’ αυτό το θέμα.
β) Να σταλεί ενημερωτικό υλικό σε φορείς πόλης και να μαζευτούν υπογραφές.
γ) Να πραγματοποιηθεί παράσταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
δ) Να υπάρξει προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ.
«Ο ερχομός του μετρό πρέπει να αποσκοπεί και στο ζωντάνεμα του κέντρου το οποίο, εξαιτίας σειράς λαθών, το βράδυ μετατρέπεται σε “ερημούπολη”, αναγκάζοντας κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ πολλά καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα», πρόσθεσε η κ. Καρατζά.
Υπέρ της εισήγησης τάχθηκε και η παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου». Ωστόσο, το μέλος της, Κώστας Ανδριτσόπουλος, σημείωσε ότι, αφού επιλεγεί ο σταθμός, πρέπει στη συνέχεια στον χώρο αυτό να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπως κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις.
«Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να γίνει πράξη αυτή η αναγκαιότητα», δήλωσε το έτερο μέλος του συνδυασμού, Γρηγόρης Καλομοίρης.