«Θέλουμε ισονομία και ισοπολιτεία»
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε φιλοξενήσει η «Α» για το θέμα στο φύλλο της 30/1/2010, τόσο οι Ρομά όσο και η δημοτική αρχή επιθυμούν τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση ήδη από το 2006, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν τις ευθύνες εκατέρωθεν.
Ωστόσο, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν για την εξεύρεση λύσης. Στα σχέδιά τους βρίσκεται η δημιουργία συλλόγου προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα από κοινού. Παράλληλα, με μακροσκελή επιστολή τους προς την εφημερίδα μας, η οποία υπογράφεται από 145 κατοίκους της περιοχής και ιδιοκτήτες οικοπέδων στον καταυλισμό, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση «πλήρους αγανάκτησης».
Στο ίδιο έγγραφο, μεταξύ άλλων, φροντίζουν να προκαταλάβουν αντιδράσεις, επισημαίνοντας αρχικά ότι «ίσως βρεθούν “ευαίσθητοι” συμπολίτες μας, που με περίσσια ευκολία θα μας αποκαλέσουν “ρατσιστές” και “άπονους”, απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων που διεκδικεί ευνοϊκή φυλετική μεταχείριση από την Πολιτεία, ως “αδικημένη” μειονότητα!», εκτιμώντας ότι «αυτό ασφαλέστατα θα το επικαλεστούν, μόνον όσοι δεν υφίστανται τα δραματικά επακόλουθα αυτής της γειτνίασης».
Στη συνέχεια της επιστολής θέτουν ορισμένα ερωτήματα, όπως «ποιος ευθύνεται για τη δημιουργία του καταυλισμού σε γη ξένης ιδιοκτησίας», «γιατί καθυστερεί η ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης», και «πώς εγκαινιάστηκε ο σταθμός του μετρό “Νομισματοκοπείο” χωρίς να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτόν».
Επιπλέον, οι υπογράφοντες διερωτώνται «βάσει ποιας δηλωθείσας ως διεύθυνσης μονίμου κατοικίας έχουν εγγραφεί στο δημοτολόγιο του Δήμου Χαλανδρίου οι Αθίγγανοι, μεταξύ αυτών και ορισμένοι από άλλους καταυλισμούς», καθώς και «ποιος ευθύνεται για τη μη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν πολλούς από τους ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων».
Στη συνέχεια της επιστολής, οι υπογράφοντες διαμαρτύρονται για την παροχή δημοτικού ρεύματος και νερού στον καταυλισμό, τη στιγμή που αυτά, σύμφωνα με τους ίδιους, «κατασπαταλούνται». Τέλος, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης που δημιουργούνται στην περιοχή τους, όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω.
Η επιστολή των κατοίκων καταλήγει με μια έκκληση προς τους υπεύθυνους για την εξεύρεση λύσης, ως εξής: «Δεν έχουμε εμείς ανθρώπινα δικαιώματα; Έχετε κατανοήσει ότι είμαστε εμείς που έχουμε μετατραπεί σε μια ευπαθέστατη ομάδα; Και ποια δημοκρατία λέει ότι οι μειονότητες είναι πάνω από τις πλειονότητες; Και πού στην ευχή βρίσκεται, αυτή η θεσμοθετημένη ισονομία και ισοπολιτεία στην πατρίδα μας; Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Υπάρχει κανείς για να μας ακούσει;». (Ολόκληρη η επιστολή θα δημοσιευθεί στο καθημερινό φύλλο της «Α»).