Την παραλαβή του α’ σταδίου της μελέτης «Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου» ενέκρινε κατά πλειοψηφία, σε πρόσφατη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η αναλυτική συζήτηση για την α’ φάση της αναθεώρησης είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2008, οπότε η μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο είχε πραγματοποιήσει την επίσημη παρουσίασή της.
Το στάδιο αυτό της μελέτης αποτελεί στην ουσία την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, με χάρτες που περιέχουν στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον, τα αρχιτεκτονικά θέματα, τις χρήσεις γης, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, το μεταφορικό δίκτυο, τους κοινόχρηστους χώρους κ.ά.
Στη β’ φάση, η οποία σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρωνα Ανδριανάκη θα συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι, θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση υπάρχοντος σχεδίου.
Πραγματοποιώντας την εισήγηση του θέματος, ο κ. Ανδριανάκης εξήγησε ότι, παρά το γεγονός ότι από το 2008, οπότε συντάχθηκε η α’ φάση, μέχρι σήμερα, «κάποια στοιχεία, ήσσονος σημασίας, έχουν υποστεί αλλαγές, τα κύρια στοιχεία της μελέτης παραμένουν επίκαιρα».
«Να εκφραστεί η πολιτική βούληση της διοίκησης»
Λαμβάνοντας τον λόγο, η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλα Καρατζά εξέφρασε την άποψη ότι, αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι, η παρουσιαζόμενη μελέτη αποτελεί μια πολύ καλή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Ωστόσο, τονίζοντας ότι «την πολιτική κατεύθυνση της αναθεώρησης τη χαράζει η δημοτική αρχή, καθώς έχει την πλειοψηφία των εδρών», ζήτησε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της διοίκησης και να εκφραστεί η πολιτική της βούληση πάνω στο θέμα. «Για παράδειγμα, όπου υπάρχει περιοχή αμιγούς κατοικίας, θα προσπαθήσουμε να “μαζέψουμε” τις παρανομίες ή θα συμβιβαστούμε;», διερωτήθηκε η κ. Καρατζά.
«Αναγκαία η επικαιροποίηση»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος υπογράμμισε ότι, χωρίς να υπάρχει διάθεση υποβάθμισης της αξίας της μελέτης, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο Χαλάνδρι από το 2008 μέχρι σήμερα. Τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του ΓΠΣ «θα χαρακτηρίσει την εξέλιξη της πόλης ενδεχομένως για τα επόμενα 30-40 χρόνια», ο κ. Ανδρεόπουλος, υποστήριξε ότι «δύο χρόνια δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα για να μετεξελιχθεί η εικόνα της πόλης».
Με βάση τα παραπάνω, ο επικεφαλής της μείζονος ζήτησε την αναβολή του θέματος προκειμένου να εξεταστεί «σε ποιον βαθμό η μελέτη μπορεί να σταθεί χωρίς τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις».
Την ανάγκη να δηλωθεί η «πολιτική σκοπιμότητα αναθεώρησης του ΓΠΣ» τόνισε στην τοποθέτησή της η σύμβουλος της ίδιας παράταξης Κυριακή Γκότση, επισημαίνοντας, παράλληλα, το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με φορείς ή κατοίκους της πόλης για το θέμα.
Χαρακτηρίζοντας την α’ φάση της μελέτης ως «ένα από τα καλύτερα τεχνικά κείμενα που περιγράφει πώς είναι η πόλη του Χαλανδρίου», ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Γερολυμάτος αναφέρθηκε κι αυτός, με τη σειρά του, στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στην αύξηση του πληθυσμού, τις αλλαγές στα κτήρια, αλλά και στην εικόνα ορισμένων ταχύτατα αναπτυσσόμενων περιοχών, όπως το Πάτημα, ο κ. Γερολυμάτος υποστήριξε επίσης την αναγκαιότητα επικαιροποίησης της μελέτης.
Τον κίνδυνο να «μετατραπεί το Χαλάνδρι σε… Κυψέλη», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Πανταζής. Ο κ. Πανταζής εξέφρασε τον φόβο ότι, με βάση την κατεύθυνση που δίνει το κείμενο, θεωρώντας το Χαλάνδρι ως ένα «ευρωπαϊκό διοικητικό και λειτουργικό κέντρο» και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η πόλη «περικυκλώνεται από μεγάλους οδικούς άξονες, σταθμούς του Μετρό και του Προαστικού», θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ο σημερινός χαρακτήρας του προαστίου.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο κάτοικος και πρόεδρος του Συλλόγου Πατήματος ΙΙ Νίκος Καλαθάς, ζητώντας την ένταξη στο Σχέδιο της ζώνης των 250 μέτρων γύρω από το νεκροταφείο της περιοχής. Παράλληλα, ο κ. Καλαθάς πρότεινε την αναβολή της συζήτησης, ώστε να μελετηθεί η πρόταση της ερευνητικής ομάδας, τόσο από τους συμβούλους όσο και τους κατοίκους και να κατατεθούν βοηθητικές προτάσεις.
Απαντώντας στα παραπάνω, ο μελετητής Γιάννης Καρανίκας τόνισε ότι, όταν τεθούν επί τάπητος τα διάφορα τοπικά ζητήματα, η πρόταση των μελετητών δεν θα βασιστεί μόνο «πάνω στα χαρτιά», επομένως «η επικαιροποίηση θα γίνει έτσι κι αλλιώς». Επίσης, εξήγησε ότι θα ληφθεί υπόψη και η αύξηση του πληθυσμού του Χαλανδρίου «με προβολή 15ετίας».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε ότι τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν στη β’ φάση της μελέτης, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της διοίκησης για την αναθεώρηση θα κατατεθούν στα τέλη Ιουλίου. Τελικά η παραλαβή της α’ φάσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο σύσσωμης της μειοψηφίας.
Αρετή Κοτσολάκου