Άλλο ένα βραβείο έλαβε ο Δήμος Χαλανδρίου και η μονάδα αποτροπής απωλειών τροφών & δημιουργίας σχετικών αποβλήτων. Τιμήθηκε στα Bravo Sustainability Dialogues and Awards 2023 του Quality Net Foundation, που έλαβαν χώρα στο Ίδρυμα Γουλανδρή την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Η διάκριση έρχεται τρεις μήνες από την επιτυχία τoυ ίδιου εγχειρήματος στα OTA Awards και λίγες μέρες μετά τη διεθνή πρωτιά της πόλης για το πρόγραμμα Cultural Hidrant.
Η δράση της μονάδας, που χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα FoodRUs, ToNoWaste και Food Connections, εκτιμήθηκε στα Bravo awards ως πολύ σημαντική από τους 73 αξιολογητές και 63.000 ενεργούς πολίτες που μετείχαν στη διαδικασία των βραβείων, τα οποία διεξάγονται για δέκατη τέταρτη χρονιά.
Σε μια αίθουσα κατάμεστη από υψηλόβαθμα στελέχη δημοσίων φορέων, πανεπιστημιακών και επιχειρήσεων, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την ανακύκλωση, καθηγητής Ε.Μ.Π. Γεράσιμος Λυμπεράτος, παρέλαβε το βραβείο. Σε μήνυμά του ανέφερε ότι η διάκριση «αναδεικνύει την αποφασιστικότητα του Δήμου να εστιάσει στην καταγραφή και έρευνα αιτιών που οδηγούν στην απόρριψη κατάλληλων για βρώση τροφίμων, με σκοπό να συμβάλλει στην πρόληψη και μείωση των τροφικών αποβλήτων στο Χαλάνδρι».
Το εγχείρημα
Η μονάδα συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2022, στο πλαίσιο των τριών ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (FoodRus, ToNoWaste, Food Connection), υλοποιώντας μια από τις ελάχιστες μελέτες μετρήσεων απωλειών τροφίμων που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των δράσεων του εγχειρήματος υπήρξε, το τελευταίο διάστημα, η καταγραφή απωλειών τροφίμων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων αλλά και στα νοικοκυριά, που συμμετείχαν εθελοντικά.
Η γνώση, που θα προκύψει από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, εξαιρετικά πολύτιμη στη βελτιστοποίηση της στρατηγικής του Δήμου Χαλανδρίου στη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Αυτή πλέον, με βάση τη δημοτική Αρχή, περιλαμβάνει όχι μόνο την προώθηση τη σωστής διαλογής στην πηγή και την ορθή απόρριψη στο καφέ κάδο, αλλά και την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr