Άλλη μια ενδιαφέρουσα διάλεξη φιλοξενεί το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου, συζητώντας για τo θέμα: «Διατροφή και Υγεία». Η σχετική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 20/01, στις 19:00, στο Κέντρο Νεότητας (Οδός Δαναΐδων & Αντιγόνης). Πρώτη ομιλήτρια θα είναι η Νάση Σιαφάκα, ομότιμη καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ.
Προαναγγέλλοντας την εισήγηση, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι διατροφή (nutrition) είναι απλά η σχέση της τροφής με τον οργανισμό. Σχέση «ζωής, καλής υγείας, νοσημάτων και ενίοτε… θανάτου». Όπως τονίζεται, πολλές επιστήμες εμπλέκονται στο πολυπαραγοντικό αυτό θέμα: Βιοχημεία, Χημεία τροφίμων, φυσιολογία, ιατρική, κοινωνικές επιστήμες, οικονομία… και πρόσφατα μπαίνει στο χορό και η τεχνητή νοημοσύνη.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται στη διάλεξη να γίνει μνεία στην πέψη και την απορρόφηση των τριών βασικών τάξεων θρεπτικών συστατικών της τροφής, (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) στο μεταβολισμό τους καθώς και στο μεταβολισμό της ενέργειας που προέρχεται από τα συστατικά αυτά.
Μικρή αναφορά αναμένεται και στις άλλες τρεις τάξεις θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, νερό) Και οι έξι τάξεις είναι απαραίτητες, στην κατάλληλη ποσότητα για κάθε άτομο, για την ανάπτυξη, την αντικατάσταση των αποικοδομούμενων συστατικών του οργανισμού και τη ρύθμιση των λειτουργιών του.
Σημαντικές ποιοτικές ή ποσοτικές παρεκκλίσεις ή παντελής έλλειψη συστατικών από τη δίαιτα (λόγω επιλογής ή λόγω ανάγκης) οδηγεί, όπως σημειώνεται προαναγγελτικά, σε παθολογικές καταστάσεις περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές. Η επισκόπηση του θέματος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δίνει απλά το έναυσμα για παραπέρα διερεύνηση και αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι πολλές προτάσεις «μοντέρνας δίαιτας» (fad diet), αλλά και οι επιπτώσεις της φτωχοποίησης.
Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Τσάκνης, ομότιμος καθηγητής στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων. Πρώην κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Τροφίμων & Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ποιότητας – Ασφάλειας Τροφίμων & Ποτών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Όπως σημειώνεται προαναγγελτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη που οφείλονται στην κατανάλωση πολυεπεξεργασμένων τροφίμων, επομένως είναι μονόδρομος η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που να περιλαμβάνει τρόφιμα που δρουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διάφορες δίαιτες προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί δεν περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Επιπρόσθετα, στη διάλεξη αναμένεται να αναφερθούν συγκεκριμένα τρόφιμα που λόγω των ιδιοτήτων τους. ωφελούν πολλαπλά την ανθρώπινη υγεία και χαρακτηρίζονται ως υπερτρόφιμα (super foods).
Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης επιμελείται η κα Ελένη Μαυρομμάτη, πρώην συντονίστρια – διευθύντρια ιατρός ΕΣΥ.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr