Μπορεί την 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επανέρχονται στη δια ζώσης διδασκαλία, αλλά τα κενά παραμένουν, καθώς πέντε από τα εννιά τμήματα του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου έχουν μείνει χωρίς φιλόλογο. Το πρόβλημα, που ήρθε να προστεθεί στην υποστελέχωση και άλλων ειδικοτήτων, από την αρχή του έτους, έθεσε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, με επιστολή του προς τη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις 25 Ιανουαρίου. «Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας, σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες διαμαρτυρίας ώστε να εισακουστούμε», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο που έχει αναλυτικά ως εξής:
«Προς: Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Υπόψιν κου Ψαχούλα Ιωάννη
Κοινοποίηση:
-7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, Σύλλογος Διδασκόντων
– Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Χαλανδρίου
-Ένωση Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου
– Α – Γ ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας
– 15μελές μαθητικό συμβούλιο 7ου Γυμνάσιου Χαλανδρίου
Θέμα: Έλλειψη 21 διδακτικών ωρών ξανά στο 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου
Αξιότιμε κ. Ψαχούλα,
Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή για να εκφράσουμε την ανησυχία, τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία των γονέων του σχολείου μας διότι πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε πάλι με έλλειψη 21 διδακτικών ωρών στην ειδικότητα του φιλόλογου αφού έληξε και δεν ανανεώθηκε η τρίμηνη σύμβαση της εκπαιδευτικού που είχε τοποθετηθεί στο σχολείο μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε πέντε από τα εννέα τμήματα του σχολείου μας προκύπτουν πάλι σημαντικά κενά σε φιλολογικά μαθήματα. Συγκεκριμένα στο τμήμα Α1 στα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 ώρες), στο τμήμα Α2 στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία (5 ώρες), στο τμήμα Β2 στα μαθήματα της Ιστορίας και Λογοτεχνίας (4 ώρες), στο τμήμα Β3 στο μάθημα της Ιστορίας (2 ώρες) και στο τμήμα Γ2 στα μαθήματα της Λογοτεχνίας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (6 ώρες!).
Το χειρότερο είναι ότι αυτή την κατάσταση υποστελέχωσης του 7ου Γυμνασίου την βιώνουμε από την αρχή του σχολικού έτους καθώς:
– Η κάλυψη των 21 διδακτικών ωρών ειδικότητας ΠΕ02 πραγματοποιήθηκε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου. Λίγο μετά ξεκίνησαν τα μαθήματα εξ αποστάσεως λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων με ότι αυτό συνεπάγεται στη μορφωτική διαδικασία.
– Η τοποθέτηση εκπαιδευτικού για την κάλυψη 15 διδακτικών ωρών στο μάθημα της Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου εν μέσω τηλεκπαίδευσης και η εκπαιδευτικός ξεκίνησε τα μαθήματα μόλις πριν μια εβδομάδα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πάνω από το 50% των μαθητών μας (106 στους 190) έχει δεχθεί από τις αρχές του χρόνου μια πρωτοφανή υποβάθμιση στην ποσότητα και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης η οποία τείνει να λάβει μόνιμα και μη αντιστρέψιμα
χαρακτηριστικά.
Ρωτάμε:
– Πώς οι μαθητές μας θα μπορέσουν να καλύψουν τα μαθησιακά τους κενά ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 2ου τετραμήνου και της επόμενης σχολικής χρονιάς;
– Πώς τα παιδιά αυτά θα μπορέσουν να καλύψουν την διδακτέα ύλη και να ανταποκριθούν στις προαγωγικές εξετάσεις επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, όταν μάλιστα ο αριθμός των μαθημάτων που εξετάζονται έχει από φέτος αυξηθεί;
Ζητάμε:
– Την άμεση τοποθέτηση Φιλολόγου στο σχολείο μας ώστε με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων την 1η Φεβρουαρίου τα παιδιά μας να βρεθούν μπροστά σε μια ομαλή συνθήκη
στη λειτουργία της τάξης τους.
– Τη μείωση της εξεταστέας ύλης ώστε όλοι οι μαθητές μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες ενόψει των προαγωγικών εξετάσεων.
Δεν είναι δυνατόν πλάι στις τεράστιες δυσκολίες που προέκυψαν από τα κλειστά σχολεία και το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, της ηλεκτρονικής αξιολόγησης και βαθμολόγησης να προστίθενται και οι δυσκολίες από κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στο μέσον της σχολικής χρονιάς! Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να υφίστανται μονίμως τις συνέπειες μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που συστηματικά υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο.
Tο Υπ. Παιδείας δεν προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, δεν διαθέτει επαρκή μέσα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητικής κοινότητας στην τηλεκπαίδευση και τόσα άλλα που τα βιώνουμε οδυνηρά από τις αρχές της χρονιάς και εν μέσω πανδημίας. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα εύλογα αιτήματά μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες διαμαρτυρίας ώστε να μπορέσουμε να εισακουστούμε και να αναδείξουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας».