Η 11η Δεκεμβρίου ήταν μια διαφορετική μέρα για τα παιδιά Ρομά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο, όπως αναφέρει ο Δήμος Χαλανδρίου, καθώς για πρώτη φορά κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω webex. Έχοντας τη χαρά να χαιρετήσουν ξανά τους δασκάλους τους και να μιλήσουν με τους συμμαθητές τους, τα πιτσιρίκια βρέθηκαν για την τηλεκπαίδευση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά, με τάμπλετ που προμηθεύτηκε η δημοτική Αρχή για τους μαθητές της πόλης και υπό την εποπτεία της διαμεσολαβήτριας Βίκυς Σαρρίδου. Το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία της ίδιας, παρακολουθούσαν στον καταυλισμό μόνο τα τηλεοπτικά μαθήματα του υπουργείου Παιδείας, με ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δόθηκε από τον Δήμο.
Σ. Ρούσσος: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»
Σύμφωνα με ενημέρωση της δημοτικής Αρχής, τα τσιγγανόπουλα που φοιτούν στο Γυμνάσιο συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία, με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του ίδιου Κέντρου Κοινότητας.
«Ο αγώνας της σημερινής διοίκησης για την ένταξη των Ρομά γίνεται σε όλα τα επίπεδα, την εκπαίδευση, την υγεία την απασχόληση. Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης. Αίτημα αδιαπραγμάτευτο για τα παιδιά όλου του κόσμου και για όλα τα παιδιά του κόσμου. Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι», σχολίασε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.
«Διαρκής αγώνας ένταξης»
Το Κέντρο Κοινότητας Ρομά, με βάση τον Δήμο, με έργο που έχει επίσημα αναγνωριστεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι υπηρεσία υποδοχής και καταγραφής αναγκών των τσιγγάνων, με στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωση και ένταξη των ωφελουμένων στον κοινωνικό ιστό.
Όπως σημειώνει η δημοτική Αρχή, εξασφαλίζει, στο πλαίσιο του εφικτού, την εκπαίδευση, την ισότιμη πρόσβαση στον δημόσιο βίο και την υγειονομική φροντίδα, μέσα από εξειδικευμένα σχέδια παρέμβασης τόσο ατομικά όσο και ανά οικογένεια, με τη διοίκηση να αναφέρει:
Στον τομέα της εκπαίδευσης διεκπεραιώνεται:
-Εγγραφές των παιδιών Ρομά στα σχολεία της πόλης.
-Καθημερινή παρακολούθηση της φοίτησής τους και ενισχυτική διδασκαλία από την εκπαιδευτικό του παραρτήματος.
-Εκπαίδευση αναλφάβητων ατόμων της κρίσιμης ηλικιακής ομάδα 12-17 (για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν προβλέπεται από τον εθνικό σχεδιασμό κάποια δράση στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης).
Στο πεδίο της υγείας γίνονται:
-Εμβολιασμοί παιδιών.
-Εντατική παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης όλων των κατοίκων του καταυλισμού λόγω και της πανδημίας.
-Διασύνδεσή τους με τα Δημοτικά Ιατρεία κ.λπ.
Στο κομμάτι της απασχόλησης συντελείται:
-Στήριξη σε κάθε βήμα της δημιουργίας των Κοινωνικών Συνεταιρισμών.
-Συνδρομή στη διαδικασία των αιτήσεων για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ή ΟΑΕΔ.
-Συμβουλές για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη σταδιακή προώθηση στην αγορά εργασίας.
Δείτε επίσης: Νέα διάκριση για το 3ο ΕΠΑΛ της πόλης