Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου έως το 2029, σε συνεδρίαση του Σώματος στις 31 Μαρτίου.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Σίμος Ρούσσος: «Ολοκληρωμένο σχέδιο για το Χαλάνδρι»
Την πρώτη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος παρουσίασε διεξοδικά ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, με αναλυτικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλάνο τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις σχεδιασμού στο περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Όπως διευκρίνισε, ανάλογος σχεδιασμός δεν είχε κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2012, ενώ ανέφερε ότι λόγω «συσχετισμού δυνάμεων» στο Σώμα, δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα από την παρούσα διοίκηση.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Δήμος Χαλανδρίου καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μέσα σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, όπως το ορίζουν η παρατεινόμενη οικονομική & ενεργειακή κρίση, η υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση και την Περιφέρεια, η υποστελέχωση, αλλά και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης επεσήμανε, επίσης, ότι «το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου αποτελεί ένα πλαίσιο στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων που εξειδικεύονται σε δράσεις, με στόχο την αναβάθμιση του Δήμου και την ανάπτυξη των υπηρεσιών του».
«Αποτυπώνεται το αποτέλεσμα των έργων μας από το 2014, καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, ενσωματώνοντας προτάσεις και το όραμα της διοίκησης για την επόμενη μέρα, με άξονες προτεραιότητας», είπε.
Δείτε την πλήρη αποτύπωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΔΩ και τη συνοπτική παρουσίαση ΕΔΩ
Η στάση της αντιπολίτευσης
Όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση (απουσίασε ο Μάνος Κρανίδης από το «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023»), ενώ τοποθετήθηκαν στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Αγαπάμε το Χαλάνδρι»
Λόγω δικαιολογημένης απουσίας της επικεφαλής Κρίστης Αγαπητού λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο αιρετός Κώστας Αγγελής.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» αρχικά έκανε λόγο για πρόγραμμα που θύμιζε προεκλογικό φυλλάδιο, σημειώνοντας ότι «σε μια σειρά έργων “σε εξέλιξη”, ειδικά όσα προέρχονται από ίδιους πόρους και που δεν περιμένουν χρηματοδότηση από Περιφέρεια, Πράσινο Ταμείο, Ευρωπαϊκά προγράμματα παρατηρήσαμε μεγάλες ως ακραίες καθυστερήσεις και τίποτα ολοκληρωμένο, τουλάχιστον σε αυτά που αναγράφονταν».
Ο ίδιος μίλησε για «κωλυσιεργία στο θέμα της ψηφιακής εξέλιξης και των ανάλογων τεχνολογιών του Δήμου, που βρίσκονται σε μια μόνιμη ατζέντα υλοποίησης χωρίς ουσιαστική πρόοδο». «Αναζητήσαμε τις κινήσεις της δημοτικής Αρχής στην ακίνητη περιουσία του Δήμου (κτήριο Νόμπελ, οικία Καλλισπέρη), με χρόνιες παθογένειες και μαζί τις ευθύνες μετά από τόσα χρόνια στη διοίκηση», τόνισε ο ίδιος.
Σε μία γενική κρίση του στρατηγικού σχεδιασμού, ο Κ. Αγγελής έκανε λόγο για «αξιόλογο πρόγραμμα», καθώς «αποτυπώνει αναλυτικά τη μορφολογία του Χαλανδρίου σε κάθε έκφανση». «Θεωρούμε ότι πραγματικά έγινε μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια να αποκτήσει η πόλη ένα σύγχρονο “οδικό χάρτη” για το μέλλον της», επεσήμανε.
«Μπορεί κάπου οι προτάσεις μας να συγκλίνουν με της διοίκησης, αλλού να απομακρύνονται, ωστόσο το δικό μας πρόγραμμα έχει διαφορετικές προτεραιότητες, με επίκεντρο τον δημότη και την καθημερινότητά του», είπε ο αιρετός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γι΄αυτό καταψηφίζουμε την α’ φάση του επιχειρησιακού προγράμματος, επιφυλασσόμενοι, όμως, για πιθανές βελτιώσεις ή και ενσωμάτωση δικών μας προτάσεων στο άμεσο μέλλον, όταν επανέλθει το θέμα», κατέληξε.
«Χαλάνδρι στο Φως»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χάρης Ρώμας σημείωσε αρχικά ότι «εμείς θα βάζαμε άλλες προτεραιότητες και θα κάναμε διαφορετικό σχεδιασμό, γι’ αυτό και δε θα το ψηφίσουμε». Ο αρχηγός της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» επισήμανε δύο από τα πράγματα που, όπως είπε, του έκαναν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση:

«Το πρώτο έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση. Ψάχνοντας στα αρχεία της Περιφέρειας Αττικής βρήκα ότι για σχολικά κτήρια, όπως το 5ο νηπιαγωγείο Χαλανδρίου, είχε εγκριθεί, από πολύ καιρό, χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και αλλαγής λαμπτήρων. Τίποτα από αυτά δεν έγινε, προφανώς γιατί το κονδύλι και οι εργασίες μετακυλίστηκαν σε άλλα πιο φιλικά προσκείμενα σχολεία σε επίπεδο διεύθυνσης ή ψήφων. Σίγουρα δεν το θεωρούμε σωστό. Αντίθετα είναι μια στάση κατακριτέα ως αναξιοκρατική, διότι το νηπιαγωγείο αυτό είχε υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά που έκαναν την Περιφέρεια να το κρίνει κατάλληλο αναβάθμισης».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεύτερον, υπερτονίζεται στο επιχειρησιακό σας πρόγραμμα η περιβαλλοντολογική ευθύνη, ως βασικός άξονας και ζητούμενο του σχεδιασμού. Την ίδια στιγμή, μας στέλνουν δημότες φωτογραφίες από την ταλαίπωρη οδό Σαρανταπόρου που εφάπτεται του καταυλισμού των Ρομά. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμικά απαράδεκτη και είναι τουλάχιστον κοροϊδία να προτάσσετε το οικολογικό σας ενδιαφέρον και την περιβαλλοντολογική ευαισθησία όταν διοικείτε κάνοντας ότι δε βλέπετε μια υγειονομική βόμβα δίπλα μας» (Σ.Σ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση η παράταξη κοινοποίησε σχετικές φωτογραφίες μέσω facebook)
Κατά την τοποθέτησή του, ο Χ. Ρώμας αναφέρθηκε στην προσχολική αγωγή, λέγοντας ότι «η παράταξή μας επιμένει στη δημιουργία ενός ακόμα βρεφονηπιακού σταθμού, ο οποίος, μάλιστα, να δέχεται νήπια από την ηλικία των 6 μηνών, όπως ισχύει σε άλλους δήμους της Αττικής για να στηρίξει περισσότερο το Χαλάνδρι τις εργαζόμενες μητέρες».
«Επιπλέον, σε σχέση με τα αδέσποτα, θα συνεχίζουμε να ζητούμε επίμονα τη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου. Παραμένει και ο διακαής μας πόθος για κατασκευή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης», κατέληξε.
«Λαϊκή Συσπείρωση»
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Λούλα Καρατζά σημείωσε αρχικά ότι «είμαι αλλού, αδυνατώ να μπω στο θέμα».

Όπως είπε, «είμαι πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, έχουν δοθεί πολλά χρήματα για προηγούμενα επιχειρησιακά προγράμματα και ουδέποτε έγινε απολογισμός τους». «Η κατάσταση μαρτυράει που βαδίζουμε. Είναι το Χαλάνδρι καλύτερο;», τόνισε η αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης.
«Η πόλη είναι οι άνθρωποί της που στενάζουν με 730 μισθό και ενοίκιο 700. Δεν φταίει ο δήμαρχος, αλλά ο κ. Ρούσσος πρέπει να διαλέξει πλευρά. Είναι με εκείνους που φέρνουν τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση ή πάει κόντρα σε αυτή την πολιτική;», ανέφερε.
Επίσης, η Λ. Καρατζά διερωτήθηκε: «Η υπόλοιπη αντιπολίτευση γιατί δεν υπερψηφίζει; Τα ίδια λέτε τόσο καιρό. Φούμαρα ακούω, μία διαχείριση φτώχειας και μιζέριας». «Ειλικρινές “όχι” στο επιχειρησιακό σχέδιο αυτό είναι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου. Δεν συμφωνούμε γιατί είναι η κεντρική κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί ο δήμαρχος αρέσει – δεν του αρέσει», κατέληξε.
Το σχόλιο του δημάρχου
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Σ. Ρούσσος κατηγόρησε τις παρατάξεις της μειοψηφίας για «μηδενισμό, έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και περιπτωσιολογία». «Ήταν προδιαγεγραμμένο και μόνιμο το μοτίβο της αντιπολίτευσης», είπε ο δήμαρχος. «Είναι ένα έντιμο και αντικειμενικό σχέδιο για το Χαλάνδρι της επόμενης πενταετίας. Πρέπει ολιστικά να βλέπουμε την πόλη», κατέληξε.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook