Ένα «λιθαράκι» για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής του Πεύκου Πολίτη, η οποία εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου. Με ευρεία πλειοψηφία το Δ.Σ. ενέκρινε τη νέα (πέμπτη κατά σειρά) ανάρτηση της αντίστοιχης πολεοδομικής μελέτης, που έφερε προς ψήφιση η διοίκηση του Δήμου σε έκτακτη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- στις 28 Απριλίου, λίγες μόλις μέρες μετά την υπογραφή του αναθεωρημένου Γ.Π.Σ.
Η σχετική εισήγηση πέρασε με 28 «ναι» και δύο «όχι», καθώς υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Αντίσταση με τους Πολίτες» (με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο), «Μένω στο Χαλάνδρι» (Νίκος Πράσσος), «Μπορούμε όλοι μαζί» (Γιάννης Λαδόπουλος ), «Χαλάνδρι σε Δράση» (Γιώργος Κουράσης), «Ορίζοντας 2023» (Μάνος Κρανίδης), «Πόλη για να ζεις» (Γιώργος Θωμάς), «Χαλάνδρι Ενάντια» (Σωτήρης Λαπιέρης). Κατά τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ.), διευκρινίζοντας ότι είναι υπέρ της ένταξης του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο πόλης, αλλά όχι με τους όρους που προβλέπει το ΓΠΣ. Απουσίαζαν οι συνδυασμοί: «Χαλάνδρι Φιλική Πόλη» (Στάθης Ανδρεόπουλος), «Απόφαση Ευθύνης» (Παναγιώτης Βάσιος), «Αλλάζουμε Πορεία» (Δημήτρης Λέρτας). Από την ψηφοφορία απείχαν, δηλώνοντας κώλυμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Αθανασάτου και η επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Λούλα Καρατζά.
Τη συζήτηση, που προηγήθηκε, παρακολούθησε η «Αμαρυσία», με τις κυριότερες τοποθετήσεις να έχουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα μιας περιοχής συνολικής έκτασης 1.100 στρεμμάτων και περίπου 1.200 ιδιοκτησιών εντός αστικού ιστού, αλλά εκτός σχεδίου πόλης.
Σίμος Ρούσσος
«Η υπόθεση “Πεύκο Πολίτη” είναι ντροπή για την πόλη. Πρόκειται για έναν απέραντο χώρο απόθεσης μπάζων και απορριμμάτων, που, όμως, θα αλλάξει άρδην όψη σε λίγα χρόνια. Είναι μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί έντονα Δήμο, ιδιοκτήτες και δημότες από το 1987. Η λήψη απόφασης σχετικά με την πέμπτη ανάρτηση της μελέτης ήταν επιβεβλημένη λόγω του νέου Πολεοδομικού, στο οποίο αυτή πρέπει να εναρμονιστεί, να γίνεται αναφορά. Έτσι ο Δήμος είναι σύννομος, χωρίς να διακινδυνεύσει νέες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Πλέον είναι τελεσίδικη η κατάργηση της Ελεύθερα Πεντέλης, η μείωση των πολεοδομικών ενοτήτων από 17 σε 6, ενώ χρειαζόμασταν εναρμόνιση σε επιμέρους αλλαγές, όπως η προσαρμογή από 20 σε 12 μέτρα στο πλάτος στην οδό Σαρανταπόρου, η αύξηση του χώρου πρασίνου και η χωροθέτηση πάρκινγκ στο μετρό Αγίας Παρασκευής.
Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η απόφασή του είναι ένα καλό μήνυμα από το Σώμα προς τους ιδιοκτήτες της περιοχής που περιμένουν περίπου 50 χρόνια. Έπεται συνέχεια. Θα γίνει η ανάρτηση της μελέτης, που θα κρατήσει 20 μέρες. Οι όποιες ενστάσεις θα έρθουν στο ΔΣ, το οποίο θα πάρει απόφαση να στείλει το πολεοδομικό σχέδιο στην Περιφέρεια και από εκεί (πιθανότατα πριν από το φθινόπωρο) στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Αν αυτό δεν έχει παρατηρήσεις, έχει σειρά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έπειτα το Προεδρικό Διάταγμα. Αμέσως μετά, σε 8 μήνες με έναν χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε πράξη εφαρμογής και ένταξη στο σχέδιο πόλης. Εμείς, ως Δήμος εγγυόμαστε για όσα περνούν από το χέρι μας. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να προσχωρήσει το θέμα χθες, να λήξει αυτό το αίσχος, κάτι στο οποίο συμφωνούν, πιστεύω, όλες οι παρατάξεις».
Γιώργος Κουράσης
«Χρειάζεται να γίνει μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση για το τι αλλάζει με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ποιες προσαρμογές θα κάνουμε στη μελέτη για το Πεύκο Πολίτη και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το θέμα των Ρομά, όταν υπάρξει πράξη εφαρμογής. Είναι απαραίτητο με κάθε τρόπο να επιμείνουμε στην οριστική επίλυση της μετεγκατάστασης».
Μάνος Κρανίδης
«Πολύ σημαντικό αλλά και δυναμικό εργαλείο το νέο ΓΠΣ. Για παράδειγμα, το ΧΕΥ9 στο Πάτημα, με το οποίο διαφωνούμε, μπορεί μελλοντικά να τροποποιηθεί. Το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής για το Πεύκο Πολίτη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάψει αυτό το αγκάθι. Είναι μια μεγάλη πληγή στον αστικό ιστό της πόλης που πρέπει να κλείσει».
Λούλα Καρατζά
«Το Πεύκο Πολίτη έμεινε εκτός σχεδίου γιατί βόλευε έτσι, ώστε να περάσει η Αττική Οδός. Δεν προστατεύει από μόνο του την ποιότητα ζωής της πόλης το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Δεν απέτρεψε επενδύσεις και συμφέροντα όπως το καζίνο. Αντίθετα, μόνο υποβάθμιση είδαμε στην πόλη τα τελευταία 30 χρόνια. Από το 1996 η Ρεματιά περίμενε τη διασφάλιση για την προστασία της».
Δείτε το βίντεο της σχετικής συζήτησης
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης