Τα δικά τους μηνύματα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου έστειλαν, με ξεχωριστές παρεμβάσεις, η δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και σύλλογοι του προαστίου. Από τις τοποθετήσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης δεν έλειψαν οι αναφορές στα διδάγματα του παρελθόντος αλλά και στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας, ενώ λιτές ήταν οι εορταστικές και τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου.
Σ. Ρούσσος: «Ταυτισμένο με την ύπαρξη μας το ’21»
Στο δικό του μήνυμα ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος ανέφερε: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». Η φράση αυτή του εθνικού ποιητή, ίσως είναι η καλύτερη σύνοψη της παρακαταθήκης του, μιας και ξεκαθαρίζει ως γνήσια εθνικό και πατριωτικό το αληθές.
Σε μίαν εποχή κυριαρχίας των εύκολων μύθων, των στερεοτύπων, των εθνικών ψευδαισθήσεων και των κούφιων εθνικισμών, η φράση του Δ. Σολωμού μας επαναφέρει στην εκκίνηση. Στις πρωταρχικές αξίες των Φιλικών και του εθνικού, κοινωνικού και απελευθερωτικού αγώνα του 1821: την πίστη, τη δικαιοσύνη, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια. Αξίες που απέχουν πολύ από τη σύγχρονη λατρεία της ήσσονος προσπάθειας, της ρητορικής μεγαλοστομίας, της δημαγωγίας και του εύκολου εντυπωσιασμού.
Το ’21 είναι «παρών» για να μας θυμίζει ότι κάποτε το κάλεσμα του άγρια δολοφονημένου Ρήγα Φεραίου «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή», κινούσε πλήθη, γκρέμιζε αυτοκρατορίες και θεμελίωνε κράτη ενάντια στους ισχυρούς του κόσμου αυτού, την Ιερή Συμμαχία, τους δήθεν συμμάχους και τους αιώνιους προστάτες και δανειστές.
Ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση που θεμελίωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είναι εκτός των άλλων, και μια ευκαιρία συλλογικού αναστοχασμού πάνω στις αξίες, τα δεδομένα, τους κοινωνικούς συσχετισμούς αλλά και τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα που βουλιάζουν στο πέλαγος της λήθης. Ίσως έτσι μπορέσουμε να κατανοήσουμε και, γιατί όχι, να αλλάξουμε τη δική μας πορεία. Μας δίνεται μια δυνατότητα να διδαχθούμε από το μεγαλείο των απλών ανθρώπων, που αφού έδωσαν τα πάντα στον Αγώνα πέθαναν πρόσφυγες στον τόπο τους, πάμφτωχοι, ζητιάνοι και λησμονημένοι από τα βιβλία της ιστορίας:

Να μάθουμε για τα τζάκια, τα φέουδα και τις περιουσίες που έχτισαν οι απόντες, οι συνεργάτες, οι υπάκουοι και οι προσκυνημένοι πάνω στα αποκαΐδια της εξεγερμένης πατρίδας. Να ανακαλύψουμε την ιστορία του ταπεινού Πατρινού τσαγκάρη Παναγιώτη Καρατζά, που λευτέρωσε την πόλη του για να δολοφονηθεί από το Αχαϊκό Διευθυντήριο των προεστών. Να φέρουμε στο φως την εκπληκτική διακήρυξη της «Ναυτοσυντροφίας της Άνδρου» και του πρωτοστάτη της Δημήτρη Μπαλή που παραδόθηκαν σιδηροδέσμιοι στον οθωμανικό στόλο, από τους υπερασπιστές της τάξης και της ασφάλειας.
Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των 6.000 απλών ιερέων και των 74 ιεραρχών που μαρτύρησαν δίπλα στον λαό τους, ξεπλένοντας με το αίμα τους τη ντροπή του αφορισμού των Φιλικών, του Σούτσου, του Υψηλάντη και της Επανάστασης. Να μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά το υπόδειγμα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας του οπλαρχηγού της εξόδου του Μεσολογγίου Δημήτρη Μακρή που απάντησε στην πρόταση του Όθωνα να παρατήσει τα χωράφια, στα οποία είχε αποσυρθεί μετά την επανάσταση, για να γίνει υπασπιστής του, με τη φράση: «Μεγαλειότατε ευχαριστώ, αλλά εγώ δεν τσακάω την μέση μου».
Διακόσια χρόνια μετά, ας συμφωνήσουμε ότι παρά τις διαστρεβλώσεις, τις διαμάχες, τις ευτέλειες, τις μικρότητες, τους εγωισμούς, τις συνωμοσίες, τις λιποψυχίες και τις προδοσίες δεν υπάρχει ορόσημο τόσο ταυτισμένο με την ύπαρξη όλων μας, όσο το ’21. Γιατί η πατρίδα της καρδιάς μας δεν είναι αυτή που εξυμνεί το ραγιάδικο ήθος, εκχωρεί τον πλούτο και τη γη στους αιώνιους δυνάστες της, δεν είναι αυτή που δολοφονεί, διώχνει και βασανίζει τα παιδιά της, αλλά ο κόσμος των οραμάτων της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας, τα θυσιαστήρια των παππούδων και των γονέων μας».
Γ. Κουράσης: «Οι Έλληνες βγαίνουμε πάντα νικητές στο τέλος»
Από την πλευρά της, η παράταξη «Χαλάνδρι σε δράση» του Γιώργου Κουράση σημείωσε: «Γιορτάζουμε την εφετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου με την συμπλήρωση 200 ετών από την ηρωική Επανάσταση των Ελλήνων σε μια ιστορική περίοδο για τη χώρα μας και τον κόσμο ολόκληρο. Μία περίοδος γεμάτη προκλήσεις σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Μία περίοδος όπου δίνουμε την πιο σκληρή μάχη απέναντι στην πανδημία. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να δούμε την ιστορική διαδρομή Ελληνισμού και να παραδειγματιστούμε από τα τεράστια κατορθώματα του λαού μας.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει αυτά τα 200 χρόνια αλλά συνολικά σε όλη την ιστορία μας ότι στο τέλος βγαίνουμε πάντα νικητές. Νικητές γιατί αντιμετωπίζουμε τελικά κάθε πρόκληση με ευθύνη και συνείδηση ότι η πράξη του ενός επηρεάζει τον άλλον. Με αλληλεγγύη και βοήθεια προς όλους. Όλοι μας έχουμε ανάγκη τον άλλον. Είμαστε περήφανος λαός και δεν καταθέτουμε τα όπλα. Μας οδηγεί το μήνυμα που στέλνουν οι πρόγονοί μας με την απόφασή τους να διεκδικήσουν την Ελευθερία τους την 25η Μαρτίου 1821. Ένα μήνυμα διαχρονικό, πάντα επίκαιρο που ακούγεται δυνατά 2 αιώνες τώρα.
Η μεγάλη ιστορική γιορτή της πατρίδας μας, στέλνει μήνυμα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάτασης. Τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Για μία κοινωνία δικαίου και ισονομίας. Όλοι μαζί γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Σε μια νέα δημιουργική πορεία για την κοινωνία και την πατρίδα μας. Με ενότητα, ομοψυχία και συνεννόηση δημιουργούμε κάθε μέρα την ισχυρή Ελλάδα. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους και να είμαστε καλά».
Μ. Κρανίδης: «Ομόνοια – Σύμπνοια – Ομοψυχία το μήνυμα της ημέρας»
Ο συνδυασμός «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» με επικεφαλής τον Μάνο Κρανίδη, τόνισε: «Δύο αιώνες συμπληρώνονται, από την έκρηξη της εθνικοκοινωνικοαπελευθερωτικής επανάστασης, από τον σηματωρό της ελληνικής παλλιγενεσίας, από τον γενικό ξεσηκωμό του ’21. Η Ελληνική Επανάσταση αναμφισβήτητα υπήρξε ιστορικό γεγονός-έργο σύμπαντος του σκλαβωμένου γένους. Υπό της ματωμένης Γαλανόλευκης στοιχήθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι λησμονημένοι αλλά και οι καπεταναίοι- στρατιωτικοί, οι Φιλικοί, οι Φαναριώτες, οι ραγιάδες συλλήβδην.
Η Ελληνική Επανάσταση είχε απευθείας ιδεολογική σύνδεση με τον Διαφωτισμό και τις θεμελιώδεις αξίες του. Τα ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία και η ισότητα, έλαβαν εξέχουσα θέση στην φαρέτρα του αγώνα που ακολούθησε, και ο οποίος αποτέλεσε διαχρονικό φάρο έμπνευσης για λαούς και έθνη στο πέρασμα του χρόνου. Η Ελληνική Επανάσταση έφερε σε όσμωση λευτεριάς τον γκιαούρη που υπέμενε στωϊκά εντός συνόρων, με τον Έλληνα της διασποράς που διακρινόταν εκτός, πολέμησαν από το ίδιο μετερίζι για το αδιαπραγμάτευτο δώρο των λαών, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Στη σημερινή εποχή, μέσα στις συμπληγάδες της παγκόσμιας αβεβαιότητας, το μήνυμα του Αγώνα του ’21 παραμένει εξόχως επίκαιρο. Ομόνοια, σύμπνοια και ομοψυχία αντί του σπόρου-δηλητηρίου του διχασμού και της διχόνοιας ώστε να ξεπεράσουμε την τετραπλή (ηθική, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική) κρίση που βιώνουμε. Στεκόμαστε γονυπετείς μπροστά στη θυσία των προγόνων μας και τους απευθύνουμε ένα βαθύ «ευχαριστώ». Καταθέτουμε τον απέραντο σεβασμό μας για όλα αυτά τα θαυμαστά που μας κληρονόμησαν και τα μετουσιώνουμε σε ευθύνη για όσα δύσκολα έπονται.
«Ἀπ’ τὰ κόκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὦ χαῖρε, Ἐλευθεριά!».
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: «Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα χωρίς αφέντες»
Το παράρτημα Χαλανδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) υπογράμμισε: «Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού έθνους–κράτους. Ήταν αστική Επανάσταση που έγινε υπό την ηγεσία και καθοδήγηση της ανερχόμενης, τότε, ελληνικής αστικής τάξης και πήρε το χαρακτήρα του απελευθερωτικού αγώνα καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ερχόταν σε ρήξη με την εξουσία της. Συμμετείχαν μαζικά φτωχές αγροτικές λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και οι ελάχιστες δυνάμεις της τότε εργατικής τάξης, που βίωναν την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική και θρησκευτική καταπίεση.

Το αστικό έθνος–κράτος για την τότε εποχή αποτελούσε τη μοναδική επαναστατική απάντηση στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής εξουσίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Έτσι, η φτωχή αγροτιά και η μικρή ακόμα εργατική τάξη που συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις και με ανιδιοτέλεια στις ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις το 1821, ρίχτηκαν με ηρωισμό στα πεδία των μαχών δίνοντας απλόχερα το αίμα τους στην Επανάσταση. Και κατάφεραν μεν να αποτινάξουν το καθεστώς του ραγιά, αλλά δεν πέτυχαν την κοινωνική τους απελευθέρωση, ούτε μπορούσε, φυσικά, η αστική επανάσταση να δώσει λύση σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα.
Όμως, για τις φτωχές λαϊκές μάζες, το σπάσιμο του φόβου και ο ξεσηκωμός τους κόντρα στις παραινέσεις ή και τις απειλές των ισχυρών της εποχής, η ανιδιοτέλεια της συμμετοχής τους στον αγώνα, η αντοχή τους στις δυσκολίες και, γενικότερα, η δύναμη του επαναστατημένου λαού θα αποτελούν πάντα διαχρονική πηγή έμπνευσης για τις σύγχρονες μάχες που δίνει ο λαός μας μέχρι την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Ο αγώνας αυτός των λαϊκών μαζών στην Επανάσταση του ’21, στην οποία καλούσε η Φιλική Εταιρεία, ψυχή της Επανάστασης, ενέπνεε και τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής για την απελευθέρωση από της ναζί κατακτητές και της ντόπιους συνεργάτες της. Αλλά και την περίοδο της πάλης που διεξήγαγε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ενάντια στο ντόπιο αντιδραστικό αστικό καθεστώς και της αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους της αστικής τάξης της Ελλάδας, για μια Ελλάδα του λαού της χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Όπως λέει και το τραγούδι μας: «Αντάρτης-Κλέφτης-Παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο Λαός» .
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα κομβικής σημασίας ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας, αφού σήμανε κίνηση της κοινωνίας προς τα μπρος, προς μια ανώτερη σε σχέση με τη φεουδαρχία κοινωνία την αστική, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή που δημιουργούσε τις συνθήκες ανάπτυξης της ταξικής πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση από την εκμετάλλευση. Το περιεχόμενό της επιδρούσε στις λαϊκές συνειδήσεις την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα και της πάλης για μια Ελλάδα με το λαό κυρίαρχο χωρίς αφεντικά στη δεκαετία 1940-1949, με μπροστάρη και καθοδηγητικό νου το ΚΚΕ. Ο ηρωικός ένοπλος αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας μας από τη ναζιστική κατοχή, και η ένοπλη ταξική πάλη του ΔΣΕ είναι από τις κορυφαίες στιγμές της λαϊκής πάλης κατά τον 20ο αιώνα, στη νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας.

Οι αγώνες αυτοί θα τιμώνται πάντα από τους εργαζόμενους και, γενικότερα, τις λαϊκές δυνάμεις ως πηγή έμπνευσης για τους νέους κοινωνικούς αγώνες που συνεχίζονται για ένα μέλλον χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού –κομμουνισμού. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι φίλοι και απόγονοι, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους συνεχίζουμε τον αγώνα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, εμπνεόμενοι και από τον ηρωισμό και τη μαχητικότητα των αγωνιστών του ’21, από τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821.
Η Επανάσταση του ’21 διδάσκει, όπως στην εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό είχαμε νικηφόρες επαναστάσεις, έτσι και στη σημερινή εποχή που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και παρά την αντεπανάσταση και ανατροπή της πρώτης απόπειρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού, θα έχουμε νικηφόρες, οριστικά, σοσιαλιστικές επαναστάσεις. Ο αγώνας μας ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και με την πείρα της πάλης της δεκαετίας 1940-1949, συμβάλλει σε αυτή την προοπτική. Διδάσκει επίσης ότι κανένας αρνητικός συσχετισμός –όπως και τότε- δεν είναι αιώνιος αλλά αλλάζουν οι συσχετισμοί όταν ήδη έχουν αναπτυχθεί οι υλικοί όροι για το ξεπέρασμα ενός κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, όπως στην εποχή των αστικών επαναστάσεων. Όσο ισχυρός και αν φαντάζει ο αντίπαλος των λαών σε κάθε εποχή, δεν είναι ανίκητος. Αυτό το διδάσκει και ο αντιστασιακός αγώνας την περίοδο της κατοχής για την απελευθέρωση αλλά και η μεγάλη εποποιία του ΔΣΕ. Που επιβεβαιώνουν ότι όταν ο λαός το αποφασίσει και καταλάβει τη δύναμή του, τίποτα δε μπορεί να τον σταματήσει για να πετύχει τους στόχους του.
Με τα διδάγματα και της Επανάστασης του 1821, έχοντας ηγέτη και καθοδηγητή το επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης το ΚΚΕ, συνεχίζουμε σήμερα τους αγώνες μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ –ΗΠΑ- ΕΕ σε βάρος άλλων λαών και χωρών, αλλά και με κινδύνους για το δικό μας λαό, επεμβάσεις που φέρνουν πολέμους προσφυγιά, μετανάστευση. Παλεύουμε για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα που μετατρέπουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Παλεύουμε για την κοινωνική απελευθέρωση, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας χωρίς ταξική εκμετάλλευση, της κοινωνίας που θα αναπτύσσεται για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, που θα ευημερούν οι εργαζόμενοι, που θα καταργηθούν οριστικά οι οικονομικές κρίσεις και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που θα ζουν οι λαοί αδελφωμένοι. Γιορτάζοντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, καλούμε τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές, τους φίλους και απογόνους της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στον αγώνα για να ευοδωθούν οι ελπίδες και οι πόθοι μας για μια Ελλάδα χωρίς αφέντες, με το λαό κυρίαρχο να χτίζει τη δική του κοινωνία, το δικό του μέλλον».
Δείτε επίσης: Εθνική Επέτειος με περιορισμένες εκδηλώσεις στον Δήμο