Tην προσπάθεια του για καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και προώθηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων συνεχίζει ο Δήμος Χαλανδρίου. Η πόλη συμμετείχε, ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «ToNoWaste», στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 – 17 Ιανουαρίου στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη.
Η συνάντηση των 21 μελών της δράσης, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Jaume I του Castellón της Ισπανίας, διοργανώθηκε από το Institute of Technology Assessment (ITA). Αποστολή του «ToNoWaste» είναι να ανακαλύψει και να αναδείξει επιτυχημένες στρατηγικές για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Με τα εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου οι εμπλεκόμενοι σε ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων (σε όλα τα στάδια της αλυσίδας) θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.
Δράσεις – στόχοι
Έπειτα από μια διαδικασία επιλογής πιθανών δράσεων, στη συνέλευση παρουσιάστηκε το αρχικό χαρτοφυλάκιο τοπικών ιδεών έργων. Αυτές οι ιδέες, που πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια στο Χαλάνδρι και σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως Βαλένθια (Ισπανία), Γκρατς & Βιέννη (Αυστρία) και στο Χάλσινγκλαντ (Σουηδία), θα ξεδιπλωθούν σε διαφορετικά πλαίσια.
Συγκεκριμένα, θα στοχεύουν:
– στη βελτίωση της μείωσης των απορριμμάτων στις σχολικές κουζίνες
– στην άμεση εμπορία βιολογικών προϊόντων σε αστικές περιοχές στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων
– στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στα σουπερμάρκετ.
Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση, αναπτύχθηκε το επιστημονικό πλαίσιο αξιολόγησης βάσει της βιωσιμότητας της κάθε δράσης αποτροπής (περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής), με στόχο να κατανοηθεί και εφαρμοστεί στην πράξη. Η στρατηγική αυτή κίνηση διασφαλίζει ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στην εφαρμογή αυτών των δράσεων μπορούν να συγχρονίσουν τις ιδέες τους, να κατανοήσουν ο ένας το λεξιλόγιο του άλλου, να εντοπίσουν συνέργειες και να ενισχύσουν τον αντίκτυπο αυτών των δράσεων.
Τα επόμενα σχέδια για το Χαλάνδρι
Ειδικότερα για την πόλη των βορείων προαστίων, συμφωνήθηκε ο Δήμος να επικεντρώσει τις δράσεις του στην εφαρμογή του επιστημονικού πλαισίου που αφορά την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα θα αποτιμηθεί η δυνατότητα αναδιανομής λαχανικών που περισσεύουν στο τέλος της ημέρας, μέσω Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζονται workshops και living labs, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για την αποτροπή τροφικών αποβλήτων. Η αντιπροσωπεία του Χαλανδρίου συμμετείχε σε μία τέτοια δράση, που αφορούσε συλλογικό μαγείρεμα με στόχο τα μηδενικά απόβλητα (zero waste cooking). Ο Δήμος ανέλαβε επίσης τη διοργάνωση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης του προγράμματος, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.
Στην αντιπροσωπεία της πόλης των βορείων προαστίων συμμετείχαν ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και επιστημονικός υπεύθυνος για το Χαλάνδρι, η Αθανασία Μπάρκα, από τη Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου, η Λένα Μελανίτου, προϊσταμένη Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και η Μαρία Αλεξοπούλου από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr