Δικαστικό μπλόκο «μπήκε» στην κατασκευή οικοδομής με τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κώδικα (ΝΟΚ) σε οικόπεδο στο Χαλάνδρι επί των οδών Πάρνηθος και Κηφισού, δίπλα στη Ρεματιά.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, εκδόθηκε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (υπ’ αριθμ. Ν162/26-9-2024), με την οποία γίνεται δεκτή η αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο Δήμος ενάντια στην άδεια για το νεοανεγειρόμενο ακίνητο.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στις 22 Μαΐου 2024, αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί την εισήγηση της διοίκησης, με την οποία ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η αναστολή χρήσης των μπόνους του ΝΟΚ.
Επίσης, η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής κλήθηκε να απόσχει από κάθε έγκριση νέας άδειας που χρησιμοποιεί στον Δήμο Χαλανδρίου τις εν λόγω διατάξεις, μέχρι η Ολομέλεια του ΣτΕ να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα τους.
Στην ίδια απόφαση του Δ.Σ. γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στην προστατευόμενη περιοχή της Ρεματιάς και τους περιορισμούς δόμησης που ισχύουν με βάση το ΠΔ 659/Δ/1995, άρθρο 5 και τονίζεται ότι τυχόν υπερβάσεις του ύψους, συνιστούν ωμή παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος και επιφέρουν έννομες συνέπειες.

Σ. Ρούσσος: «Σημαντική πρώτη νίκη»
«Η αναστολή αυτή αποτελεί μια σημαντική πρώτη νίκη στο Χαλάνδρι σε εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στις εξωφρενικές διατάξεις του ΝΟΚ για τα ύψη και τα bonus των οικοδομών», ανέφερε ο «πρώτος πολίτης» της πόλης, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα μόλις πάρει στα χέρια του τη σχετική απόφαση.
Σε σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δήμαρχος αφήνει αιχμές για τον επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», τονίζοντας: «Την συμπάθειά μας στον κ. Ρασσιά- Ρώμα που επέλεξε να μας επιτεθεί με τον γνωστό ανοίκειο τρόπο του για αυτή την προσφυγή, πιστός στον ρόλο του υπερασπιστή των εργοληπτικών συμφερόντων που καταστρέφουν συστηματικά την Αττική.
Χ. Ρώμας: «Απαξίωση της περιουσίας δημοτών»
Στη δική του ανάρτηση στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» είχε αναφέρει:

«Στην αίτηση ακύρωσης, εκ μέρους του Δήμου Χαλανδρίου, πράξης_οικοδομικής άδειας η οποία εκδόθηκε κατόπιν πράξης προέγκρισης οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε στις 4.10.2023 και αφορά σε ακίνητο επί των οδών Πάρνηθος και Κηφισού, αρ. 17-19, η παράταξη μας στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, μέσω του επικεφαλής Χάρη Ρώμα, δεν συναίνεσε!
Και αυτό γιατί η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του χρόνου ισχύος της προέγκρισης και αυτό που επιχειρεί επί της ουσίας η Διοίκηση είναι ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2023!!!
-Συγγνώμη κύριοι της διοίκησης αλλά η με αρ. 104/22.05.2024 απόφαση Δ.Σ , (στην οποία η παράταξη μας αν και είμαστε αντίθετοι στην υπέρμετρη δόμηση, είχε ψηφίσει #λευκό επισημαίνοντας τον φόβο ακροτήτων), ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ!
Επιπλέον οι υπάλληλοι που υπέγραψαν την πράξη προέγκρισης είναι υπάλληλοι
του Δήμου Χαλανδρίου, τοποθετημένοι στην #Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής, αφού το Χαλάνδρι δεν έχει δική του πολεοδομία.
Συμβαίνει δηλαδή το παράδοξο και απαράδεκτο, ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!!!
Δεν θα μας παρασύρει το διακύβευμα προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο η
διοίκηση χρησιμοποιεί σαν πρόφαση, γιατί απλούστατα διαβάσαμε την προ της
έκδοσης προέγκρισης της οικοδομικής άδειας ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ_ΤΟΥ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ_ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ.
Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής λέει ότι με την προτεινόμενη λύση επιτυγχάνεται μείωση της κάλυψης που αυξάνει την φύτευση. Επίσης επισημαίνει ότι οι θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή θα μειώσουν την παρόδιο στάθμευση.
Τέλος επικροτεί το ότι οι #όψεις του κτίσματος στην προτεινόμενη λύση έχουν επεξεργαστεί έτσι ώστε αισθητική και ογκοπλασία να εντάσσονται αρμονικά στο αστικό και φυσικό περιβάλλον!
Σημειώνουμε ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αποτελεί θεσμοθετημένο όργανο. Άρα που αποσκοπεί η διοίκηση του Δήμου με τέτοιες κινήσεις όπως μία αναδρομική αίτηση ακύρωσης;
Μήπως στην τρομοκρατία των υπαλλήλων για να λειτουργούν ως πειθήνια όργανα;
Ή μήπως στην τρομοκρατία των πολιτών για να μην αντιδρούν στα κακώς κείμενα της διοίκησης φοβούμενοι την ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ και μάλιστα ανεξαρτήτως χρόνου κατοχύρωσης νομίμως δικαιωμάτων;»
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook