Ακολούθως, ο δήμαρχος επικαλέστηκε υπονομευτική δράση μερίδας μελών του καταυλισμού, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «πετάνε πέτρες στα συνεργεία του Δήμου» που προσπαθούν να καθαρίσουν τον χώρο του καταυλισμού ή «μεταφέρουν μπάζα σε διάφορους χώρους στον Δήμο». Αίσθηση επίσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναφορικά με «εκβιασμό» που, όπως είπε, δέχτηκε μετά την έγκριση του προαναφερόμενου κονδυλίου. Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης, αλλά και ο Βασίλης Παϊτέρης, ο οποίος τότε συμμετείχε στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που ενέκρινε το κονδύλι για τα έργα, ζήτησαν 200.000 ευρώ για να μη μας δημιουργήσουν πρόβλημα με το έργο»(!).
Το κλίμα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια της συνεδρίασης, ενώ η ένταση κορυφώθηκε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Καραμολέγκος, απευθύνθηκε εκτός μικροφώνου με προσβλητικά σχόλια προς τους αντιδημάρχους, τα οποία προκάλεσαν την οργή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Κουράση. Ακολούθησε έντονος διαξιφισμός των δύο συμβούλων, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση.
Ήρθαν σχεδόν… στα χέρια
Ακόμα πιο εκρηκτικό ήταν το κλίμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραλίγο να μετατραπεί σε… ρινγκ (σ.σ.: ο δήμαρχος απουσίαζε από το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης). Αυτή τη φορά το «φυτίλι» της αντιπαράθεσης «άναψε» ο ανεξαρτητοποιημένος σύμβουλος και πρώην μέλος της διοίκησης Ηλίας Ντάβαρης, όταν δήλωσε ότι θίχτηκε προσωπικά από τις «απαξιωτικές αντεγκλήσεις» που απηύθυναν στην προηγούμενη συνεδρίαση μέλη της μείζονος μειοψηφίας προς τη διοίκηση.
Ο κ. Ντάβαρης προκάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να προσκομίσει στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες για τη μη αξιοποίηση του κονδυλίου, διαφορετικά, όπως δήλωσε, «θα τιμωρηθείτε ως συκοφάντες».
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεόπουλος επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα για το θέμα σε μεγάλο ειδησεογραφικό site, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Ντάβαρη ρώτησε χαρακτηριστικά «πότε θέλετε να σας στείλω τα στοιχεία». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βαγγέλης Λέκκας υποστήριξε ότι «ένας πολιτικός, όταν έχει στοιχεία για παρανομίες, πάει στον εισαγγελέα».
Ακολούθησε και πάλι ένταση μεταξύ των δύο παρατάξεων, ωστόσο το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν, για άλλη μια φορά, ο κ. Καραμολέγκος απηύθυνε, εκτός μικροφώνου, απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Λέκκα. Το γεγονός εξόργισε τον αντιδήμαρχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή ύβρεων εκατέρωθεν, η οποία μετατράπηκε σε… γενική σύρραξη, με τα μέλη των δύο παρατάξεων να προσπαθούν να εμποδίσουν τη χειροδικία μεταξύ των δύο ανδρών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διεκόπη για λίγα λεπτά, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στη συνέχεια η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αποχώρησε, ενώ η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.
Μιλώντας στην «Α», μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση, ο κ. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι διαθέτει αεροφωτογραφίες οι οποίες καταδεικνύουν ότι στην επίμαχη περιοχή των εργασιών δεν έχει υπάρξει εξωγενής παρέμβαση, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για «υπερτιμολόγηση ενός έργου κόστους 30.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Λ. Καρατζά: Αιχμές για την ακύρωση της προσφυγής
Για το θέμα του καταυλισμού μίλησε στην «Α» στο περιθώριο της συνεδρίασης και η επικεφαλής της παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλα Καρατζά, η οποία το 2006 είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης δημοπράτησης του έργου στην Περιφέρεια, με την αιτιολογία ότι το ποσόν για τις συγκεκριμένες εργασίες είναι «υπερβολικό, αυθαίρετο και παράνομο». Η προσφυγή αυτή είχε κριθεί εκπρόθεσμη, καθώς κατατέθηκε μια ημέρα μετά την παρέλευση της δεκαήμερης προθεσμίας από τη δημοσίευση της απόφασης που προβλέπεται από τον νόμο. Ωστόσο, η κ. Καρατζά υποστήριξε ότι η απόρριψη ήταν λανθασμένη, καθώς στη διάρκεια του δεκαημέρου είχε μεσολαβήσει αργία, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, σημαίνει παράταση της προθεσμίας για μια ημέρα, αφήνοντας αιχμές για την κρίση της επιτροπής που έλαβε την ακυρωτική απόφαση.
Αρετή Κοτσολάκου