Την τοποθέτησή του δημοσιοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου 2025. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ίδιου, στο επίκεντρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα Παιδείας που έθεσε η Ένωση Κηδεμόνων, παρουσία Συλλόγων Γονέων της πόλης. *
Αναλυτικά:
«Δράττομαι της ευκαιρίας, εφόσον θα , συζητήσουμε κρίσιμα θέματα που αφορούν μαθητές και σχολεία όπως τα θέτει η Ένωση Συλλόγων Γονέων – Μαθητών του Δήμου μας, για να επισημάνω κάποιες ολιγωρίες της διοίκησης. Ολιγωρίες που υποδηλώνουν αδυναμία στους χειρισμούς προβλημάτων ή λάθος αξιολόγηση και λάθος ιεράρχηση των προβλημάτων.
Προλαμβάνω, προτού χαρακτηριστούν οι παρατηρήσεις μου ως λαϊκισμός, εξηγήσω πως είναι πλήρως κατανοητό ότι η φθορά και οι ελλείψεις στα σχολεία είναι συνεχείς και για αυτό τα αιτήματα των σχολικών επιτροπών κα συλλόγων είναι πολλά κάθε χρόνο. Και δεν σταματούν. Εύλογα.
Συζητώντας, όμως, με διευθυντές και διευθύντριες, αντιστοίχως, καθηγητές και δασκάλους, ανακαλύψαμε πως κάποια αιτήματα είναι πολλών χρόνων και δεν αντιμετωπίστηκαν.
Εκεί θα εστιάσουμε, αναφέροντας χρόνιες παθογένειες όπως μας τις στηλίτευσαν και τις είδαμε ενδεικτικά σε 5 σχολεία και νηπιαγωγεία από τα 48 που έχει το Χαλάνδρι, θεωρούμε πως είναι ξεκάθαρο ότι αντίστοιχες παθογένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά από την διοίκηση παρουσιάζονται κατ΄ επέκταση σε όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης.
Ενδεικτικά, λοιπόν, το 5ο νηπιαγωγείο Χαλανδρίου διαμαρτύρεται για αιτήματα χρόνων που δεν έχουν εισακουστεί, όπως:
-Δεν υπάρχει δεύτερη έξοδος κινδύνου εκτός από την είσοδο του σχολείου. Σημειωτέον ότι έχει γίνει μελέτη από πατέρα μαθητή που είναι μηχανικός.
– Η αυλή του σχολείου είναι επικίνδυνη γιατί οι πλάκες έχουν ανασηκωθεί και ο φθαρμένος τάπητας (που και αυτός έχει τοποθετηθεί πριν από χρόνια από σύλλογο που γονέων) δεν σώζει την κατάσταση. Είναι και αυτός ολισθηρός. Επιπλέον τα παγκάκια και η πέτρινη βρύση είναι επίσης αιτία ατυχημάτων και ήδη έχουν γίνει πολλαπλά ατυχήματα στην σιδερένια πέργκολα με τους τρείς στύλους στήριξης,
Επί χρόνια αιτούνται τουαλέτα ΑμεΑ και ράμπα πρόσβασης που δεν υφίστανται ενώ στις τουαλέτες, σύμφωνα με την υγειονομική επιτροπή, υπάρχουν επικίνδυνες οξειδώσεις στους σωλήνες.
Το πλέον παράδοξο αλλά και άδικο είναι ότι το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο είχε επιλεγεί για ενεργειακή αναβάθμιση σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής αλλά ο Δήμος μετακύλησε αυτή την έγκριση σε άλλο σχολείο. Αναφέρω εδώ, ότι έψαξα και βρήκα την παραπάνω έγκριση της Περιφέρειας Αττικής για το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο.
Εύλογα γεννάται η υποψία ότι επιλέγονται σχολεία με περισσότερους «υμέτερους ψηφοφόρους» και αδικούνται κατάφωρα κάποια άλλα.
Κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου ερωτηθείς για την μεγάλη φθορά του δαπέδου και την παραβίαση της πόρτας απάντησε ότι αυτά μπορούν να τα αναλάβουν οι γονείς!
Ο ίδιος εκπρόσωπος υπέδειξε στη μία και μοναδική καθαρίστρια, που στο τετράωρο της εργασίας της δεν προφταίνει φυσικά να κάνει σωστή και ολοκληρωμένη καθαριότητα, να καθαρίζει και τα φρεάτια έξω από το σχολείο, επί της οδού Αργυροκάστρου, για να μην στείλει συνεργεία ο Δήμος!!!
Πολύ μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη καθαριστριών έχει και το 16ο Δημοτικό Χαλανδρίου που λειτουργεί με μία καθαρίστρια με βάρδια 9.00 με 15.30 και άλλες δύο, με βάρδιες 14.00 με 18.00. Εφόσον, όμως, μιλάμε για 290 μαθητές είναι απαραίτητη τουλάχιστον άλλη μια καθαρίστρια με εξαμισάωρη βάρδια, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι.
Τα πλακάκια στο εσωτερικό του κτιρίου, στους διαδρόμους αλλά και στις αίθουσες έχουν φουσκώσει ή έχουν σπάσει με αποτέλεσμα να είναι ανισόπεδα και να σκοντάφτουν ή να πέφτουν οι μαθητές.
Επιδιορθώσεις γίνονται ανά διαστήματα αλλά μόνο αποσπασματικά, όμως η διεύθυνση του σχολείου επιμένει ότι χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Από χρόνια το σχολείο ζητά κλιματιστικά για τις αίθουσες του πρώτου ορόφου. Ιδίως για αυτές που βλέπουν στην αυλή γιατί τις χτυπά ανελέητα ο ήλιος και η κατάσταση για τους μαθητές γίνεται αφόρητη.
Από χρόνια επισημαίνει το σχολείο αυτό ότι δεν υπάρχει πόρτα αρκετά μεγάλη για να μπαίνουν τα οχήματα ασφαλείας, ασθενοφόρο, ή πυροσβεστική ή και περιπολικό.
Μιλώντας για τα κλιματιστικά ακούγεται εξοργιστικό να έχουν κάνει δωρεά γονείς, στο 14ο Δημοτικό σχολείο τέσσερις κλιματιστικές μονάδες, να τις έχουν τοποθετήσει αλλά ο Δήμος να μην κάνει την σύνδεση τους. Είναι νομίζω έως και απαξιωτικό για τους γονείς να βλέπουν την προσφορά τους να υποβαθμίζεται. Εκτός, βεβαίως ότι τα παιδάκια συνεχίζουν να «καίγονται».
Υπάρχουν και χειρότερα! Στο 4ο Δημοτικό σχολείο οι γονείς έχουν κάνει δωρεά 12 ΜΟΝΑΔΕΣ AIR – CONDITION οι οποίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ! Βρίσκονται στο υπόγειο αφύλακτες περιμένοντας από τα Χριστούγεννα να συνδεθούν. Και είναι αφύλακτες, επαναλαμβάνω.
Αν μου πείτε ότι χρειάζεται αλλαγή εγκατάστασης για να αντέχει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου το αυξημένο ηλεκτρικό φορτίο θα σας πω να θέσετε την αναβάθμιση της εγκατάστασης ως προτεραιότητα γιατί οι καλές συνθήκες διδασκαλίας των παιδιών μας ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ!
Αλλά και της άθλησης. Η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Χαλανδρίου ζητούσε εδώ και χρόνια να απομακρυνθούν οι ιδιαιτέρως επικίνδυνες σκουριασμένες μπασκέτες. Με τα πολλά τις έκοψαν φέτος ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ.
Και στο 3ο Δημοτικό το δάπεδο του προαυλίου έχει βυθιστεί και είναι επικίνδυνο, εδώ και χρόνια. Και μάλιστα το δάπεδο της εισόδου έχει βυθιστεί τόσο πολύ ώστε όταν βρέχει δημιουργείται λίμνη και παιδιά πατούν στο νερό μέχρι τον αστράγαλο για αν εισέλθουν.
Ρομά έχουν κλέψει όλο τον χαλκό από την οροφή με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να μην υπάρχει αλεξικέραυνο. Σημειωτέον ότι το σχολικό κτίριο είναι από τα πιο ψηλά της περιοχής. Ηλεκτρολόγοι στην γνωμάτευση τους έχουν επιμόνως ζητήσει την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών πινάκων.
Τέλος η αίθουσα εκδηλώσεων είναι τόσο υποτυπώδης που δεν έχει κλιματισμό, φώτα, ηχεία αλλά ούτε καν καρέκλες. Όταν πρέπει να γίνει μια εκδήλωση οι καθηγητές κουβαλάνε καρέκλες από τις τάξεις.
Στο 4ο Νηπιαγωγείο, η Διευθύντρια εδώ και χρόνια κάνει αιτήματα για να αναδιαμορφωθεί ο αύλειος χώρος που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος αφού ρίζες δέντρων έχουν ανασηκώσει πολλές πλάκες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δασκάλων το κτίριο εκτός από κάποια βαψίματα έχει να επισκευαστεί επαρκώς από το 2007. Το ίδιο και ο αύλειος χώρος παρότι σε αυτά τα σχολεία γίνονται και τα καλοκαιρινά camp.
Τέλος, ως προς την καθαριότητα, αναφέρουν ότι όταν δεν έρχεται η ρομά καθαρίστρια (και δυστυχώς αρκετές φορές δεν έρχεται) καθαρίζουν όσο μπορούν οι εκπαιδευτικοί.
Αλλάζοντας θέμα μου είναι αδύνατον να μην αναφέρω την θλιβερή μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του Δήμου Χαλανδρίου εφόσον είναι ο μόνος Δήμος που διευθυντής σχολείου του, συγκεκριμένα ο κος. Γάλλος του 8ου Γυμνασίου κοινοποίησε επιστολή στους γονείς με παράκληση να παρέχουν οι ίδιοι τα απαραίτητα είδη υγιεινής στα παιδιά τους. Δηλαδή τα παιδιά να προσέρχονται στο σχολείο με την σάκα τους στο ένα χέρι και ένα χαρτί υγείας στο άλλο χέρι!
Παραδέχεται στην επιστολή του ο κος. Γάλλος πως ο Δήμος έχει προμηθευτεί όλα τα αναλώσιμα αλλά δεν τους τα πηγαίνει κάποιος από τις εγκαταστάσεις που συσσωρεύονται στο σχολείο.
Διάβασα κάπου την οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου που παρουσιάζει τον διευθυντή του σχολείου περίπου ως εγκάθετο σκοτεινών κύκλων και κλείνει λέγοντας ότι ο Δήμος δεν κάνει Delivery στα σχολεία. Από την άλλη όμως διατείνεται ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου αλλά και άλλοι διευθυντές και δάσκαλοι που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας, ούτε το διδακτικό προσωπικό έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιούνται τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ως βανάκια του δήμου αλλά ούτε να σηκώνουν δάσκαλοι το βάρος των τσαντών με καθαριστικά είδη και είδη υγιεινής δεδομένου ότι (όπως μα είπαν αρκετοί) έχουν μυοσκελετικά θέματα.
Προσωπικά, τον διευθυντή του 8ου Γυμνασίου δεν τον γνωρίζω καθόλου, απέφυγα μάλιστα να του μιλήσω και στο τηλέφωνο για να μη φανεί ότι είμαι διαπλεκόμενος μαζί του. Είδα όμως αναρτήσεις ότι πολλοί γονείς τον θεωρούν ιδιαιτέρως ικανό εκπαιδευτικό.
Ίσως, λοιπόν, θα έπρεπε για να αποφευχθεί ο εξευτελισμός του Δήμου με επιστολές όπως αυτή που κοινοποιήθηκε στους γονείς, η διοίκηση του Δήμου και οι διευθυντές των σχολείων να αποκτήσουν ουσιαστικές σχέσεις σύμπλευσης και συνεννόησης αφού ο στόχος είναι κοινός: Καλές συνθήκες για τους μαθητές στα σχολεία – Σωστή εκπαίδευση.
Με βρισίδια και αφορισμούς δεν λύνονται τα θέματα της παιδείας όταν μάλιστα υπάρχουν άλλοι Δήμοι, όπως ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού και ο Δήμος Γαλατσίου που παραδίδουν Αντιδήμαρχοι σε κάποια σχολεία τους σάκους με τα αναλώσιμα.
Τέλος σε σχέση με τα ποσά που ξοδεύει αυτή η διοίκηση για τα σχολεία και τις σχολικές κοινότητες προβάλλοντας και υπερτονίζοντας ότι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από εκείνα που ξόδευαν οι προηγούμενες διοικήσεις, εμείς το «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» ως καινούργια δημοτική παράταξη, δηλώνουμε ότι εγκρίνουμε και στηρίζουμε αυτή την λογική θεωρώντας την παιδεία και τον πολιτισμό ραχοκοκαλιά μιας υγειούς κοινωνίας.
Δηλώνουμε ότι αν οι συνδημότες μας εμπιστευτούν και αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου, τα σχετικά κονδύλια που θα διατίθενται από τον ετήσιο προϋπολογισμό θα είναι ακόμη μεγαλύτερα και οι σχέσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα θα είναι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Επιπλέον ενώνουμε τις φωνές μας με τους συλλόγους γονέων για την πληρότητα των προσεισμικών ελέγχων και την πρόσληψη σχολικών φυλάκων για την προστασία και την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση βανδαλισμών που στο Χαλάνδρι είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο.
Θα μου πείτε, πως να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό εφόσον δεν το επιτρέπει το αρμόδιο υπουργείο; Προτείνω να ξεκινήσει από το μικρό μας Χαλάνδρι ένα κύμα αιτήσεων και απαιτήσεων προς το αρμόδιο υπουργείου άρα, κατ΄ επέκταση, προς την Κυβέρνηση για περισσότερο προσωπικό στα σχολεία.
Το κύμα αυτό αν προσπαθήσουμε να επεκταθεί και σε συλλόγους γονέων όλων των δήμων της Ελλάδος μπορεί να γίνει ένα τσουνάμι το οποίο εικάζω (εφόσον μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο) ότι η Κυβέρνηση θα το λάβει σοβαρά υπόψη της και θα υλοποιήσει το δίκαιο αίτημα.
Γιατί να μην είναι το Χαλάνδρι μας πρωτοπόρο στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας.»
* Σ.Σ. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου ακόμη δεν μεταδίδονται ζωντανά ή βιντεοσκοπημένα. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα στις 18 Ιουνίου 2025.