Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης μόνο «νέος» δεν είναι για τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Ο πτυχιούχος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει περάσει από τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο 2008 και στη συνέχεια πρόεδρος του ΕΟΦ από το 2008 ως το Σεπτέμβριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2012 ορίστηκε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα της Αλληλεγγύης και βασικός συντελεστής του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία.
Η εκπροσώπηση της χώρας μας στον ΠΟΥ
Από 16 ως 19 Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της 69ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, παρουσία του γενικού διευθυντή Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus και της αναπληρώτριας περιφερειακής διευθύντριας Dr Zsuzsanna Jakab. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο.
Όπως μας ενημέρωσε ο υφυπουργός Υγείας, οι εργασίες της Συνόδου επικεντρώθηκαν στα θέματα που απασχολούν τον ΠΟΥ Ευρώπης, η πλειονότητα των οποίων έχουν άμεση διασύνδεση με την επίτευξη των «Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030».
Τα κυριότερα θέματα της Συνόδου ήταν:
α) Η εφαρμογή της στρατηγικής για την «Υγεία 2020» από το 2012 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία
β) Η επιτάχυνση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ
γ) Η εφαρμογή της καινοτομίας σε οργανωτικό και τεχνολογικό επίπεδο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, στο πλαίσιο της διακήρυξης της Αστάνας (Οκτώβριος 2018)
δ) Η αναγκαιότητα ανάπτυξης της υγειονομικής παιδείας στα κράτη – μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης
ε) Η διαπίστευση μη κρατικών φορέων που συνεργάζονται με τον ΠΟΥ Ευρώπης.
Τα καλά νέα για τη χώρα μας
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, η ελληνική αποστολή στην Κοπεγχάγη πέτυχε να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση του επόμενου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων (2023) στην Αθήνα: «Είναι ένα επίτευγμα και μια πρόκληση για τη χώρα μας και οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, καθηγητή Βασίλη Παπαλόη, στον καθηγητή Γιάννη Μπολέτη, που εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στον καθηγητή Ιωάννη Φούζα, και άλλων εκλεκτών Ελλήνων ιατρών που συμμετέχουν, ενεργά, στις διεργασίες της εταιρείας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την επιτυχία αυτή που ξανασυστήνει την Ελλάδα στην Οικουμένη ως σημαντική δύναμη στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων και επανατοποθετεί την Αθήνα στο χάρτη των μεγάλων συνεδρίων και του συνεδριακού τουρισμού», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.
Στοιχεία για την Ευρώπη
Μεταξύ άλλων, μας μετέφερε στοιχεία που δόθηκαν στο πλαίσιο της Συνέλευσης για τους δείκτες υγείας των πολιτών της Ευρώπης, που παρουσίασε η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών στην Κοπεγχάγη. Η κ. Jakab αναφέρθηκε στην πρόοδο της υγείας και της ευημερίας κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους:
– Μείωση της μητρικής θνησιμότητας, από 13 θανάτους ανά 100.000 ζώντες το 2010 σε 11 το 2015.
– Σημαντική μείωση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας, από 7,3 θανάτους νηπίων ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων το 2010 σε 6,8 το 2015.
– Μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών, από 421 ανά 100.000 το 2010, σε 379 το 2014.
– Αύξηση της επιτυχίας θεραπείας για νέες περιπτώσεις πνευμονικής φυματίωσης, από 72% το 2012 σε 75% το 2016.
Τα τρέχοντα θέματα του Υπουργείου
Στα πιο τρέχοντα θέματα που ταλανίζουν τον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοζαμάνης έχει κάνει ήδη επαφές με τους τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων που μαστίζονται από τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία να βοηθούν στη μεταφορά των ασθενών οι σεκιούριτι και οι συγγενείς των ασθενών. Ο υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε μαζί τους στις αρχές Σεπτεμβρίου στο γραφείο του και αναγνώρισε την κρισιμότητα του κλάδου για το σύστημα Υγείας καθώς οι τραυματιοφορείς αποτελούν την πρώτη επαφή των ασθενών με το σύστημα ενώ διευκρίνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για οτιδήποτε, μεταξύ των οποίων θέματα των τραυματιοφορέων, μετά από ένα μήνα.
Μας είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για το θέμα: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για νέες προσλήψεις τραυματιοφορέων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας και μάλιστα κάλεσα τον κλάδο σε νέα συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων το αίτημα των τραυματιοφορέων και της ΠΟΕΔΗΝ για ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Οι προσλήψεις θα δρομολογηθούν πολύ σύντομα».
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Για το φλέγον θέμα της στελέχωσης και λειτουργίας των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας που έχει αποτελέσει και προσωπικό του στοίχημα εδώ και χρόνια, ο κ. Κοντοζαμάνης σημειώνει: «Πρέπει να πούμε, καταρχήν, ότι τόσο προεκλογικά όσο και τώρα τονίζουμε ότι προτεραιότητά μας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήμασταν αντίθετοι και στη Βουλή όταν ήρθε προς ψήφιση η δημιουργία των ΤΟΜΥ και πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Τα ΤΟΜΥ όπως λειτουργούν σήμερα, ουσιαστικά, πρόκειται για Τοπικές «Ομάδες» Υγείας και όχι για Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως ορίζει ο νόμος ότι έπρεπε να λειτουργούν. Λειτουργούν ως ομάδες ενώ πρέπει να γίνουν μονάδες». Και αυτό είναι ένα από τα πρώτα στοιχήματα της νέας ηγεσίας του υπουργείου.
Από την έντυπη έκδοση της ΙASIS που κυκλοφορεί. Την IASIS μπορείτε να τη βρείτε σε 160 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική. Διανέμεται μαζί με την εφημερίδα Αμαρυσία το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα.