Eνα ψηφιακό τεστ, που μπορεί να διαγνώσει με αντικειμενικό τρόπο τη δυσλεξία μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, ανέπτυξε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων. Η μέθοδος ονομάζεται RADAR και καταγράφει 25 παραμέτρους της κίνησης των ματιών, ενώ το παιδί διαβάζει σιωπηλά ένα κείμενο στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τα στοιχεία που συλλέγονται, αναλύονται στη συνέχεια από ειδικό λογισμικό το οποίο αξιολογεί:
• Το επίπεδο συγκέντρωσης
•
Τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων
• Την αναγνωστική ευχέρεια.
Με αυτό τον τρόπο, εξετάζεται το αναγνωστικό «μονοπάτι» που ακολουθεί το παιδί όταν διαβάζει. Εάν διαπιστωθεί ότι «χάνει» κάποιες λέξεις ή γράμματα ή υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δυσχέρεια ή ανεπάρκεια στην ανάγνωση, παραπέμπεται σε ειδικούς επιστήμονες (π.χ. λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.λπ.).
Όπως εξηγεί ο επινοητής της μεθόδου Ιωάννης Μ. Ασλανίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας και καθηγητής Οφθαλμολογίας στα Πανεπιστήμια Weill Cornell (ΗΠΑ) και Wenzhou (Κίνα), η μέθοδος RADAR αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού. Ο κ. Ασλανίδης και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν τη μέθοδο, μετά από 10 χρόνια ερευνών.
Οι μαθησιακές δυσκολίες και ιδίως η δυσλεξία είναι πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε παιδιά ταλαιπωρείται από κάποια από αυτές, με συνέπεια να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο.
Για τη διάγνωσή της σε πολλές χώρες του κόσμου εφαρμόζονται προγράμματα μαζικού ελέγχου των παιδιών, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της σχολικής ζωής. Ωστόσο στη χώρα μας δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος των μαθητών για δυσλεξία και, γενικότερα, για μαθησιακές δυσκολίες. Το επακόλουθο είναι σε πολλές περιπτώσεις να καθυστερεί για πολλά χρόνια η διάγνωση, με σοβαρές συνέπειες για το παιδί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του 2015 στη χώρα μας:
•
Το 31,6% των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες διακόπτουν τη σχολική φοίτηση. Το αντίστοιχο ποσοστό σε μαθητές χωρίς μαθησιακές δυσκολίες είναι μόλις 9,4%.
•
Το 75% των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν διαφορετικά κοινωνικοσυναισθηματικά χαρακτηριστικά από τους λοιπούς συμμαθητές τους.
•
Το 21% των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πέντε τάξεις πιο κάτω από το κανονικό.
Το τεστ RADAR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης σε μαθητές με δυσλεξία. Το τεστ μπορεί να αναγνωρίσει μέσα σε 10 λεπτά αν το αναγνωστικό «μονοπάτι» ενός παιδιού είναι τυπικό ή όχι.Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της προσποιητής δυσλεξίας. Κατ’ αυτήν, μαθητές και φοιτητές επιδιώκουν να εξετάζονται μόνο προφορικά στα μαθήματά τους, πιστεύοντας λανθασμένα ότι η προφορική εξέταση είναι πιο εύκολη από την γραπτή.
Το τεστ θα είναι άμεσα διαθέσιμο από την 1η Απριλίου στην Αθήνα, το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη. Αργότερα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές.