Γράφει ο Χρήστος Παπασιδέρης: MD, PhD, Αγγειοχειρουργός – Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος, Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ανήκουν στην κατηγορία των συχνότερων παθήσεων που παρουσιάζουν τα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο φύλο, με 2 στις 5 γυναίκες να ταλαιπωρούνται με φλεβική ανεπάρκεια, σε αντίθεση με τους άνδρες, που το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 2 στους +.
Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες;
Τα εμφανή συμπτώματα είναι η αίσθηση βάρους στα πόδια, η δυσκολία στην άσκηση, η κόπωση, ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια, ο κνησμός και το αίσθημα καύσου, τα ανήσυχα πόδια, οι νυχτερινές κράμπες, το οίδημα – πρήξιμο, οι αλλαγές στο δέρμα, παραισθησίες κ.ά.
Οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες είναι πολλές και μπορεί να δρουν συνδυαστικά, όπως, για παράδειγμα, η κληρονομική προδιάθεση ενώ άλλοι παράγοντες οι οποίοι δρουν καταλυτικά σε αυτές τις παθήσεις είναι η πολύωρη ορθοστασία, η παρατεταμένη καθιστική ζωή, οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση) και η προχωρημένη ηλικία. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες, ο οποίος οδηγεί στην εμφάνισή τους είναι ο τρόπος ζωής και η ίδια η καθημερινότητά μας, που περιλαμβάνει τη διατροφή, την ένδυση και χαρακτηρίζεται από έλλειψη κίνησης, καταπονώντας, με αυτόν τον τρόπο, το φλεβικό μας σύστημα.
Ποιος είναι ο τρόπος διάγνωσης;
Ο τρόπος της διάγνωσης είναι απλός, εύκολος και ανώδυνος και γίνεται με το triplex υπερηχογράφημα. Με το triplex, ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τη ροή και την ταχύτητα του αίματος στο αγγείο, αλλά και την πορεία, το μέγεθος και τον βαθμό της ανεπάρκειας, εάν υπάρχει. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται μόνο από ιατρό, ο οποίος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, και συνήθως, λαμβάνει χώρα σε διαγνωστικό κέντρο, νοσοκομείο ή και ιατρείο.
Επτά απλές συμβουλές
1.Είναι γνωστό, ότι τα ψηλά τακούνια κολακεύουν το πόδι και αποτελούν ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ του γυναικείου πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, φροντίστε να μην τα φοράτε σε καθημερινή βάση, για πολλές ώρες.
2.Προσπαθήστε να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία, εκεί που αυτή δεν είναι απαραίτητη.
3.Στον εργασιακό χώρο βοηθά η χρήση ενός ψηλού υποποδίου.
4.Τοποθετήστε τα πόδια σας ψηλά, όταν κάθεστε σπίτι σας, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας, ώστε να είναι λίγο πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Με τον τρόπο αυτόν, τονώνεται σταδιακά, η κυκλοφορία του αίματος.
5.Προσέξτε τη διατροφή σας, σε συνδυασμό με πιθανή αύξηση βάρους. Τα περιττά κιλά, αυξάνουν την πίεση και την κόπωση στα πόδια και έτσι επιβαρύνεται περισσότερο η κυκλοφορία του αίματος.
6.Η άσκηση και το περπάτημα αποτελούν μια πρώτης τάξης σωματική άσκηση, ιδιαίτερα για όσους κάνουν καθιστική ζωή ή δουλειά γραφείου, με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τα πόδια, αλλά για τη συνολική υγεία μας. Μεταξύ άλλων, συντελούν στην αύξηση της παραγωγής ενδορφινών στον οργανισμό, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κούρασης, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μέσα από την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της κυκλοφορίας του αίματος, κ.ά.
7.Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ο οποίος με την εξέταση triplex, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο του φλεβικού συστήματος.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δεν θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία μας. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής για τις τακτικές ή μη, επισκέψεις μας, όπως το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα της Covid-19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
Με αυτόν τον τρόπο, οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.