Όλοι οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη ικανότητα να «διαβάζουν» τα συναισθήματα που κρύβονται στη μουσική και να την καταλαβαίνουν.Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τις Επιστήμες της Γνώσης και του Εγκεφάλου στη Λειψία της Γερμανίας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
Η μελέτη, που έγινε υπό τον Τόμος Φριτς, καθιστά τη μουσική οργανικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης μιας και δείχνει ότι ακόμα και αν κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ ένα είδος μουσικής, είναι σε θέση να διακρίνουν ακούγοντάς το, αν η μουσική είναι χαρούμενη, λυπημένη ή τρομακτική.
Μέχρι τώρα επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες για τους λόγους που οι άνθρωποι ακούν μουσική (από την ανάγκη συναισθηματικής επικοινωνίας μέχρι την ανάγκη αλληλεγγύης μέσα στην ομάδα), οι οποίες έχουν κοινό γνώρισμα την εξελικτική σημασία της.
Αντίθετα, άλλοι γνωστοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι η μουσική είναι βασικά ζήτημα πολιτιστικής επιρροής και δεν είχε ποτέ καμία ουσιαστική εξελικτική σημασία για τον άνθρωπο. Γενικά, εμφανιζόταν δυσκολία στους επιστημονικούς κύκλους να ξεχωρίσουν αν οι παρόμοιες μουσικές ευαισθησίες, που είναι φανερές σε όλη τη Γη σήμερα, είναι απλώς προϊόν πολιτιστικής επιρροής ή αν οφείλονται σε προϋπάρχουσα «καλωδίωση» του εγκεφάλου όλων των ανθρώπων για εξελικτικούς λόγους.
Η γερμανική ερευνητική ομάδα πέτυχε ακριβώς αυτό: να επιβεβαιώσει ότι συμβαίνει τελικά το δεύτερο (η εξελικτική «καλωδίωση» των εγκεφαλικών νευρώνων), μελετώντας μια απολύτως απομονωμένη αφρικανική φυλή, τους Μάφα του Καμερούν, οι οποίοι δεν έχουν ακούσει ποτέ ραδιόφωνο, δεν έχουν δει τηλεόραση, και γενικά με κανέναν τρόπο δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στη δυτική μουσική.
Οι Γερμανοί ερευνητές έπαιξαν στους Μάφα δυτικά μουσικά κομμάτια τριών ειδών (χαρούμενα, λυπημένα, τρομακτικά) και διαπίστωσαν την ικανότητά τους να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα που μετέφερε η μουσική, σε ποσοστό 50% έως 60% περίπου, δηλαδή πολύ πάνω από το τυχαίο, που εκτιμάται γύρω στο 30%.