Ερωτάται:
Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και ποιες τυχόν ενέργειες έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, τις αρμόδιες αρχές και την ευρωπαϊκή ένωση για την εξέταση τέτοιων καταγγελιών περί ύπαρξης και λειτουργίας καρτέλ στον χώρο του φαρμάκου.
Ποια είναι η θέση του ελληνικού κράτους, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. την στιγμή που καταγγέλλονται διεθνείς οργανισμοί, κράτη, μεγάλα εταιρικά μορφώματα, ανώτατοι πολιτειακοί άρχοντες, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί για συμμετοχή ή αδρανή συμπεριφορά στα καταγγελλόμενα και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου.
5. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με το φάρμακο;
Πρόκειται για δημόσιο κοινωνικό αγαθό ή για εμπορικό προϊόν και στην περίπτωση σύγκρουσης των ανωτέρω, ποιος χαρακτήρας υπερισχύει κατά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης;
Απόψεις για τον ιό
6. Εκφράζονται εκτεταμένα σε δημοσιεύματα οι διάφορες απόψεις για τον ιό, όπως:
– Ότι πρόκειται για εσκεμμένο βιολογικό πόλεμο ελέγχου του πληθυσμού της γης.
– Ότι πρόκειται για εσκεμμένο έργο των εταιρειών της αγοράς προκειμένου να πωλήσουν δισεκατομμύρια σκευάσματα εμβολίων και αντιβιοτικών. Επισημαίνεται μάλιστα σε δημοσιεύματα ότι οι ανωτέρω δύο εταιρείες έχουν ανακοινώσει προ ελαχίστων μηνών τη δημιουργία νέων εμβολίων βιοτεχνολογίας κατά ιών της γρίπης. Ενώ εγκρίθηκε η εκτεταμένη χορήγηση άλλων εμβολίων εταιρειών που έχουν κατά τις καταγγελίες συγγενική μετοχική σχέση με τις προαναφερθείσες.
- Ότι πρόκειται για ιό που δημιούργησε η φύση.
- Ότι πρόκειται για ιό που δημιουργήθηκε σε εργαστήρια και ξέφυγε εκ λάθους
- Ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια προκειμένου να καταστραφεί ένα μέρος του πλανήτη και να υπάρξει στην συνέχεια οικονομική ανάπτυξη.
- Ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
Ερωτάται:
α. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί των ανωτέρω και ποια πληροφόρηση έχει;
β. Ποια είναι η θέση των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελλάδα επί των ανωτέρω θεμάτων;
γ. Έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση στην θέση ειδικών ερωτημάτων επί των ανωτέρω θεμάτων;
Θα προβεί στη διατύπωση αιτημάτων προς έρευνα και πότε;
Εφικτή η δηµιουργία εµβολίου στις επόµενες 4-6 εβδοµάδες
Για 658 κρούσματα σε 18 χώρες κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς κρούσματα της νόσου εμφανίζονται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 160 κρούσματα σε 21 πολιτείες.
Στον Καναδά, αναφέρθηκαν περίπου 30 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 85. Επίσης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσβλήθηκε ένα κοπάδι χοίρων στην Αλμπέρτα, από έναν Καναδό που επισκέφτηκε το Μεξικό. Τόσο ο Καναδός ασθενής όσο και οι χοίροι ανάρρωσαν ή αναρρώνουν, προσθέτει η υπηρεσία διαβεβαιώνοντας ότι «δεν απειλείται η υγιεινή των τροφίμων και το καναδικό χοιρινό κρέας είναι εγγυημένο». Για προληπτικούς λόγους πάντως, οι χοίροι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της γρίπης στην Ιταλία καταγράφηκε στην Ρώμη, και πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα, ο οποίος ήδη έχει θεραπευθεί, μεταδίδει το πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο τοπικές ιατρικές πηγές.
Ο νεαρός ασθενής είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο Μεξικό και μετά την επιστροφή του έλαβε ιατρικές φροντίδες σε νοσοκομείο στη ΡώμηΜάσα, λομως ουδέποτε νοσηλεύθηκε, τονίζει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως και η σύντροφός του υποβλήθηκε προληπτικά σε αντιϊκή θεραπεία.
Τα άλλα επτά ύποπτα κρούσματα για γρίπη στην Τοσκάνη ήταν αρνητικά για τα αντισώματα του ιού Α-Η1Ν1, όπως ενημέρωσε την Ιταλία ο ΠΟΥ, προσθέτει το Ansa.
Κρούσματα επιβεβαιώθηκαν επίσης στη Νότια Κορέα, την Ιρλανδία.
Το Μπενίν έγινε η πρώτη χώρα της Αφρικής που ανέφερε ύποπτο κρούσμα, μια Ευρωπαία που ίσως προσβλήθηκε σε πρόσφατο ταξίδι της στο Μεξικό. Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης δυο νέα κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο στα 15.
Το Ισραήλ ανέφερε επίσης άλλο ένα κρούσμα, το τρίτο, και στην Ισπανία ο αριθμός των προσβληθέντων αυξήθηκε στους 20. Στη Γερμανία, ένας ασθενής μόλυνε έναν άλλο και μια νοσοκόμα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να αυξηθεί στα 6.
Η Μαίρη Πολ Κίνι, στέλεχος της ΠΟΥ, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως «είναι δυνατή η δημιουργία εμβολίου σε σχετικά σύντομη χρονική περίοδο», πιθανώς τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Στο μεταξύ, υπουργός Υγείας του Μεξικού Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού της γρίπης Α μοιάζει να βρίσκεται «σε φάση σταθεροποίησης», ενώ η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνες του Καναδά και των ΗΠΑ, που τάχθηκαν κατά του μποϋκοτάζ του χοιρινού κρέατος.
Το Μεξικό, ανακοίνωσε πως από τους πάνω από 100 θανάτους που θεωρούνται ύποπτοι ότι οφείλονται στην ασθένεια, μόνον οι 19 έχουν επιβεβαιωθεί και έχει μειώσει αισθητά από τους αρχικά εκτιμώμενους 176 τον απολογισμό των ύποπτων θανάτων, καθώς τα δείγματα που επέστρεψαν από τα εργαστήρια ήσαν αρνητικά για την ύπαρξη ιού. Η χώρα που θεωρείται οι κοιτίδα της έξαρσης της νόσου έχει πλέον καταγεγραμμένα 397 εργαστηριακά αποδεδειγμένα κρούσματα.
Στη δεύτερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων τις ΗΠΑ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 160, με έναν θάνατο: ένα μικρό Μεξικανάκι, του οποίου οι γονείς πέρασαν τα σύνορα με τις ΗΠΑ για να ζητήσουν βοήθεια.
Σε απομόνωση έχουν τεθεί 41 Μεξικανοί στην Κίνα όπου οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των χοίρων στην Ασία, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από μεξικανική διπλωματική πηγή στο Πεκίνο. Το Μεξικό διαμαρτυρήθηκε για την ενέργεια αυτή των κινεζικών αρχών υποστηρίζοντας ότι «απομόνωσαν αδικαιολόγητα τους Μεξικανούς καθώς δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα», ενώ σε αντίποινα, συνέστησε στους υπηκόους του «να μην ταξιδέψουν στην Κίνα».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche να «αναπτύξει» τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου Tamiflu για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πανδημίας από τη γρίπη Α, όπως ανακοίνωσε η ίδια η ελβετική εταιρεία. Η Roche στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης «βρίσκονται καθ’ οδόν για προώθηση στις χώρες που τα χρειάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες χώρες είναι αυτές.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης: το Tamiflu και το Relenza της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline. Το σύνολο των αποθεμάτων του Tamiflu της Roche αποτελείται από 2 εκατομμύρια δόσεις που διαθέτει ο ΠΟΥ και άλλα 3 εκατομμύρια που έχει η ίδια η εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα η Roche ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή της για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου.