Το γέλιο φαίνεται ότι προάγει τα συναισθήματα αλτρουισμού προς τους ξένους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και του Λίβερπουλ.
Οι ερευνητές Mark van Vugt, Charlie Hardy, Julie Stow και Rubin Dunbar θέλησαν να εξετάσουν αν το χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη στις σχέσεις με τους ξένους, να δώσει στους ανθρώπους το αίσθημα ότι ανήκουν σε κάποια ομάδα, αλλά και να τους κάνει πιο… ανοιχτοχέρηδες όσον αφορά τις οικονομικές συναλλαγές.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι εθελοντές παρακολούθησαν κάποια σοβαρή ή κωμική κινηματογραφική ταινία πριν αρχίσουν να παίζουν ένα παιχνίδι αλτρουισμού με τους αγνώστους. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, όσοι είχαν παρακολουθήσει μια κωμική ταινία και γέλασαν, ήταν περισσότερο πιθανό να δώσουν χρήματα σε ξένους.
Το φαινόμενο ενδέχεται να οφείλεται στην επίδραση του γέλιου ως προς την αύξηση των ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση.
Ο καθηγητής Van Vugt, που είναι ειδικός στα θέματα αλτρουισμού, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να είναι χρήσιμα σε οργανισμούς που χρειάζονται χρήματα από συνδρομές και να προκαλέσουν αύξηση των εσόδων από δωρεές.
Το γέλιο μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη διάθεση των ανθρώπων να προβούν σε δωρεές. Όπως πιστεύει ο Van Vugt, το γέλιο μπορεί να έχει εξελιχθεί ως μέσο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ως μέσον άμεσης απελευθέρωσης θετικών συναισθημάτων, από τους προϊστορικούς χρόνους και να χρησιμεύει ως όπλο επιβίωσης σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Από τη σκοπιά της σημασίας του αλτρουισμού στην κοινωνία, οι ερευνητές θεωρούν ότι το γέλιο θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους επιστήμονες και όσους παίρνουν αποφάσεις, αφού σύμφωνα με τους ίδιους τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε θέματα εράνων και εύρεσης χορηγιών ή κεφαλαίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.