Τη δυνατότητα παραγωγής «έξυπνων φαρμάκων» θα παρέχουν στο άμεσο μέλλον οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας. Τα φάρμακα αυτά θα αναγνωρίζουν τους πάσχοντες ιστούς και θα καταστρέφουν τα άρρωστα κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή, εξασφαλίζοντας καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες.
Τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται με τη μορφή χαπιού, αντικαθιστώντας την επώδυνη χορήγηση μέσω ενέσεων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα φάρμακο για το διαβήτη σε μορφή χαπιού, που αναμένεται να αντικαταστήσει τις ενέσεις ινσουλίνης, και πιθανόν να κυκλοφορήσει μέσα στην προσεχή πενταετία.
Οι νανοφορείς, δηλαδή μικρές κοιλότητες «φορτωμένες» με ινσουλίνη, που θα περιέχει αυτό το χάπι, θα διαπερνούν το επιθήλιο του εντέρου και θα μεταφέρουν την ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος.
Ήδη, στην Ευρώπη διεξάγεται μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο μετέχουν 20 φορείς ανάμεσα στους οποίους και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και διευθυντής του ΕΚΕΤΑ Κώστας Κυπαρισσίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα «Εξελίξεις της νανοτεχνολογίας στη στοχευμένη απόδοση φαρμάκων» σε συνέδριο με θέμα «Καινοτομία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιοτεχνολογίας, περιβάλλοντος και επιστημών υγείας», που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Εφαρμογές στον καρκίνο
Η νανοτεχνολογία εφαρμόζεται ήδη σε φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τη χρήση της σε φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυπαρισσίδης, παράλληλα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, όλα τα φάρμακα είναι και τοξικά, με αποτέλεσμα να έχουν παρενέργειες.
Για παράδειγμα, τα φάρμακα για τον καρκίνο εκτός από τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφουν και τα γειτονικά υγιή. Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας οι φαρμακευτικές ουσίες μεταφέρονται με τους νανοφορείς σε μικρότερες ποσότητες που αποδεσμεύονται ελεγχόμενα και στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα τα οποία και καταστρέφουν χωρίς να επηρεάσουν καθόλου τα υγιή κύτταρα.
Σε αυτό το σκεπτικό βασίζονται και οι έρευνες για τη χρήση της νανοτεχνολογίας με στόχο τη δημιουργία νέων φαρμάκων για τη θεραπεία και άλλων νόσων.