Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες. Λόγω των συνθηκών της ζωής μας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος οι αλλεργίες παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση.
Του Νίκου Δούση – Ρασσιά,
ιατρού μικροβιολόγου
Οι ουσίες που προκαλούν τις αλλεργίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και είναι πάρα πολλές. Συνήθως η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα την άνοιξη λόγω της ανθοφορίας, υπάρχουν πολλές αλλεργίες που είναι ανεξάρτητες από τις εποχές και μας ταλαιπωρούν όλο το χρόνο. Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αλλεργιών είναι δακρύρροια, «μπούκωμα», καταρροή, φτέρνισμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ή/και δερματικές εκδηλώσεις με κνίδωση, κοκκινίλες και οιδήματα.
Αρχικά πρέπει να αποφύγουμε τα γενεσιουργά αίτια (αλλεργιογόνα). Γι αυτό πρέπει να εντοπίσουμε τις ουσίες που προκαλούν την αλλεργία. Αυτό γίνεται με την λήψη ενός καλού ιστορικού και με ειδικές εξετάσεις αίματος (RAST – ειδικά αντισώματα IgE που βρίσκονται με εξετάσεις αίματος).
Στα αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται η οικιακή σκόνη, τα ακάρεα, η γύρη των φυτών, οι τρίχες των ζωών, οι μύκητες, έντομα, τροφές, φάρμακα, κ.λπ. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να παίρνουμε είναι: ο καλός αερισμός των χώρων που ζούμε και κοιμόμαστε, το τίναγμα των κλινοσκεπασμάτων και των μαξιλαριών, η αποφυγή μοκετών ή χαλιών στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, η αποφυγή της σκόνης, του καπνίσματος και των καυσαερίων. Δηλαδή πρέπει να αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, τις ουσίες που εντοπίσαμε με τα RAST τεστ ότι μας πειράζουν.
Ο αλλεργιολόγος, ο δερματολόγος, ο ΩΡΛ, ο πνευμονολόγος, ο οφθαλμίατρος, ο παιδίατρος και ο μικροβιολόγος μπορούν να σας συστήσουν τα RAST test που πρέπει να κάνετε, τα οποία γίνονται με μια απλή αιμοληψία σε εξειδικευμένο μικροβιολογικό εργαστήριο.
Μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή μας από τις αλλεργίες;
Το αναφυλακτικό σοκ είναι πάντα ο πιο σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει στις περιπτώσεις αλλεργιών. Ο ασθενής εμφανίζει μεγάλη και επιδεινούμενη δύσπνοια, μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια αισθήσεων και τέλος αν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, μπορεί να επέλθει θάνατος. Ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν αλλεργικό σοκ πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μια ειδική ένεση αδρεναλίνης ή κορτιζόνης. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι αλλεργικοί, ιδιαίτερα στις τροφές και στα τσιμπήματα των εντόμων.