Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τις περισσότερες φορές η καλύτερη λύση για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Αντί να στηρίζονται στα ούλα, όπως οι περισσότερες οδοντοστοιχίες, ή στα διπλανά δόντια, όπως οι γέφυρες, τα εμφυτεύματα στηρίζονται απευθείας στο οστό των γνάθων. Έτσι η αναπλήρωση των χαμένων δοντιών γίνεται με τον πιο φυσικό και λειτουργικό τρόπο, ενώ αποφεύγουμε να τροχίσουμε τα διπλανά δόντια.
Του Σπύρου Κ. Κουρή, Περιοδοντολόγου – Εμφυτευματολόγου
Από τι αποτελούνται;
Τα εμφυτεύματα αποτελούνται από τιτάνιο, ένα μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες. Εκτός από την εξαιρετική αντοχή του, το τιτάνιο είναι βιοσυμβατό, δηλαδή δεν προκαλεί καμία αντίδραση από τον οργανισμό αλλά και οστεοενσωματώνεται, δηλαδή ενώνεται απ’ ευθείας με το οστό των γνάθων. Η τελευταία ιδιότητα του είναι και η πλέον σημαντική, αφού χάρη σε αυτήν τα εμφυτεύματα στηρίζονται μέσα στο οστό των γνάθων. Πάνω στο εμφύτευμα κατασκευάζεται μια κατάλληλη προσθετική εργασία (θήκη, γέφυρα), που φαίνεται να αναδύεται από τα ούλα όπως και ένα φυσικό δόντι.
Πώς γίνεται η τοποθέτηση;
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλές γνώσεις και υψηλού βαθμού εξειδίκευση σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει ακόμα και σε περιοχές όπου το οστό είναι φτωχό σε ποιότητα ή ποσότητα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε τεχνικές αναγέννησης, με χρήση μοσχευμάτων, ώστε κυριολεκτικά να «χτίσουμε» το οστό στην επιθυμητή μορφή του και να εξασφαλίσουμε το καλύτερο λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, ο σωστός και λεπτός χειρισμός των μαλακών ιστών (ούλων) κατά την όλη διαδικασία, εξασφαλίζει το φυσικότερο τελικό αποτέλεσμα. Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία και είναι τελείως ανώδυνη. Ανάλογα με την περίπτωση, μέσα σε μερικές βδομάδες έως λίγους μήνες, ο ασθενής μπορεί να έχει τις τελικές αποκαταστάσεις στο στόμα του.
Και μετά τι γίνεται;
Τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι από μέταλλο και να μην παθαίνουν τερηδονικές βλάβες, αλλά πρέπει να τα βουρτσίζουμε και να τα φροντίζουμε όπως τα φυσικά μας δόντια. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να πάθουν μια φλεγμονή (περι-εμφυτευματίτιδα) που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Χρειάζεται λοιπόν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επανέλεγχος και συντήρηση (καθαρισμός) με ειδικά εργαλεία και τεχνικές που δεν φθείρουν τα εμφυτεύματα αλλά διατηρούν αυτά και τους γύρω ιστούς σε υγεία.