Νέα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν τις διατροφικές τάσεις των παιδιών των Ελλήνων, καθώς και τις ελλείψεις τους σε στοιχεία.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Τίνα Αντωνίου και τις δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή του παιδιού τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά οξέα, επειδή μέσω αυτών απορροφώνται οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K).
Εντούτοις, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από τον ελλαδικό χώρο δείχνουν ότι η πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες διατροφικές προσλήψεις που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τοποθετούμενη για το θέμα της διατροφής κυρίως των μικρών παιδιών, η κ. Αντωνίου δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα εξής:
«Όλοι γνωρίζουμε πως το γάλα αποτελεί την πλέον βασική τροφή για το χτίσιμο μιας υγιούς οστικής μάζας. Είναι ιδανική τροφή, όχι μόνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, αλλά και λόγω της καλής βιοδιαθεσιμότητας του ασβεστίου.
Η βάση, άλλωστε, μιας ισορροπημένης διατροφής περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λίπη- έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα «ωφέλιμα» ή «καλά» λιπαρά είναι τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6), τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς μέσω αυτών απορροφούνται και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα συμβάλλουν ενισχυτικά στο σχηματισμό των νευρικών κυττάρων, στη διατήρηση υγιούς δέρματος, έχουν εύκολη διαπερατότητα στο νερό, συνθέτουν και μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή α- λινολεϊκό, υπάρχουν στα ιχθυέλαια, το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ ή λινολεϊκό απαντάται στο ηλιοτρόπιο κ.λπ., ενώ το ω-9 μονο-ακόρεστο λιπαρό οξύ απαντάται στο ελαιόλαδο».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά: αύξηση κατανάλωσης ω-3, ω-6 λιπαρών, μείωση ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους από τα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και μείωση των trans- λιπαρών ή κακών λιπαρών.
Στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας 2 γραμμάρια α- λινολεϊκό (ALA) και 10 γραμμάρια λινολεϊκό (LA).