Δελφίνιο
Είναι γνωστό και ως ψειροβότανο λόγω της ιδιότητάς του να σκοτώνει τις ψείρες. Θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και του κνησμού όμως δεν χρησιμοποιείται συχνά λόγω του ότι είναι ένα δηλητηριώδες. Το δελφίνιο σε μικρές ποσότητες και χορηγούμενο κατόπιν ιατρικής συμβουλής μπορεί να αποβεί αξιόλογα θεραπευτικό. Στην Ελλάδα συναντάται σε 12 είδη.
Φουμάρια
Ενα μικρό φυτό η καλλιέργεια του οποίου γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο είναι η φουμάρια. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους δρα αποτελεσματικά κατά των δερματικών παθήσεων, των λειχήνων και της ψωρίασης. Παράλληλα, ενισχύει το συκώτι και σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται ως αντισκορβουτικό και κατευναστικό.
Πράσο
Προτίνεται ως «πολυφάρμακο» για μια σειρά παθήσεων. Το πράσο, ένα φυτό που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, Β, C, ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από την 1η Δυναστεία της Αιγύπτου του 3200 π.Χ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα ωφελεί αυτούς που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, ψωρίαση και έκζεμα ενώ ο χυμός του πράσου όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Λάχανο
Το «φάρμακο του φτωχού», όπως αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι το λάχανο χρησιμοποιείται από το παρελθόν για τη θεραπεία πλήθος ασθενειών. Ενισχυτικό του νευρικού συστήματος, κατά της αϋπνίας, του βήχα και του έλκους του στομάχου, το λάχανο είναι «φάρμακο» και για δερματικές παθήσεις. Σύμφωνα με τη λαϊκή ιατρική τα λαχανόφυλλα ωμά η ζεματισμένα ως κατάπλασμα ή κομπρέσες αντιμετωπίζουν την ψωρίαση, τα εκζέματα, τους καλόγερους και τις νευραλγίες.
Μελιτζάνα
Κατάγεται από την Ινδία και την Κίνα από όπου διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ευρώπη έφτασε μόλις τον 16ο αιώνα και έκτοτε μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Οταν τα φύλλα της μελιτζάνας γίνονται κατάπλασμα που εφαρμόζεται εξωτερικά έχουν επουλωτικές ιδιότητες σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και σε καλόγερους.
Λεμονιά
Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, D, ασβέστιο και μαγνήσιο το λεμόνι θεωρείται ένα πολύτιμο φάρμακο.
Οι Σοβιετικοί στρατιώτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετώπισαν τον παγωμένο χειμώνα λαμβάνοντας σκόνη λεμονιού ως δυναμωτικό.
Το λεμόνι προσφέρει αντοχή στον οργανισμό, είναι αντισηπτικό και καθαριστικό του αίματος ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ευεργετικό σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων.
Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, εξωτερικά ο χυμός του λεμονιού αντιμετωπίζει την ψωρίαση και εξαλείφει τις φακίδες.