Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών» (European Antibiotic Awareness Day – EAAD) αποτελεί Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία που οργανώθηκε για πρώτη φορά από το ECDC το 2008 για τις χώρες της Ευρώπης και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά τη 18η Νοεμβρίου.
Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια καταπολέμησης της χρήσης αντιβιοτικών από τους ίδιους του ασθενείς (self-medication), χωρίς τη γνώμη του ιατρού, είτε γιατί τους έχουν περισσέψει από προηγούμενη χρήση είτε γιατί μόνοι τους αγοράζουν αντιβιοτικά από το φαρμακείο της περιοχής τους χωρίς ιατρική συνταγή. Έρευνα στη χώρα μας έδειξε ότι ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντας είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν. Ενδεικτικό της πραγματικότητας είναι το αποτέλεσμα του προγράμματος συλλογής και καταστροφής αποκλειστικώς οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων που υλοποιεί η ΙΦΕΤ Α.Ε. υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Φ. σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ., την Ο.Σ.Φ.Ε., και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθώς από τον Μάρτιο του 2012 έως σήμερα έχουν συλλεχθεί, μόνο από τα σπίτια, πάνω από 240 τόνοι οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως.
Σκοπός της Ημέρας αυτής είναι να υποστηρίξει τις εθνικές και οργανωμένες προσπάθειες ενημέρωσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, έναν όρο που στην κλινική πράξη μεταφράζεται ως «συνταγογραφία των αντιβιοτικών μόνον όταν πραγματικά χρειάζονται, με σωστή επιλογή, δοσολογία και διάρκεια θεραπείας». Αφορά εκστρατεία που πρέπει να βασίζεται σε υλοποίηση δράσεων σε εθνικό επίπεδο με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα που κάθε Νοέμβριο θα ανανεώνονται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Αντιβιοτικών συγκεκριμένο στόχο κάθε Νοέμβριο και να συνεχίζεται όλο το χρόνο που ακολουθεί.
Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2008 και που κάθε χρόνο αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά (ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων) όσο και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους με σκοπό να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Με αφορμή την EAAD δόθηκε όπως κάθε χρόνο συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας στις 20/11/2014 παρουσία της Γενικής Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου και της Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κας Τζένης Κρεμαστινού.
Κατά τη συνέντευξη τύπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα της μικροβιακής αντοχής από τον καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Γ. Λ. Δαΐκο, της κατανάλωσης των αντιβιοτικών από την Υπεύθυνο του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Φ. Κοντοπίδου ενώ η κ. Α. Αντωνιάδου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, παρουσίασε την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στη χώρα μας με αντικείμενο: «Πώς και γιατί καταναλώνουν οι Έλληνες τα Αντιβιοτικά;». Τέλος, παρουσιάστηκαν από την καθηγήτρια ΕΚΠΑ κ. Ε. Γιαμαρέλλου (εκπρόσωπος για θέματα Μικροβιακής Αντοχής στο ECDC) προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από διάφορες χώρες, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση των αντιβιοτικών και συγχρόνως την αντοχή τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα, και ειδικότερα προτάσεις για το τι είναι εφικτό να εφαρμοστεί με τους διαθέσιμους πόρους στη χώρα μας.