Παιδική Βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που μπορεί να οφείλεται σε:
α. Εξωτερικούς παράγοντες (φλεγμονές, λοιμώξεις, ηχητικοί τραυματισμοί, ωτοτοξικά φάρμακα, ποσοστό 70-80%)
β. Κληρονομικούς παράγοντες (συγγενής βαρηκοΐα, ποσοστό 1-2%)
γ. Άγνωστους παράγοντες (ποσοστό 20-28%).
Στην Ελλάδα, 2 στα 100 παιδιά έχουν σημαντικού βαθμού βαρηκοΐα. Στα περισσότερα από αυτά, η μείωση της ακοής οφείλεται σε φλεγμονές του αυτιού. Θεμέλιο της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας. Εδώ, η κύρια ευθύνη ανήκει στην οικογένεια. Περίπου 1-2 στα 1.000 παιδιά στην Ελλάδα γεννιέται με την ακοή του σημαντικά μειωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό η βαρηκοΐα να διαγνωσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Με ειδικές εξετάσεις (ωτοακουστικές εκπομπές και ακουστικά προκλητά δυναμικά), ελέγχεται η ακοή σε κάθε νεογέννητο μωρό τη 2η μέρα της γέννησής του.
Ο μύθος
«Το παιδί μου ακούει καλά, απλώς είναι απρόσεχτο / ανυπάκουο και ατίθασο» ή «Το παιδί μου ακούει απλώς ό,τι θέλει, όποτε θέλει και αν θέλει».
Η αλήθεια
Αν το παιδί σας δεν απαντάει όταν του μιλάτε από το άλλο δωμάτιο, αν δεν υπακούει «με την πρώτη» ή αν άλλα ρωτάτε και άλλα απαντάει, αν έχει προβλήματα άρθρωσης ή καθυστέρηση στην ομιλία, τότε πρέπει να υποπτευθείτε πως δεν ακούει καλά. Ειδικά, μάλιστα, αν το παιδί έχει περάσει ωτίτιδες, αν είναι συχνά κρυωμένο και με μπουκωμένη μυτούλα, είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει και μειωμένη ακοή, δηλαδή παιδική βαρηκοΐα.
Το βαρήκοο παιδί δεν μπορεί να παρακολουθήσει στο σχολείο και μένει πίσω στην εκπαίδευση. Βοηθήστε το!
Τι να κάνετε
Το παιδί σας πρέπει να το δει ένας ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος θα το ελέγξει με μια μέθοδο που το παιδί εκλαμβάνει ως παιχνίδι (παιχνιδο-ακοομετρία), ώστε να μετρήσει το επίπεδο ακοής του. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας και η όσο το δυνατόν συντομότερη αντιμετώπισή της και η έναρξη ειδικής εκπαίδευσης.
Τι να μην κάνετε
Μην αγνοήσετε τα σημάδια της βαρηκοΐας! Αν το παιδί παραμείνει βαρήκοο στα πρώτα χρόνια που αναπτύσσεται η ομιλία, μπορεί να έχει προβλήματα στην πνευματική ανάπτυξή του και μαθησιακές δυσκολίες.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα συμμετοχής του στην εξέταση της ακοής του, ελέγχουμε την ακουστική του ικανότητα με ειδικές εξετάσεις. Ανάλογα με τα ευρήματα, καταστρώνουμε τη στρατηγική θεραπείας σε συνεργασία με τους γονείς και τον Παιδίατρο και διαπιστώνουμε αν το παιδάκι έχει ανάγκη από ακουστικό βοήθημα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αγνοήσουμε οποιοδήποτε ενδοιασμό, δικό μας ή του παιδιού, για «αισθητικούς» ή «κοινωνικούς» λόγους και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ακουστικού βοηθήματος το συντομότερο δυνατό.
Dr. Κωνσταντίνος Κ. Αναστασάκης
ΜD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Mετεκπαιδευθείς στη Γερμανία
Περικλέους 7, Μαρούσι, τηλ. 210-8022163
Kαθημερινά 5.00 – 8.00 το απόγευμα