Είναι ακριβώς το αντίθετο από τα χελιδόνια! Ο πιο συχνός ανεπιθύμητος επισκέπτης της εποχής που προκαλεί μια σειρά από ιδιαίτερα ενοχχλητικά συμπτώματα.
Τι είναι; Αλλεργικής αιτιολογίας φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης, η οποία προκαλεί τα γνωστά συμπτώματα: καταρροή, κνησμό, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από τα μάτια (επιπεφυκίτιδα) ή/και από τους πνεύμονες (άσθμα), κνησμός στην υπερώα (ουρανίσκος) ή στα αυτιά.
Ποια είναι τα αίτιά της; Για την εποχική μορφή της, συνήθως τα αίτια είναι οι γύρεις και σπανίως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και οι μύκητες. Αντιθέτως, στην ολοετή μορφή συνήθως ευθύνονται τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι μύκητες, τα αλλεργιογόνα των ζώων και σπανίως γύρεις όπως του φυτού parietaria (περδικάκι) ή των αγρωστωδών.
Είναι συχνή; Πάρα πολύ συχνή στις δυτικές κοινωνίες και εμφανίζει συνεχώς αυξητικές τάσεις. Στη χώρα μας ξεπερνά το 25% σε νεαρούς ενήλικες, εμφανίζοντας σχεδόν τετραπλασιασμό της συχνότητάς της σε 10-15 χρόνια.
Έχει επιπλοκές; Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι προάγγελος αλλεργικού άσθματος. Κεφαλαλγία, αδυναμία, καταβολή μπορεί και ν’ αποτελούν συμπτώματα παραρρινοκολπίδας, η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή. Η ορώδης (εκκριτική) μέση ωτίτιδα είναι μία άλλη επιπλοκή, με ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά, αφού μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ακοής. Τέλος, η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονη υπερτροφία του ρινικού βλεννογόνου, μη αναστρέψιμη φαρμακευτικά και ενδεχομένως να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση.
Τι πρέπει να αποφεύγω; Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας δεν πυροδοτούνται μόνο από τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα. Οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας ή υγρασίας (π.χ. από εξωτερικό ζεστό περιβάλλον σε κλιματιζόμενο χώρο ή το αντίθετο), οι έντονες οσμές (π.χ. απορρυπαντικά, αποσμητικά, λαδομπογιές, κολώνιες κλπ) ή η σκόνη μπορούν εξίσου να δράσουν αρνητικά. Ακόμη και η ψυχοσυναισθηματική φόρτιση μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα.
Η επίθεση της γύρης
Στη χώρα μας οι γύρεις που σχετίζονται με αλλεργικά συμπτώματα είναι κυρίως από τα αγρωστώδη (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, βρώμη κ.α.), την ελιά και την παριετάρια (ή περδικάκι) όπως έχει αποδειχτεί με κλινικές μελέτες σε παιδιά και ενήλικες. Tα αγρωστώδη έχουν περιόδο ανθοφορίας από μέσα Mαρτίου έως μέσα Iουνίου. Η παριετάρια από τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Iουλίου ή και τον Aύγουστο, αναλόγως με την περιοχή, ενώ η ελιά από τέλη Aπριλίου έως τις αρχές Iουνίου.
Η ποσότητα της γύρης στον αέρα ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα και από ώρα σε ώρα. Τα περισσότερα είδη ανθίζουν μία φορά την ημέρα νωρίς το πρωί, ορισμένα όμως ανθίζουν και δεύτερη φορά, αργά το απόγευμα. Στην εξοχή, η μέγιστη συγκέντρωση κόκκων γύρης είναι μεταξύ 5-6 το απόγευμα, ενώ στις αστικές περιοχές καθυστερεί μία με δύο ώρες.