Hημικρανία είναι μια συχνή σε εμφάνιση πάθηση, η οποία πλήττει σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικίες από 25 έως 55 ετών και πλήττει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με τους άντρες – τα ποσοστά είναι 70% γυναίκες και 30% άντρες. Επίσης, οι περισσότεροι από τους πάσχοντες (σχεδόν το 50%), έχουν κληρονομήσει το πρόβλημα από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Τι φταίει
Το έναυσμα της κρίσης είναι διαφορετικό για τον καθένα.
– Η ψυχολογική κατάσταση: Το άγχος, η ένταση, οι δυνατές συγκινήσεις, ο θυμός, οι απογοητεύσεις, η υπερβολική εργασία -που συνήθως επηρεάζει και την ψυχολογία μας- μπορούν να γίνουν η αφορμή για την κρίση ημικρανίας.
– Το υψόμετρο: Η μείωση της πίεσης του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, ευνοεί την κρανιακή αγγειοδιαστολή.
– Το κλίμα: Οι αλλαγές του κλίματος, η έκθεση στον ήλιο, ο ισχυρός άνεμος ακόμη και οι καταιγίδες μπορούν να διεγείρουν την ημικρανία.
– Το δυνατό φως, ο συνωστισμός και οι έντονες μυρωδιές, όπως τα αρώματα και ο καπνός από τσιγάρο, έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για κρίσεις ημικρανίας.
– Ο υπερβολικός ύπνος ή η αϋπνία.
– Οι αλλαγές στον έμμηνο κύκλο: σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, οι κρίσεις εμφανίζονται λίγο πριν ή μετά από την περίοδο, λόγω των μεταβολών στα επίπεδα των ορμονών.
– Οι τροφές: Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αιτιολογία αλλά και την πρόληψη της ημικρανίας, αποτελούν οι διατροφικές μας συνήθειες. Πολλές είναι οι τροφές που ενοχοποιούνται. Οι πιο σημαντικές είναι:
– Η σοκολάτα: περιέχει μια ουσία που προκαλεί εγκεφαλική αγγειοδιαστολή.
– Τα τυριά, κυρίως τα σιτεμένα.
– Το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί. Ακόμη και η πιο μικρή ποσότητα μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία.
– Κάποια συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά αλλαντικά και κρέατα σε κονσέρβες.
– Η σάλτσα σόγιας, που είναι βασικό συστατικό της κινέζικης κουζίνας.
– Επικίνδυνα ακόμη μπορεί να είναι τα εσπεριδοειδή, το κυνήγι, τα σύκα, το καπνιστό ζαμπόν, τα λουκάνικα, οι σταφίδες, τα δημητριακά, τα κάστανα και τα αβγά.
Μαθαίνοντας να την αντιμετωπίζουμε
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι ότι καταναλώνουν πολλά παυσίπονα, τα οποία επιβαρύνουν τον οργανισμό χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια. Μόνο ο εξειδικευμένος νευρολόγος μπορεί να προτείνει τη σωστή φαρμακοθεραπεία, ανάλογα την περίπτωση. Όμως, όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, καλό είναι να ακολουθούν μια προληπτική στρατηγική που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τους επικίνδυνους παράγοντες οι οποίοι τους επηρεάζουν και να φροντίσουν να τους αποφεύγουν. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής λοιπόν, κρίνονται αναγκαίες. Οι πάσχοντες πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, να μένουν μακριά από όλες εκείνες τις συνθήκες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φαρμάκων και να φροντίσουν να ελέγξουν το στρες, χρησιμοποιώντας ίσως κάποια από τις εναλλακτικές τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. γιόγκα). Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να δώσουν λύση σε όποια προβλήματα πιθανώς έχουν με τον έμμηνο κύκλο τους.