Την ανησυχία των κατοίκων Κοντόπευκου και Παραδείσου Αγίας Παρασκευής για υποβάθμιση των γειτονιών τους, με αφορμή (και) την ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ στον σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, επιβεβαιώνει η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπως την αποτυπώνει αυτοψία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, δύο και πλέον χρόνια αφότου μπήκαν σε λειτουργία οι μπάρες.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Με εξαίρεση την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, από την ώρα που τέθηκε σε ισχύ η τιμολόγηση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, επικρατεί πανικός για μια θέση στάθμευσης… έξω από το πάρκινγκ. Η άναρχη στάθμευση, μέσα σε αυλές, πάνω σε πεζοδρόμια ακόμα και εντός των δρόμων, φτάνει σε ακτίνα 500 μέτρων. Το «παζλ» της επιβάρυνσης συμπληρώνουν, όπως σημείωσαν στην «Α» περίοικοι, τα καυσαέρια και η ηχορύπανση καθώς πολλοί οδηγοί, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μετρό και αναζητούν πάρκινγκ, επιδίδονται σε διαρκείς… αναστροφές, κύκλους επί ώρα στα γύρω τετράγωνα.
Το τοπίο της συμφόρησης καταγράφεται, εξάλλου, και στην προσέλευση οχημάτων του πάρκινγκ έναντι αντιτίμου, με βάση τις εικόνες που καταγράψαμε σε ώρες αιχμής τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαΐου. Στον σταθερά, μέχρι πρόσφατα, γεμάτο από ΙΧ χώρο στάθμευσης των 500 θέσεων, ιδίως τις καθημερινές, τα οχήματα πια δεν ξεπερνούσαν τα 200-250. Το κόμιστρο παραμένει στα 6 ευρώ σε ημερήσια βάση, κάτι που για κάποιον ο οποίος εργάζεται οκτώ ώρες σημαίνει 120 € τον μήνα.

Τα αιτήματα των κατοίκων
Λίγες μέρες πριν, τον συγκοινωνιολόγο του Δήμου Αγίας Παρασκευής Κώστα Παπακωνσταντίνου συνάντησε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντόπευκου-Παράδεισου-Πευκακίων. Ο πρόεδρος του φορέα Ανδρέας Αβραμίδης και η γραμματέας Αλέκα Ζιώγα έθεσαν συγκεκριμένα προβλήματα σχετικά με την κίνηση πεζών και οχημάτων στην περιοχή. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των κατοίκων, τους ζητήθηκε να υποβάλλουν γραπτώς το σύνολο των θεμάτων που έβαλαν προς συζήτηση προκειμένου αυτά να εξεταστούν από τον Δήμο.
Τα κυριότερα σημεία αιτημάτων – απαντήσεων:
Μετρό
Ο σύλλογος ανέφερε ότι μεταφορά του τερματικού Σταθμού από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στη στάση Παλλήνη ή Κάντζα και απομάκρυνση της αφετηρίας των λεωφορείων. Η απόφαση της εταιρείας να καταργήσει το ελεύθερο parking και να παραδοθεί σε ιδιώτες, δημιούργησε αφόρητη κατάσταση. Πρέπει να επανέλθει η δωρεάν στάθμευση και μέχρι να λογικευτεί η Μετρό ΑΕ ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει για ελεγχόμενο παρκάρισμα η με κάρτα κατοίκου. Ο συγκοινωνιολόγος απάντησε ότι θα τα συμπεριλάβει στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και θα συζητηθούν με την Αττικό Μετρό. Θα υπάρξει ελεγχόμενη η στάθμευση και Δημοτική Αστυνομία σε ένα χρόνο. Το αίτημα για δωρεάν parking δεν τον βρίσκει σύμφωνο.
Βιοκλιματική ανάπλαση – ποδηλατόδρομοι
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων, ένα έργο κόστους εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν στολίδι για την πόλη βλέπουμε καθημερινά να φθείρεται, λόγω της χρήσης (ξερίζωμα δέντρων, σπάσιμο φωτιστικών, κολωνάκια κλπ), προβλήματα που δεν έχουν επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες. Ο σύλλογος προτείνει να μετακινηθούν οι 2 κολώνες της ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται μέσα σε δρόμο στην άσφαλτο εμποδίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. 1) Διασταύρωση Δερβενακίων με Τήνου 2) Πλαταιών & Γαρυττού.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της περιοχής, η τελευταία οδός εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα του τριτοκοσμικού δρόμου, γεμάτη λακκούβες, χωρίς πεζοδρόμια, με σημεία μείωσης πλάτους απαγορευτικά στη διέλευση των οχημάτων σε δύο λωρίδες και επικίνδυνη για πεζούς. Όπως υπογραμμίστηκε, στερείται αποχέτευσης ομβρίων, πλημμυρίζει στις βροχές και κλείνει από την άναρχη στάθμευση, ενώ χρειάζεται να αποκτήσει στο τέλος της διέξοδο προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Το στέλεχος του Δήμου σχολίασε ότι για την διέξοδο αριστερά επί της Αγίας Παρασκευής από Γαρυττού, ζητήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) το 2017 και αρνήθηκε. Μέσω ΣΒΑΚ θα ξανατεθεί το αίτημα μέσα στο 2022.
Φανάρια
Ο σύλλογος ανέφερε ότι πρέπει να μπουν φανάρια στα εξής σημεία:
•Διάβαση Παναγούλη στο ύψος του 9ου Δημοτικού, που θ’ ανάβουν τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών σχολεία τους. Η απάντηση του συγκοινωνιολόγου ήταν ότι προτάθηκε το 2019 στο ΥΠΕΝ και το αρνήθηκε απαντώντας το 2022, ότι ο δρόμος έχει μικρό πλάτος και χρησιμοποιείται από αστικά λεωφορεία. Ο Δήμος πρόκειται να τοποθετήσει αναλάμποντας σηματοδότες για να αυξηθεί η προσοχή των οδηγών.
• Δερβενακίων και Σμύρνης. Ο δημοτικός υπάλληλος ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί πεζοφάναρο, είναι στο τελικό στάδιο, απομένει η τοποθέτηση σηματοδοτών.
• Ψαρών & Αγίας Τριάδος. Ο συγκοινωνιολόγος σχολίασε ότι η δεύτερη θα μονοδρομηθεί προς Παναγούλη εκτός από ένα μικρό μήκος της Αγίας Τριάδος που θα έχει δύο κατευθύνσεις κοντά στην Μεσογείων.
ΑμεΑ
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων σημείωσαν ότι η μετακίνηση ανθρώπων με αναπηρίες είναι απαγορευτική λόγω της ακαταλληλότητας πολλών πεζοδρομίων, ενώ επισημάνθηκε πως η έξοδος προς την οδό Γαρυττού στον σταθμό της Πλακεντίας δεν έχει ράμπα. Το στέλεχος του Δήμου τόνισε ότι θα γίνει μέσα στο 2022.
Αστικές συγκοινωνίες
Σύμφωνα με τον φορέα, θα είχε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών λεωφορείων, με τον δημοτικό υπάλληλο να αποκρίνεται ότι δρομολογούνται τρία τέτοια οχήματα, μήκους 8,5 μέτρων μέσα στο 2022. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων σημείωσαν ότι χρειάζεται αξιοπιστία στα δρομολόγια, στάσεις με οθόνες τηλεματικής και πινακίδες, ενώ είναι απαραίτητα τα στέγαστρα σε όλες τις στάσεις, με τον συγκοινωνιολόγο να τονίζει ότι τα τελευταία θα τοποθετηθούν εντός του έτους.
Συγκέντρωση για το αμαξοστάσιο
Εξάλλου, ο σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση ενημέρωσης στο 3ο Γυμνάσιο, την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 10:30, με θέμα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επέκταση του αμαξοστασίου καθαριότητας στο Κοντόπευκο.
Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά το σχετικό κάλεσμα.