Έξι χρόνια… προβλημάτων συμπληρώνονται από την εφαρμογή της εμπορικής χρήσης του -έως τον Φεβρουάριο του 2019 δωρεάν- χώρου στάθμευσης έξω από το μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Όπως δείχνει νέα αυτοψία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στην περιοχή, συνεχίζεται αλλά και επεκτείνεται η συμφόρηση… έξω από το πάρκινγκ.
Δεκάδες είναι τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα πάνω σε πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, ακόμα και άναρχα μέσα στους ίδιους τους δρόμους, που συνθέτουν ξανά το σκηνικό στην πλευρά της Αγίας Παρασκευής, στο Κοντόπευκο.
«Κατάληψη» πεζοδρομίων και όχι μόνο
Η πρόσβαση οποιουδήποτε πολίτη στα ήδη μικρά πεζοδρόμια της γύρω περιοχής είναι απαγορευτική, πόσο μάλλον με αναπηρικό αμαξίδιο ή καροτσάκι μωρού.
Η κατάσταση συμφόρησης καλά κρατεί, μάλιστα, σε σημεία απόστασης έως 600 και πλέον μέτρων μακριά από τον σταθμό, όπως στη διασταύρωση των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δερβενακίων.
Επίσης, περίοικοι της γειτονικής οδού Γαρυττού σημειώνουν ότι οδηγοί μετακινούν ακόμα και κάδους ή φυτά, προκειμένου να «απελευθερωθεί» έκταση για παρκάρισμα.
Παρόμοια προβληματική είναι, εξάλλου, η κατάσταση σε Μεταμόρφωση & Πάτημα Χαλανδρίου, με αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια, αυλές αλλά και… οικόπεδα.
Απουσία Τροχαίας
Πάντως, στο ρεπορτάζ της «Α» σε δύο διαφορετικά στάδια, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου και πριν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας 10 του μήνα, δεν διαπιστώθηκε παρουσία Τροχαίας ούτε καταγράφηκε καμία κλήση σε παράνομα παρκαρισμένα οχήματα.
Το «παζλ» της επιβάρυνσης συμπληρώνει, όπως σημείωσαν πολίτες, η εκπομπή καυσαερίων -μαζί με την ηχορύπανση- καθώς πολλοί οδηγοί, που αναζητούν πάρκινγκ, επιδίδονται σε διαρκείς… αναστροφές, κύκλους επί ώρα στα γύρω τετράγωνα.
Η εικόνα στον χώρο του πάρκινγκ
Την εικόνα στην περιοχή, εξάλλου, προδίδει η προσέλευση οχημάτων στο ιδιωτικό πάρκινγκ του μετρό. Στην πάλαι ποτέ, γεμάτη από ΙΧ δωρεάν έκταση 500 θέσεων, τα οχήματα πια δεν φαίνεται να ξεπερνούσαν τα 200 με 250.
Το μέγιστο κόμιστρο σε ημερήσια βάση παραμένει σταθερό, στα 6 ευρώ, κάτι που σε κάθε περίπτωση, για μέσο εργαζόμενο οκτώ ωρών, σημαίνει τουλάχιστον 120 € τον μήνα.
Πάντως, πριν από λίγους μήνες προστέθηκε και νέος χώρος στάθμευσης επί της οδού Παναγούλη στην Αγία Παρασκευή, ενώ ήδη υπάρχει άλλο ένας στην οδό Βελεστίνου στο Χαλάνδρι.
Πίεση για λύσεις
Την κατάσταση στη γειτονιά έθεσε πρόσφατα στον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη ο Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων.
Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να δεχθεί η Αττικό μετρό παραχώρηση θέσεων πάρκινγκ για πολίτες της περιοχής, με μικρότερο τίμημα».
Επίσης, ο ίδιος προανήγγειλε πως θα γίνει εγκατάσταση ελεγχόμενης στάθμευσης στο προάστιο, με πρόβλεψη για κάρτα δημότη.
Όπως είπε, παράλληλα, «θα λειτουργήσουν τρεις γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας με ηλεκτρικά λεωφορεία σε κυκλική κίνηση».
Ο τοπικός σύλλογος είχε προτείνει, επίσης: «Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει την επαναφορά της ελεύθερης στάθμευσης και να γίνει αίτημα στην Αττικό Μετρό για μεταφορά του τερματικού Σταθμού εκτός της πόλης με ταυτόχρονη μεταφορά της αφετηρίας των Αστικών λεωφορείων».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος είχε δηλώσει παλαιότερα στην «Α» ότι «θα ζητήσουμε από την εταιρεία ειδική τιμολογιακή πολιτική χρέωσης του πάρκινγκ για τους κατοίκους της πόλης».
Παράλληλα, ο ίδιος υπενθύμιζε τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο και την εταιρεία: «Μας χρωστά 5 εκατ. ευρώ για δημοτικά τέλη και φόρους από τετραγωνικά μέτρα που η Αττικό Μετρό είχε ξεχάσει να δηλώσει».
Δείτε επίσης: ΥΠΕΣ: 28 εκατ. € στους Δήμους για τα σχολεία – Η κατανομή στη Βόρεια Αθήνα