Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα γονιμότητας τέθηκε στο επίκεντρο στην Αγία Παρασκευή, στις 23 Σεπτεμβρίου. Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) και Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ) του Δήμου Αγίας Παρασκευής οργάνωσαν δράση με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης». Η ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
«Η μέτρηση της αντιμυλλέριου ορμόνης αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή», ανέφεραν οι διοργανωτές, προσθέτοντας: «Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης είναι αυξημένα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση».

Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας της πόλης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας αντιμυλλέριου ορμόνης. Μία εξέταση που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.
«Με δεδομένο ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, οι δράσεις και οι πολιτικές που είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικογένειας και διευκόλυνσης των ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, είναι αναμφισβήτητα, ψηλά στην ατζέντα μας. Σε αυτό το πλαίσιο ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και προφανώς στο σχεδιασμό μας είναι και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, όπως και η αναβάθμιση των δημοτικών μας ιατρείων», σημείωσε
Ο επικεφαλής του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, αναφέροντας: «Δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, χαράσσοντας στρατηγική ενημέρωσης μέσα από δράσεις που διέπονται από συνέχεια και συνέπεια με σκοπό τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις»
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πάντος Κωνσταντίνος, γυναικολόγος, αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας. Αναφέρθηκε στην πρόληψη σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων και προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στο τέλος της παρουσίασης.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και η αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Κοινωνικού Διαλόγου Χρυσούλα Ξύγγη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η υπογονιμότητα αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση για πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει σε βάθος τη ζωή τους. Είναι ένα θέμα που αγγίζει τόσο το σώμα όσο και την ψυχή, και μπορεί να διαταράξει την ψυχική ηρεμία, τις σχέσεις και το μέλλον πολλών ανθρώπων. Μέσα από την ενημέρωση και την έγκυρη πληροφόρηση, μπορούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα με σεβασμό, κατανόηση και επιστημονική προσέγγιση, να καταλάβουμε καλύτερα τα αίτια, τις διαγνωστικές δυνατότητες, καθώς και τις διαθέσιμες λύσεις».
Στην εκδήλωση, σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου, παρέστησαν και πολλοί αντιδήμαρχοι Αγίας Παρασκευής, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γιάννης Κεχρής, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Μιχάλης Κουτσιλιέρης κ.α.
Δωρεάν εξέταση μέτρησης AMH
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της δράσης, όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεάν μέτρηση των επιπέδων της AMH. Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Δημοτικό Ιατρείο, (Γούναρη 30, Κοντόπευκο), την Πέμπτη 26/9 και ώρες 09:00-14:00.
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook