Σε μια επίκαιρη πρωτοβουλία του, το Στέκι της Αναξαγόρα και ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Γενικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής άνοιξαν τη συζήτηση για την προσφυγική κρίση στα σύνορα της Ευρώπης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΓΕΛ, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ήταν ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης με το «Μάρε Ιόνιο» και κάτοικος της πόλης
Στην ανταπόκρισή του για τη βραδιά το Στέκι της Αναξαγόρα ανέφερε:
«Σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, επί 2 ώρες μας περιέγραψε τη βαρβαρότητα των κρατών που από τη μια δημιουργούν στρατιές μεταναστών και προσφύγων και από την άλλη συνεργάζονται με μαφίες και ιδιωτικούς στρατούς που τους αναγκάζουν να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο. Για απάνθρωπες συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης προσφύγων, για επαναπατρισμούς που σημαίνουν επιστροφή στην κόλαση. Για αυτόν τον «άγνωστο πόλεμο» που κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις πραγματικές απώλειες του. Για χρηματοδοτήσεις προς τις χώρες σαν τη δικιά μας για να φτιάξουν σύγχρονες μοντέρνες φυλακές. Για λιμενικούς που στέλνουν πίσω με πλωτά φέρετρα πρόσφυγες που πλησιάζουν τις ακτές μας. Αλλά και για την οργάνωση της αλληλεγγύης. Που καταφέρνει όχι μόνο να σώζει ζωές στη Μεσόγειο με τα δικά της μέσα και να διδάσκει ανθρωπιά αλλά που αναγκάζει κυβερνήσεις -όπως στην Ιταλία- να πάρουν πίσω αναχρονιστικούς και βάρβαρους νόμους σε βάρος των προσφύγων.
Ο Ιάσονας είναι κάτι παραπάνω από ένα φωτεινό παράδειγμα. Μας δείχνει πως η ίδια η κοινωνία των πολιτών μπορεί και πρέπει να βρίσκει λύσεις εκεί που τα κράτη, κυβερνήσεις, δήμοι απουσιάζουν και αδιαφορούν για τη ζωή. Μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να κινηθούμε αποφεύγοντας μικροπρέπειες και σκοπιμότητες αλλά ενωμένοι και από κοινού, για να ξαναφτιάξουμε ένα άλλο κόσμο, να δώσουμε ένα άλλο νόημα στη ζωή. Μακριά από κόμματα και σωτήρες, με τις όποιες δυνατότητες έχει ο καθένας μας.
Η ανταπόκριση συμπολιτών στην παρουσία του, δείχνει ακριβώς αυτή την διάθεση της κοινωνίας η οποία αρχίζει και διαφαίνεται σε όλη την επικράτεια από μικρές πρωτοβουλίες σαν αυτή που έχουμε ξεκινήσει και εμείς στην πόλη εδώ και λίγο καιρό. Ο Ιάσονας είναι ένα σύμβολο για την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη που δεν περιμένει επιβράβευση αλλά είναι ένα παράδειγμα που μας παρακινεί να δράσουμε και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και που θα πρέπει να παρουσιάζεται στα σχολεία και σε δημόσιους χώρους. Τέλος, να κρατήσουμε από την εκδήλωση τη συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και τα δεκαπενταμελή των σχολείων που ανοίγουν μια άλλη προοπτική για τη γειτονιά μας και την πόλη».
Δείτε επίσης: Ημέρα της Γυναίκας στο Πόρτο Κάγιο με συγγραφείς για το 1922